Ένας Hezonja φέρνει την άνοιξη
Ο Mario Hezonja είναι μία μεταγραφή που είχαν πολύ καιρό να δουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Το ταλέντο μαζί με τον χαρακτήρα του ίσως σώσουν όλη τη χρονιά για τον σύλλογο.
- 3 ΜΑΡ 2021
Παίρνει την μπάλα, κάνει μία γρήγορη κίνηση και με σουτ εκτός κίνησης σκοράρει. Αυτό ήταν το πρώτο δίποντο του Mario Hezonja με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η 1η Μαρτίου ήταν η μέρα που ο κόσμος του Παναθηναϊκού είδε -έστω και όχι από κοντά- τον Super Mario να κάνει το πολυαναμένομενο (πολύ πριν πέσουν οι υπογραφές) ντεμπούτο του. Μετά από καιρό ενθουσιάστηκε. Δεν είναι μόνο τα στατιστικά του 26χρονου Κροάτη που, αν μη τι άλλο, ήταν εντυπωσιακά. Δεν βάζεις εύκολα σε ντεμπούτο στο υψηλότατο επίπεδο 21 πόντους. Είναι και το γεγονός ότι βλέποντας το παιχνίδι και τον τρόπο που κινούνταν οι ομάδες απορούσες: «Τι κάνει εδώ αυτός ο τύπος;».
Ο Hezonja βλέπετε είναι σε πολύ καλή ηλικία, ψηλός αλλά με γρήγορα πόδια, δυνατό κορμί και εξαιρετικός σουτέρ μπροστά και πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Όλα αυτά μαζί είναι χαρακτηριστικά που έχουν ελάχιστοι μπασκετμπολίστες αυτή τη στιγμή στην Euroleague. Η κλάση του είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάστηκε καν την περίφημη προσαρμογή. Σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού ήταν σαν τη μύγα εντός του γάλατος. Όσο τον έβλεπες δε τόσο και πιο δύσπιστος γινόσουν ότι ήρθε για να μείνει. Πόσο ρομαντική ψυχή να είναι πια; Ο άνθρωπος ανήκει αλλού.
Και δεν ανήκει αλλού μόνο ως προς τον χώρο. Ανήκει αλλού και ως προς τον χρόνο. Προκαταβολικά τονίζω ότι έχω γνώση της ιεροσυλίας στην οποία θα προβώ στις αμέσως επόμενες γραμμές. Χθες λοιπόν ήταν τα γενέθλια του Dejan Bodiroga. Ξέρω, συγκρίνουμε τα ασύγκριτα. Δε γίνεται να μιλάμε για νέους Bodiroga και για παλιούς Hezonja από 30 λεπτά που έπαιξε κάποιος. Τι να κάνουμε όμως που το μυαλό καμιά φορά περνάει τη λογική σειρά των πραγμάτων και κάνει τις συνδέσεις από μόνο του. Α, και σε αυτό το σημείο να σκεφτείτε ότι στον απέναντι πάγκο βρισκόταν ο Šarūnas Jasikevičius.
Ο Hezonja δεν έχει ακόμα την πορεία των δύο προαναφερθέντων. Δίνει όμως την εντύπωση αυτού του παίκτη που θα λατρέψουν οι οπαδοί της ομάδας. Αυτός που θα νιώσουν ότι είναι ένας από εκείνους ξεχνώντας για λίγο τα πολύ περισσότερα μηδενικά που θα έχει στον λογαριασμό του. Οι δηλώσεις του πριν και μετά τους αγώνες, τα ποστ του, οι δηλώσεις των άλλων για εκείνον. Πόσο καιρό είχαμε να δούμε στην Ελλάδα έναν ξένο που να αποτελεί από μόνος του λόγο για να πας στο γήπεδο; Μέσα σε μία βδομάδα καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν super-star.
H μέχρι τώρα πορεία
Ανεξαρτήτως βέβαια τρέλας, ο Κροάτης είναι ένα πολύ βαρύ όνομα. Το ταλέντο του άρχισε πολύ νωρίς να τραβάει τα βλέμματα των ιθυνόντων στην Barcelona. Σε ηλικία 17 ετών υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα και κάνει το ντεμπούτο του στην Euroleague τη σεζόν 2012/2013. Η επόμενη σεζόν είναι εκείνη που ο Hezonja άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερη συμμετοχή στο rotation της ομάδας και τελικά το 2014/2015 γίνεται πια ένας από τους βασικούς για την ομάδα. Τότε περίπου τον μαθαίνουμε και εμείς. Πιθανόν, την ώρα που έπαιζε με τη φανέλα των μπλαουγκράνα, κάποια αφίσα του Διαμαντίδη να στόλιζε ακόμα τους τοίχους του παιδικού του δωματίου.
