Έρευνα έδειξε τι πραγματικά σκέφτεται η γάτα σου
- 8 ΝΟΕ 2023
Όλα τα ζώα κάνουν γκριμάτσες. Δηλαδή, εκφράζονται με τους μυς των προσώπων τους. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί, για να αποκωδικοποιηθεί τι έχουν στο μυαλό τους. Οι γάτες όμως, ήταν πάντα στην απ’ έξω.
Μάλλον έφταιγε για αυτό η φήμη ότι γενικά κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, γιατί έτσι θέλουν. Έλα όμως, που φαίνεται πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.
Δημοσίευση σχετικής μελέτης αποκαλύπτει πως κάνουν τουλάχιστον 276 διαφορετικές «γκριμάτσες», εκ των οποίων το 46% είναι φιλικές. Σχεδόν το 37% ήταν επιθετικές και περίπου το 17% χαρακτηρίστηκαν ως ασαφής.
Πώς έγινε η μελέτη στα άδυτα του μυαλού της γάτας
Η Brittany Florkiewicz, καθηγήτρια συγκριτικής και εξελικτικής ψυχολογίας στο Lyon College του Αρκάνσας και η Lauren Scott, ανθρωπολόγος στο UCLA άρχισαν να μελετούν γάτες τον Αύγουστο του 2021, ώστε να διαπιστώσουν πώς επικοινωνούν και πώς εκφράζονται.
«Όπως τα εξημερωμένα σκυλιά, η οικόσιτη γάτα έχει βιώσει σημαντικές κοινωνικο-οικολογικές αλλαγές λόγω της εξημέρωσης» εξήγησε η Δρ. Scott, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη μελέτη των σημάτων προσώπου κατοικίδιων γατών για τη βελτίωση της ευημερίας τους».
Χαρακτηριστικά, οι κινήσεις των μυών του προσώπου που παράγονται κατά τη διάρκεια του πόνου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κλιμάκων αξιολόγησης και αυτοματοποιημένων συστημάτων αναγνώρισης για εξημερωμένες γάτες. Τα σήματα προσώπου που κατευθύνονται προς τον άνθρωπο, έχουν χρησιμοποιηθεί για να συνάγουν τα συναισθήματα των εξημερωμένων γατών και να αξιολογήσουν τα ποσοστά υιοθεσίας τους.
Η Florkiewicz είχε ήδη ασχοληθεί με τις εκφράσεις στα πρόσωπα χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών, όταν διαπίστωσε πως δεν είχε ασχοληθεί κάποιος επισταμένως με αυτές που κάνουν οι γάτες μεταξύ τους. Άρχισε λοιπόν, τη σχετική δουλειά με την Scott. Σε πρώτη φάση, επισκέπτονταν ένα CatCafe στο Λος Άντζελες.
Οι υπάλληλοι ετοίμαζαν ένα δωμάτιο και ένα αίθριο για να περιφέρονται οι γάτες που μελετούνταν. Υπήρχε φαγητό, νερό, κουτιά απορριμμάτων, ξύλινους στύλους, ξύλινες κούρνιες και παιχνίδια. Μερικές γάτες υιοθετήθηκαν στους επόμενους 10 μήνες και νέες άρχισαν να ζουν στο καφέ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι, οι ερευνήτριες παρακολούθησαν συνολικά 53.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οι δύο είχαν καταγράψει 150 ώρες αλληλεπιδράσεων. Τους επόμενους τέσσερις μήνες, εξέτασαν προσεκτικά το οπτικοακουστικό υλικό και έτσι τεκμηρίωσαν τις εκφράσεις του προσώπου των γατών. Μελέτησαν πώς οι γάτες κινούσαν τα αυτιά τους, ζάρωσαν τη μύτη τους, χώρισαν τα χείλη τους και έγλειφαν τα πρόσωπά τους. Χαρακτήρισαν κάθε έκφραση είτε ως φιλική, είτε ως εχθρική.
Τι πραγματικά σκέφτεται η γάτα σου
Όταν οι γάτες ήταν χαρούμενες ή διασκέδαζαν, συνήθως κουνούσαν τα αυτιά και τα μουστάκια τους προς τα εμπρός και προς τα έξω. Μερικές φορές έκλειναν τα μάτια τους.
Οι γάτες είχαν την τάση να κάνουν ό,τι χαρακτηρίστηκε ως φιλική έκφραση, όταν περιποιούνταν η μία την άλλη ή ξεκουράζονταν η μία δίπλα στην άλλη, ή μύριζαν η μία την άλλη ή έπαιζαν μαζί. Όταν οι γάτες ένιωθαν ότι απειλούνται ή ήταν δυστυχισμένες με μια άλλη γάτα, συνήθως μετακινούσαν τα αυτιά τους προς τα πίσω και τα ίσιωναν, έγλειφαν τα χείλη τους και ‘έκλειναν’ τις κόρες τους.
Οι γάτες συνήθως εμφάνιζαν αυτές τις εκφράσεις, όταν δάγκωναν, γρύλιζαν, γρατζούνιζαν ή κοιτούσαν επίμονα η μια την άλλη. Υπήρχαν και ασαφείς εκφράσεις. Για παράδειγμα, άνοιγαν το στόμα τους, «έριχναν» τα σαγόνια τους, «ζάρωναν» τη μύτη τους και «έκλειναν» τα μάτια τους και όταν ήταν φιλικές και όταν ήταν επιθετικές.
Η Florkiewicz ομολόγησε στην Washington Post ότι «η επικοινωνία με γάτες είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι υποθέταμε προηγουμένως. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι γάτες είναι πιο ευδιάκριτες και στοργικές απ’ ό,τι πιστεύαμε. Η μελέτη ήταν πολύ διαφωτιστική». Στο εξής, αν δώσεις την ελάχιστη προσοχή, θα καταλάβεις και αν η γάτα σου όντως έχει στο μυαλό της ό,τι πίστευες, όταν κάνει μια γκριμάτσα.