Επιστρέφει ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει
- 9 ΜΑΙ 2022
Την επιστροφή του πράσινου ήλιου υπερψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές οι σύνεδροι των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής. Η αλλαγή του σήματος υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία άνω του 90%, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι περισσότεροι από 180.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία.
«Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια» σημείωσε μετά το τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος της κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από τον πράσινο ήλιο που στιγμάτισε τη χώρα για δεκαετίες, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου και η ιδρυτική ομάδα του κινήματος αποφάσισαν να είναι αυτό το κεντρικό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ στα μέσα των 70s και πώς αυτό μεταμορφώθηκε σε κομμάτι της cult παράδοσης του τόπου;
Η ιστορία πίσω από τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ
Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στον Αύγουστο του 1974. Μια ομάδα πολιτικών που βρισκόταν στην Ιταλία, μεταξύ αυτών και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποφάσισαν πως το κόμμα που ήταν έτοιμοι να ιδρύσουν θα έχει για κεντρικό της σύμβολο έναν πράσινο ήλιο που ανατέλλει. Στόχος τους με αυτή την κίνηση ήταν να δείξουν την επόμενη μέρα που θα ξημέρωνε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας αρκετά χρόνια αργότερα, οι πρωτοκλασάτοι πολιτικοί του κινήματος είχαν διατυπώσει κι άλλες προτάσεις για το logo, οι οποίες περιείχαν ένα σπαθί ή μια φλόγα. Οι συζητήσεις, όμως, δεν προχώρησαν καθώς η επιθυμία του προέδρου ήταν ο ήλιος. Έτσι, οι διαφωνίες περιορίστηκαν μόνο στο αν θα είχε 8 ή 9 αχτίδες. Τελικά, επιλέχτηκαν οι 8 για λόγους καθαρά συμμετρίας.
Όσο το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε, τόσο οι σημαίες με τους πράσινους ήλιους στην Ελλάδα αυξάνονταν. Από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως ο «ήλιος που ανατέλλει» ήταν καρφωμένος πάνω σε οροφές αυτοκινήτων, σε καφενεία ακόμη και σε μπάρες διοδίων τις μέρες των εκλογών.
Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την πτώση του κόμματος, το σήμα γνώρισε νέες δόξες, όχι από τους οπαδούς του κινήματος, αλλά απ’ όλους όσους ήθελαν να τρολάρουν τη Μεταπολίτευση. Τότε που «επί ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζόταν να δουλεύουμε», τότε που «βγαίναμε χωρίς να μας νοιάζουν τα χρήματα που θα ξοδέψουμε».
Ο πράσινος ήλιος μπήκε σε πάρτι, σε χιουμοριστικές σελίδες του διαδικτύου ακόμη και σε sneakers παρέα με τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν».
Το κόμμα, θέλοντας να αποτινάξει το παρελθόν του, αποφάσισε να αλλάξει τόσο όνομα (Κίνημα Αλλαγής) και όσο και logo. Οι σύνεδροι της παράταξης, όμως, αποφάσισαν να αναστήσουν τον πράσινο ήλιο. Οι εικόνες με τις πράσινες σημαίες πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη θυμίζουν άλλες εποχές.
Ας βουτήξουμε, λοιπόν, στην άλλη Ελλάδα των 90s και των early 00s.