Επισκεφθήκαμε πρώτοι τη νέα υπαίθρια έκθεση στο Πάρκο ΦΙΞ
- 13 ΙΟΥΝ 2021
Ο κορονοϊός και η πανδημία δεν έχουν φέρει τίποτα θετικό στη ζωή μας. Σύμφωνοι σε αυτό. Ωστόσο, αν κάτι άλλαξε μέσα σε αυτή τη θεότρελη κατάσταση που ζούμε είναι η εκ νέου, απρόσμενη θα μπορούσαμε να πούμε, ανακάλυψη σημείων μέσα στην πόλη που δεν έχουν χρώμα γκρίζο και παρόλο που βρίσκονται μέσα σε μερικές από τις πυκνοδομημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σε κάνουν για λίγο να νομίζεις ότι είσαι κάπου αλλού.
Τα γράφω αυτά με αφορμή την επίσκεψή μου στο ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια, του χώρου που ήταν, είναι και θα είναι στενά συνδεδεμένος τόσο με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα (αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα το πρώτο εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας της πόλης) όσο και με το μέλλον της, με αφορμή τη μεταμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο και αειφόρο αστικό πάρκο, που μπορεί να επισκεφτεί ο καθένας μας όλες τις εποχές του χρόνου.
Το πάρκο ΦΙΞ δεν είναι μικρό. Κάθε άλλο. Αν βρεθείς στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυταντζόγλου θα δεις μπροστά σου να απλώνονται 7.500τμ πράσινου πολύτιμου πνεύμονα στο κέντρο της πόλης. Η ανάπλαση έγινε για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να προσφέρει μία νέα διέξοδο στην καθημερινότητά τους. Πόσο ακόμα δηλαδή να κάτσει ο καθένας μας στο σπίτι; Πλέον, αν βαρεθείς, αν δεις ότι δεν πάει άλλο μέσα στους 4 τοίχους, αν θέλεις να ξελαμπικάρεις μετά τη δουλειά μπορεί να βρεθείς σε έναν χώρο συνάντησης κι αναψυχής, όχι μόνο για εσένα και τους φίλους σου αλλά ακόμα και για εσένα και το παιδί σου.
Και όχι μόνο αυτό. Στο Πάρκο ΦΙΞ έχουν φυτευτεί περισσότερα από 4.500 ανθεκτικά, μεσογειακά φυτά, ενώ αναπτύσσεται σε 5 διακριτές θεματικές ζώνες όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα εκτός από τον περίπατο του, να εκπαιδευτεί και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον.
Ωραία όλα αυτά, αλλά λογικό είναι κάποιος να ρωτήσει: «Πού μπορώ να αράξω για να απολαύσω τη στιγμή παρέα με μία μπύρα ΦΙΞ στο χέρι»; Μα φυσικά σε κάποιο από τα πλήρως αποκαταστημένα 27 παγκάκια που αποτελούν μια μόνιμη εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση καθώς σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, υπό την έμπειρη καθοδήγηση των καθηγητών τους των καταξιωμένων εικαστικών Δημήτρη Τάταρη και Αχιλλέα Πιστώνη, με την πρωτοβουλία «Ομορφαίνουμε τη Γειτονιά», αποτύπωσαν τα έργα τους σε αυτά τα παγκάκια που «κοσμούν» το πάρκο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που διατηρεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό.
Φαίνεται ότι η FIX Hellas αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ομίλου Τέχνης, Design & Μedia, προσδίδοντας στην περιοχή μια ξεχωριστή καλλιτεχνική πινελιά. Εδώ που τα λέμε, περισσότερα από 150 χρόνια ιστορίας είναι αυτά. Χρώματα και εικόνες από τη χώρα και την κουλτούρα της Ελλάδας, μνήμες από τις παρέες, τις γειτονιές και τη φύση, ήταν τα βασικά χαρακτηρίστηκα των έργων που ομολογουμένως, ομόρφυναν τη γειτονιά των Πατησίων.
Αναμνήσεις από διακοπές στα νησιά, βόλτα στην ύπαιθρο, εξορμήσεις σε κοντινά κι άλλα πιο μακρινά μέρη, αποτυπώθηκαν σε έναν υπαίθριο καμβά, παροτρύνοντας κατοίκους αλλά και περαστικούς, όπως εμένα, να ανακαλύψουμε την ιστορία και την κληρονομιά της πιο εμβληματικής, ιστορικής ετικέτας.
Η Senior Brand Manager της FIX Hellas, Τάρα Δημητριάδη δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που η FIX Hellas παροτρύνει νέους καλλιτέχνες και πλέον το Πάρκο ΦΙΞ, μια γειτονιά άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της μάρκας, αποτελεί καλλιτεχνική απόδραση για τους κατοίκους της».
Ενώ η Άννα Ζηλάκου, Επικεφαλής του Athens Partnership συμπλήρωσε: «Μέσα από την συμμετοχή της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την Πόλη σου» δημιουργήθηκε μια πράσινη όαση στα Πατήσια. Η μόνιμη υπαίθρια έκθεση που «φιλοξενείται» στα παγκάκια του ανανεωμένου πάρκου ΦΙΞ κάνει ακόμα πιο απολαυστική την βόλτα μας εκεί».
Ενώ εμείς, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε και να συμπληρώσουμε, ότι μετά την επίσκεψή μας στο πλήρως ανανεωμένο Πάρκο ΦΙΞ, κάποιος φίλος μας, σύντομα θα μάς ζητήσει να βρεθούμε εκεί. Κι αν δεν το κάνει αυτός, θα το προτείνουμε εμείς.