Η πορεία του στην Ευρώπη από τότε που έκανε την εκτίναξή του ήταν σύντομη. Την 1η Φεβρουαρίου η Barcelona παίζει ενάντια στη La Bruixa d’Or Manresa και ο Hezonja κάνει ένα εκπληκτικό με 8/8 στα τρίποντα. Γενικά, σε 22 Euroleague παιχνίδια, έχει κατά μέσο όρο 7,7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Η Barcelona αποκλείεται από τα Final-4 (από τον Ολυμπιακό) και λίγες μέρες μετά ο ίδιος μπαίνει στα NBA draft για το 2015. Παρόλο που, λόγω σωματικών προσόντων, ο Mario θεωρούνταν ένα πολύ καλό ποντάρισμα για τις ομάδες του NBA, η απόφαση του αυτή ξάφνιασε. Πολλοί τη συνέδεσαν με την κακή σχέση που είχε ο ίδιος με τον τότε προπονητή του στην ομάδα, Xavi Pasqual. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Ο Hezonja τελικά όχι μόνο επιλέχθηκε από τους Orlando Magic. Υπήρξε και το 5ο pick της σεζόν (πάνω του ήταν οι Towns, Rusell, Okafor και φυσικά ο Porziņģis). Εκεί έμεινε για τρία χρόνια αλλά μάλλον δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενο. Η τελευταία του σεζόν στην ομάδα ήταν και η -με διαφορά- καλύτερή του. Έπαιξε σε 75 παιχνίδια και είχε κατά μέσο όρο 9,6 πόντους και 3,7 ριμπαούντς ανά παιχνίδι). Ακολουθούν δύο ακόμα μέτριες χρονιές σε New York και Portland. Στα τέλη του 2020 οι φήμες στην Ευρώπη αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τόσο για την Barcelona όσο και για την CSKA. Φαινομενικά εξάλλου μόνο αυτές οι δύο (ίσως μαζί με τη Real) είχαν τη δυναμική για να τον αποκτήσουν. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει τελικά την έκπληξη.
Οπαδός του Παναθηναϊκού
Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια τσιμπάω σε αθλητές που έρχονται στην Ελλάδα και πουλάνε οπαδιλίκι. Οι αγαπημένες μου ιστορίες είναι ιστορίες ποδοσφαιριστών που έρχονται από το Περού για παράδειγμα και λένε ότι όταν μεγάλωσαν είχαν στο δωμάτιο τους ένα κασκόλ του Ιωνικού και μία φανέλα του Γιώργου Νταρακλίτσα. Έλα όμως που εδώ λέει την αλήθεια.
Όλοι μέσα μας λίγο-πολύ το περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα φόραγε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το παζλ που καλούμασταν να λύσουμε εδώ που τα λέμε δεν ήταν και πολύ δύσκολο. Ο ένας έκανε μονίμως και εν αιθρία ποστ με την αγάπη του για την πράσινη κερκίδα. Από κάτω οι οπαδοί της ομάδας έκαναν σχεδόν τάματα στην Παναγιά και στον ίδιο να ντυθεί επιτέλους στα πράσινα. Ο γάμος κάποια στιγμή θα γινόταν. Το θέμα ήταν το πότε. Προσωπικά, πίστευα ότι θα γινόταν πολύ αργότερα. Θα ερχόταν στα 35 του ως άλλο μέλος των Scorpions να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που αγαπούσε. Η πρόβλεψή μου αυτή είχε τονωθεί με βάση τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα της ΚΑΕ. Ευτυχώς, δεν βγήκε.
Κάτω από μία εντυπωσιακή μυστικότητα και μπλέκοντας διάφορα μέτωπα (από την Barcelona μέχρι τον Kanter), ο Κροάτης ήρθε στην Ελλάδα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θυμήθηκαν μετά από πολύ καιρό τι θα πει ενθουσιασμός για μεταγραφή παίκτη (τόσο σε μπάσκετ όσο και σε ποδόσφαιρο). Η ομάδα έκανε την καλύτερη προσθήκη της χειμερινής περιόδου (αν δεν υπήρχε ο Gasol) και το ΟΑΚΑ θα ήταν γεμάτο μέχρι το καλοκαίρι (αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός).
Το story είναι που έχει σημασία
Στο πρώτο ματς και με γυμνό μάτι φαινόταν ότι ο Κροάτης ήταν μέσα στα περισσότερα από τα συστήματα της ομάδας. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού τόνιζε ότι με την προσθήκη αυτή θα βρεθούν πολλές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα. Για την ακρίβεια, ο Hezonja θα έδινε λύσεις σε όποια ομάδα της Euroleague και αν έκανε μεταγραφή. Ακόμα και στην Barcelona με το εξωπραγματικό ρόστερ (ιδίως σε εκείνες τις θέσεις). Αυτό όμως είναι αυτή τη στιγμή το λιγότερο. Το τρένο της Euroleague έχει χαθεί, ενώ το Πρωτάθλημα είναι μία μίνιμουμ και καθόλου εντυπωσιακή πια απαίτηση. Αυτά που θα δώσει ο Super-Mario είναι πολύ σημαντικότερα εκτός γηπέδου.
Οι οπαδοί που Παναθηναϊκού που παραδοσιακά είχαν ως καταφύγιο το τμήμα μπάσκετ της ομάδας, βιώνουν φέτος μία πολύ απογοητευτική σεζόν. Οι τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας στην Euroleague σίγουρα δεν ήταν αναπάντεχες. Είναι όμως σκληρές για τη φανέλα του 6 φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Hezonja ήρθε για να ανοίξει το σπίρτο μέσα στην ιστορική σκοτεινιά που ζει ο σύλλογος. Δεν ξέρω αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Δεν ξέρω καν αν θα τον δούμε με γεμάτο γήπεδο. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορεί να το ξέρει ούτε ο ίδιος. Ωστόσο, και μόνο η ύπαρξή του έδωσε μία ευκαιρία να ασχοληθείς με την ομάδα σου επιτέλους για καλό.