«Επαναπροωθήθηκα παράτυπα και παράνομα 6 φορές από την Ελλάδα στην Τουρκία»
- 2 ΦΕΒ 2022
«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου κατά τη διάρκεια μιας από τις επαναπροωθήσεις ότι, όταν φτάσω στην Ευρώπη, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη και θα δικαιωθώ. Γιατί αυτές οι επαναπροωθήσεις και αυτή η βία πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε άνθρωποι. Θέλω να συνεισφέρω στο να ανακτηθεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι τα λόγια της Parvin A., πρόσφυγα από το Ιράν. Η 30χρονη γυναίκα διέφυγε από τη χώρα της 2017, όταν και βρέθηκε να διώκεται με βάση το φύλο της, έχοντας σκοπό να ξεκινήσει μία νέα ζωή στον Δυτικό Κόσμο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε στο μυαλό της.
Η Parvin A. επαναπροωθήθηκε έξι φορές από την Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου και του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του 2020. Στο ενδιάμεσο έπεσε θύμα βίας στα χέρια Ελλήνων αξιωματικών και κρατικών υπαλλήλων, στερήθηκε σκόπιμα οποιαδήποτε δικαιώματα ορίζονται από τις διεθνείς διατάξεις, κρατήθηκε σε μυστικούς χώρους, βίωσε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τις δοθεί οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Στο τέλος, κάθε φορά, η παράτυπη και παράνομη απέλαση προς την Τουρκία γινόταν γεγονός.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η σοβαρή καταγγελία ενάντια στο ελληνικό κράτος που πραγματοποιήθηκε από την 30χρονη πρόσφυγα, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), της οργάνωσης HumanRights 360 και της Forensic Architecture (FA), για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Πρόκειται για μία υπόθεση που ρίχνει φως στη στυγνή πραγματικότητα των pushbacks.
Επαναπροωθήσεις, μία σκληρή αλήθεια
«Αυτή η περίπτωση δείχνει πώς έχουν κανονικοποιηθεί οι παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks). Αποτελούν εκτεταμένη και συστηματική πρακτική, είναι συντονισμένα και πραγματοποιούνται με κρατικούς πόρους. Δεν έχουμε δει ακόμη μια αποτελεσματική έρευνα στην Ελλάδα για αυτό το ζήτημα. Είναι ώρα για λογοδοσία», δήλωσε η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος της HumanRights360.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Parvin A. κατάφερε να κρατήσει οπτικοακουστικό υλικό, ηχητικά αρχεία και στοιχεία τοποθεσίας μέσα και έξω από τoυς χώρους κράτησης στα ελληνικά τμήματα συνοριακής φύλαξης. Η Forensic Architecture υποστήριξε την υπόθεση αναλύοντας αυτά τα στοιχεία και ανακατασκευάζοντας οπτικά τις εμπειρίες της γυναίκας σε μια πλατφόρμα.
«Είναι από τις πρώτες φορές που βλέπουμε πλάνα μέσα από τα κελιά των τμημάτων συνοριακής φύλαξης στην Ελλάδα. Αντιμέτωπη με τόσο ισχυρά στοιχεία, η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει να αγνοεί και να αρνείται ότι αυτό είναι μία γενικευμένη κρατική πρακτική», δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης της FA.
Οι φορείς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει αυτή τη μακροχρόνια, συστηματική πολιτική των επαναπροώθησεων για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα απέτυχαν να αμφισβητήσουν αυτή τη συστηματική πρακτική. Τα τεκμήρια σε αυτή την υπόθεση καθώς και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις απαιτούν άμεση αντίδραση από την ΕΕ», δήλωσε η Hanaa Hakiki, νομική σύμβουλος στο ECCHR.
Αυτή η καταγγελία αποτελεί μέρος μιας σειράς νομικών κινήσεων για την αντιμετώπιση των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
* Την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου στις 12 π.μ. η HumanRights360 θα φιλοξενήσει τη συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα, μέσω zoom. Μετά από τις δηλώσεις της καταγγέλλουσας, οι οποίες θα προβληθούν μέσω βίντεο, η Ελένη Τάκου (HumanRights360), η Hanaa Hakiki (ECCHR) και ο Στέφανος Λεβίδης (Forensic Architecture) θα συζητήσουν την καταγγελία και τη συστηματική πολιτική της Ελλάδας με τον Κωστή Τσιτσελίκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Nils Muiznieks, Διευθυντή Γραφείου Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.