Εσύ με το νέο Maps θα μείνεις;
5 εναλλακτικές προτάσεις για να αντικαταστήσεις το χαμένο Google Maps στο iPhone και τη συνείδηση σου.
- 25 ΣΕΠ 2012
Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το νέο Maps των iOS 6 δεν είναι κακή εφαρμογή. Είναι απλή, λιτή, φιλική και σχετικά γρήγορη. Αν θες, ο μέσος οδηγός-χρήστης δε θα μείνει δυσαρεστημένος.
Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η εφαρμογή αυτή έχει θέση στο iPhone 5 και ειδικότερα τη θέση των Google Maps.
Η θέση αυτή είναι κατηλειμμένη για εκείνες τις εφαρμογές που κάνουν την πλοήγηση παιχνιδάκι. Που έχουν ακριβή αναζήτηση, που σκέφτονται για σένα και σου δείχνουν τη πλησιέστερη διεύθυνση πρώτη, που σου δίνουν καλά data κίνησης, που έχουν ενημερωμένα POI, που σου δείχνουν τη φορά της κυκλoφορίας βρε αδερφέ.
Επίσης, να δηλώσω ότι ποτέ δεν θεώρησα των εαυτό μου ειδικό επί των προιόντων Apple, κάθε άλλο. Τους ειδικούς θα τους βρεις στο iPhone Hellas για να σε ενημερώσουν για οτιδήποτε σχετικό από το iPhone 5 μέχρι τις εφαρμογές που θα το υποστηρίξουν.
Ούτε Apple fan. Όχι ότι θα είχα πρόβλημα με το χαρακτηρισμό αλλά χρειάστηκαν 4 γενιές iPhone για να αλλάξω στρατόπεδο και να ασπαστώ τον Τζομπισμό. Πριν ήμουν στα Window Mobile.
Αλλά, ξέρεις πότε έγινε αυτό; Όταν πείστηκα ότι, παρόλο που τα τσιπάκια A-GPS του iPhone δεν έπιαναν μία μπροστά στα SirfStar, τα προγραμμάτα χαρτών είχαν πάει σε άλλο επίπεδο. Είχαν γίνει ισάξια αν όχι καλύτερα των επαγγελματικών Navigation Apps. Ο δρόμος που είχε ανοίξει ο Τζομπς άρχισε να γίνεται μονόδρομος για κάθε είδους πλοήγηση.
Καταλαβαίνεις, λοιπόν το σοκ μου, όπως και όσων είδαν πρώτη φορά το νέο Maps. Και το να βρω τις καλύτερες εναλλακτικές ήταν πρώτο πράγμα που έκανα πριν αποφασίσω να το γυρίσω σε iOS 6.
Maps+
Το προφανές hack. Αν σου άρεσαν τα Google Maps, η ευκρίνεια τους, η ακρίβεια στην αναζήτηση, η ταχύτητα, τότε το Maps+ είναι ότι πιο κοντινό θα βρεις. Γι’ αυτό είναι πρώτο στη λίστα. Χρησιμοποιεί τους χάρτες του Google (standard, hybrid, satellite και terrain), καταγράφει δομολόγια, θέσεις ενδιαφέροντος και τα εξάγει σε αρχεία GPX, ψάχνει διευθύνσεις εξίσου αποτελεσματικά και τα μενού του μπορείς να πεις ότι είναι λίγο καλύτερα από το αυθεντικό.
Waze
Παρά τα φαινομενικά χαζά εικονίδια, το Waze είναι το Facebook (ή καλύτερα Foursquare) των εφαρμογών navigation. Αργεί λίγο να κατέβει αλλά έχει μέσα του τη δύναμη της κοινότητας, check-in και post, πληροφορίες για μποτιλιάρισμα, μπλόκα, κάμερες κυκλοφορίας, τιμές βενζίνης. Ουσιαστικά δηλαδή γίνεσαι μέλος της κοινότητας του Waze μαζί με ένα σωρό “ιππότες της ασφάλτου” και περνάτε καλά. Plus σου δίνει φωνητικές οδηγίες και αυτόματο reroute της διαδρομής όταν βγεις εκτός.
MotionX-GPS
Δεν είναι εντελώς free, κοστίζει 0,99 δολάρια και οι φωνητικές οδηγίες 9,99 δολάρια για ένα χρόνο, αλλά μιλάμε για το καλύτερο ίσως navigation app, φτιαγμένα από τους επιστήμονες της πλοήγησης. Μπορείς να πεις ότι είναι και για επιστήμονες της πλοήγησης αφού δεν είναι ότι πιο απλό παίζει. Αλλά μπορείς να διαλέξεις χάρτες Google, Bing ή Motion-X, να γράψεις τις διαδρομές σου, να τις χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό (follow), σου δίνει δεδομένα κίνησης. Το καλύτερο feature, όμως, είναι η OFFLINE ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΧΑΡΤΩΝ για να μην ξοδεύεις άσκοπα τη μπαταρία και τα free ΜΒ σου.
Navigon Europe – TomTom Europe
Μαζί στην ίδια κατηγορία γιατί το Google Maps ήταν μια καλή δικαιολογία για να μην αγοράσεις dedicated εφαρμογή για το αυτοκίνητο σου. Όπως και τα 89-119,99 δολάρια που θα έπρεπε να δαπανήσεις. Ισως τώρα να πρέπει να αναθεωρήσεις ειδικά αν είσαι επαγγελματίας αυτοκινητιστής. Γιατί αυτά τα δύο προγράμμα βασίζονται σε πραγματική χαρτογράφηση και όχι απεικόνιση χαρτών. Ερχονται με τις πιο ενημερωμένες λίστες POI, υπολογίζουν με άνεση σύνθετες διαδρομές και διάφορα άλλα καλούδια αν τα χέρια σου πρέπει να είναι μονίμως στο τιμόνι και για πολλές ώρες.
foreverMap Europe
Τα άσχημα νέα είναι ότι κοστίζει 1,59 δολάρια. Τα καλά νέα είναι ότι πριν από λίγο καιρό έκανε τα διπλάσια και δεν είχε χάρτες Ευρώπης. ‘Αρα τρέξε να προλάβεις. Το ForeverMap είναι μια ακόμα budget εναλλακτική στο Google Maps αλλά περισσότερο μοιάζει με το MotionX σαν λογική και interface. Η βασική τους διαφορά είναι ότι βασίζεται στο OpenStreetMap project που είναι κάτι σαν την Wikipedia των χαρτών. Κατά τα άλλα το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η offline πλοήγηση.