Ένα βουκολικό ταξίδι στα πανέμορφα βουνά της ορεινής Αρκαδίας
Μάθαμε πώς να προσανατολιζόμαστε στο βουνό με πυξίδα, ανάψαμε φωτιά μόνο με ξύλα, και φάγαμε λουκάνικα δίπλα στο ποτάμι. Αυτό το ταξίδι τα είχε όλα.
- 22 ΑΠΡ 2022
Ο καιρός, μετά από έναν βαρύ χειμώνα, δείχνει σιγά σιγά να καλυτερεύει. Η ώρα είναι περίπου 7 το πρωί. Ο ήλιος έχει αρχίσει να βγαίνει και εμείς στεκόμαστε υπομονετικά στο κέντρο της Αθήνας, περιμένοντας το λεωφορείο. Το λεωφορείο που πρόκειται να μας οδηγήσει σε μια μυστική τοποθεσία στα βουνά της ορεινής Αρκαδίας.
Ο δρόμος για να φτάσουμε ως εκεί είναι καλός. Κάνουμε μια μικρή στάση για καφέ και ξαναμπαίνουμε στα βουνά. Μετά από τρεις ώρες οδήγησης, φτάνουμε στον προορισμό μας. Το τοπίο σού κόβει την ανάσα. Ψηλά δέντρα, άλογα να χλιμιντρίζουν, και ένα ποτάμι γεμάτο ακόμη με νερό από τις μεγάλες βροχές του χειμώνα.
Στα βουνά της Αρκαδίας μόνο με μια πυξίδα στο χέρι
Βρισκόμαστε στις όχθες του ποταμού Λάδωνα και σκοπός μας είναι να μάθουμε τα μυστικά της φύσης. Αφήνουμε γρήγορα τις αποσκευές μας και πιάνουμε δουλειά. Ποιο είναι, άραγε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς αν βρεθεί σ’ ένα βουνό, χωρίς κινητό τηλέφωνο ή μέσο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο; Να προσανατολίζεται.
Κι ο καλύτερος τρόπος για να προσανατολιστεί κανείς είναι μέσω της πυξίδας. Η πυξίδα είναι ένα όργανο το οποίο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να προσανατολιστεί εδώ και χιλιετίες. Όπως εξηγεί ο Γιώργο Αραμπατζής, γνωστός στα social media και ως The Northest Rhombus, το συγκεκριμένο όργανο είναι ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να μη χαθεί κανείς μέσα στο δάσος.
Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση. Γνωστές έννοιες. Αζιμούθιο, απόκλιση τετραγωνισμού, ισοδιάσταση. Όχι και τόσο. Μπαίνουμε μέσα στο δάσος, με την πυξίδα στα χέρια μας. Στόχος μας να βρούμε μόνοι μας πού βρίσκονται τα σημαδεμένα δέντρα μόνο με τη χρήση της πυξίδας. Σαν ένα άλλο κυνήγι θησαυρού. Με τα πολλά, τα καταφέρνουμε.
Ο τελικός προορισμός μας είναι η όχθη του ποταμού Λάδωνα που δεν σταματά να κατεβάζει νερό. Ο ήχος από το ποταμίσιο νερό, μαζί με το θρόισμα των φύλλων σε ηρεμούν. Μια εικόνα και μια αίσθηση τόσο ξένη με την καθημερινότητα που ζούμε όλοι στη μεγαλούπολη.
Μαθαίνοντας τα μυστικά της φύσης
Κουρασμένοι από το περπάτημα, καθόμαστε δίπλα στο ποτάμι. Το μάθημα προσανατολισμού έχει τελειώσει. Τώρα έχει φτάσει η ώρα να μάθουμε πώς να ανάβουμε φωτιά χωρίς αναπτήρα. Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, έτερος οδηγός του ταξιδιού, βγάζει από την τσέπη του ένα προϊόν της εταιρίας Outdoorshop που διοργάνωσε την εξόρμηση στα βουνά της Αρκαδίας, το οποίο επιτρέπει σε όλους μας να ανάψουμε φωτιά με πολύ εύκολο τρόπο.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τρίψουμε τις δύο επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν σπινθήρα κατά την επαφή και «εύρηκα». Ανακαλύψαμε το πυρ.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό μάθημα, καθώς παρέα με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον άνθρωπο πίσω από τη σελίδα Bushcamp Greece, δημιουργούμε ξύλινες σπάτουλες, λαξεύοντας κορμούς δέντρων, βλέπουμε πώς δημιουργείται ένα πρόχειρο κατάλυμα στη φύση με ξύλα και χορτάρια και μαθαίνουμε πώς να φιλτράρουμε το νερό του ποταμού.
Κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας προϊόντα του Outdoorshop, ενός e-shop που ασχολείται εδώ και χρόνια με την παροχή αξιόπιστων προϊόντων υπαίθριας εκδρομής.
Όταν πια είχαμε όλα τα μυστικά της φύσης, είχε φτάσει η ώρα για το φαγητό. Μπροστά στη φωτιά που είχε στηθεί δίπλα στο ποτάμι, ψήσαμε λουκάνικα και φάγαμε πεντανόστιμα μπιφτέκια της περιοχής. Τελικά, είχαν δίκιο πως αυτός ο τόπος φημίζεται για τα εξαιρετικά του κρέατα.
Η ώρα είχε περάσει και ο ήλιος να δύει σιγά-σιγά. Μπήκαμε στο λεωφορείο και μετά από τρεις ώρες ήμασταν πίσω στην Αθήνα. Ένα μαγικό ταξίδι στα βουνά της Αρκαδίας είχε μόλις τελειώσει.