Ένα ελληνικό και 5 ακόμα ειδυλλιακά νησιά που απαγορεύεται το αυτοκίνητο
- 5 ΜΑΡ 2024
Μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, φανάρια, κίνηση, αυτοκίνητα και μηχανάκια που ψάχνουν απεγνωσμένα θέση πάρκινγκ, πεζοί που κοιτούν αμφίπλευρα πριν διασχίσουν τον δρόμο. Μία τυπική εικόνα -πρωί, μεσημέρι, βράδυ- στο κέντρο της Αθήνας. Μία εικόνα που με τίποτα δεν θέλεις να δεις στις διακοπές σου σε κάποιο νησί το καλοκαίρι. Είναι άλλωστε το αντίθετο της ξεκούρασης, της χαλάρωσης και της γαλήνης του πνεύματος.
Κι ενώ στους περισσότερους νησιώτικους προορισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας, ειδικά στην καρδιά του καλοκαιριού, την παραπάνω εικόνα δεν μπορείς να την αποφύγεις, υπάρχουν κάποιοι που είναι ανύπαρκτη. Νησιά ειδυλλιακής ομορφιάς από όλο τον κόσμο, που το αυτοκίνητο απαγορεύεται.
Το dailypassport.com παρουσιάζει έξι από αυτά, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό.
Ύδρα – Ελλάδα
Γραφικά στενά, πλακόστρωτοι δρόμοι, λαμπερός ήλιος, καταγάλανα νερά. Η Ύδρα είναι η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, με την απλότητα του φυσικού τοπίου να συνδυάζεται με την κοσμοπολίτικη αύρα και τον φιλότεχνο χαρακτήρα της. Έχει αγαπηθεί εξάλλου από σπουδαίες προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας: από τον Pablo Picasso μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Eric Clapton, τη Sophia Loren και τον Leonard Cohen που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του εκεί, στο σπίτι που αγόρασε και κράτησε μέχρι το τέλος του.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «τα αυτοκίνητα δεν ήταν ποτέ μέρος της καθημερινής ζωής στην Ύδρα, αλλά η χωρίς αυτοκίνητο κουλτούρα του νησιού εδραιώθηκε τη δεκαετία του 1950, όταν ένα προεδρικό διάταγμα απαγόρευσε την κυκλοφορία τροχοφόρων οχημάτων». Η συγκεκριμένη απόφαση λέγεται ότι λήφθηκε για να διατηρηθεί η μοναδική και ιστορική αρχιτεκτονική του νησιού.
Νήσος Λαμού – Κένυα
Την ώρα που ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν κάθε εποχή του χρόνου στην Κένυα για σαφάρι, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ως προορισμό τους τη Νήσο Λαμού. Ένα ιστορικό νησί του Ινδικού Ωκεανού, όπου η Παλιά Πόλη του -Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO- ήταν ακμάζον εμπορικό λιμάνι τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Μέσα στους αιώνες έχει αποτελέσει σημαντικό κέντρο για τη μελέτη του ισλαμικού και Σουαχίλι πολιτισμού.
Το Λαμού συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Μοκόουι στην ηπειρωτική χώρα και αεροπορικώς με το νησί Μαντά. Δεν υπάρχουν δρόμοι, μόνο σοκάκια και μονοπάτια.
Paquetá – Βραζιλία
Στον κόλπο Guanabara, στα ανοιχτά των ακτών του πολυσύχναστου κοσμοπολίτικου Ρίο ντε Τζανέιρο, βρίσκεται το Ilha de Paquetá ή αλλιώς Paquetá, που κάποτε κατοικούταν από την ινδιάνικη φυλή Tamoio.
Μικροσκοπικό στο μέγεθος, μοιάζει με έναν μεγάλο πεζόδρομο, όπου κυκλοφορούν μόνο πεζοί και άμαξες και είναι γεμάτο με ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο, το μπάομπαμπ που ονομάζεται και «δέντρο της ζωής».
Νησιά Γκίλι – Ινδονησία
Τα νησιά Γκίλι είναι μια τριάδα μικροσκοπικών νησίδων στα ανοιχτά της ακτής του γειτονικού νησιού του Μπαλί, Λομπόκ στην Ινδονησία. Το τοπικό τους όνομα είναι Gili Indah που σημαίνει «μικρά όμορφα νησιά» και είναι όντως πανέμορφα, με κρυστάλλινα και απάνεμα τιρκουάζ νερά και καταπράσινη φύση.
Τοπικό διάταγμα απαγορεύει τη χρήση αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας και στα τρία (Gili T, Gili Air, Gili Meno). Η ενοικίαση ποδηλάτου, το περπάτημα ή η ενοικίαση άμαξας με άλογα είναι οι μόνες επιλογές μεταφοράς.
Koh Phayam – Ταϊλάνδη
Στη Θάλασσα Ανταμάν, κοντά στην ηπειρωτική χώρα της Μιανμάρ, βρίσκεται το Koh Phayam, ένα ήσυχο και παρθένο νησί, που παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά ανεξερεύνητο από τον μαζικό τουρισμό. Σε σύγκριση με τα υπερβολικά τουριστικά Koh Samui και Koh Phi Phi, το Koh Phayam εξακολουθεί να διατηρεί τη γοητεία που είχαν κάποτε τα νησιά της Ταϊλάνδης πριν γίνουν ευρέως γνωστά.
Ίσως, αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, επιτρέπονται όμως οι μοτοσικλέτες.
Νήσος Χόλμποξ – Μεξικό
Σε μικρή απόσταση από τη Χερσόνησο Γιουκατάν και από το Κανκούν, «επιπλέει» η Νήσος Χόλμποξ που ανήκει στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο του Μεξικού. Πρόκειται για μία μακρόστενη έκταση ξηράς με παρθένες παραλίες, λευκές αμμουδιές, ρηχά νερά, φλαμίνγκο, θαλάσσιες χελώνες, φαλαινοκαρχαρίες και πολύχρωμα κτίρια με αχυρένιες στέγες.
Αν και απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, επιτρέπεται η μετακίνηση με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα του γκολφ.