Φαινόμενο των κηλιδώσεων: Γιατί εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο
Η φωτιά στην Αττική παραμένει ανεξέλεγκτη και ένας πυρομετεωρολόγος εξήγησε πώς το φαινόμενο των κηλιδώσεων βοήθησε στην εξάπλωσή της.
- 12 ΑΥΓ 2024
Το πύρινο μέτωπο είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα και αυτή τη στιγμή, καίγονται σπίτια στη Διώνη. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα (Γραμματικό, Πεντέλη, Ανατολή Νέας Μάκρης) ενώ δίνεται μάχη και με τις αναζωπυρώσεις Για τις συνθήκες που επικρατούν από χθες, Κυριακή (11/08) και ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Ήταν κοινή συνείδηση σε όλους μας ότι αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια θα γίνει μια κανονικότητα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι επιδεινώθηκε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των κηλιδώσεων.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα, μετέτρεψε την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε εξαιρετικά δύσκολη. «Το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα ευνοεί την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσκολεύοντας τόσο τις χερσαίες όσο και τις εναέριες δυνάμεις», εξηγώντας ότι οι απότομες κλίσεις και οι μορφολογικές ασυνέχειες της περιοχής περιπλέκουν την κατάσταση.
«Έχουμε τις κηλιδώσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκλωβίσουν το προσωπικό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εστιάζοντας στα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Τι είναι, όμως, το φαινόμενο κηλιδώσεων;
To φαινόμενο των κηλιδώσεων και ο ρόλος του στην εξάπλωση της φωτιάς
Ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, εξήγησε σε ανάρτησή του τι ακριβώς είναι το φαινόμενο που βοήθησε στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Όπως αναφέρει:
«Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».
Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη.
Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γιάνναρο, η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες έκανε μια απόσταση μεγαλύτερη των 30-40 χιλιομέτρων.