Faker, ο εκατομμυριούχος σταρ του LoL που δεν ξέρει να ξοδεύει τα λεφτά του
Είναι ο καλύτερος και ο πιο διάσημος παίκτης στον πλανήτη στο League of Legends, πληρώνεται εκατομμύρια αλλά ξοδεύει 200 ευρώ τον μήνα.
- 4 ΔΕΚ 2022
Αν έχεις ασχοληθεί έστω ένα δίλεπτο με τα eSports, ξέρεις τον Faker. Δηλαδή, δεν γίνεται να μην τον ξέρεις, αφού είναι στο προσκήνιο μια ολόκληρη δεκαετία.
Ο «Michael Jordan του League of Legends» ή αλλιώς ο GOAT του LοL είναι 26 χρόνων και λέγεται Lee Sang-hyeok.
Είναι κάτοχος τριών παγκοσμίων πρωταθλημάτων (2013, 2015, 2016 -αριθμός που είναι ρεκόρ), του All Star Paris του 2014 και ουκ ολίγων άλλων διακρίσεων στο παιχνίδι που γνώρισε το 2011 και από τότε του κάνει παρέα καθημερινά.
Ο πιο επιτυχημένος Κορεάτης αθλητής των eSports είναι ο πρώτος που έχει φτάσει και τα 1.000 και τα 2.000 kills στο League of Legends Champions Korea, που έχει παίξει 600 και 700 παιχνίδια και έχει κερδίσει 500 παιχνίδια.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει δεχθεί προτάσεις από όλον τον πλανήτη. Ομάδες των ΗΠΑ και της Κίνας του πρόσφεραν από 10.000.000 ευρώ το χρόνο έως λευκή επιταγή. «Δεν είδα με τα μάτια μου το συμβόλαιο, αλλά ναι πιστεύω πως είναι ακριβή αυτά τα νούμερα», είχε σχολιάσει σε σχετική ερώτηση.
Διευκρίνισε ότι δεν υπέγραψε, γιατί δεν ήθελε να αφήσει τη χώρα του. «Κατ’ αρχάς δεν είναι εύκολο να ζεις στο εξωτερικό. Αν βγάλουμε τα χρήματα στην άκρη, πιστεύω πως η ζωή στην Κορέα μου ταιριάζει καλύτερα. Νιώθω πιο άνετα εδώ και έχω τη δυνατότητα να παίζω με καλούς παίκτες. Και από τη στιγμή που είμαι μέλος της εθνικής ομάδας, δε θέλω να απογοητεύσω τους φαν μου».
Το αυτό έγινε και φέτος, όταν προτίμησε να μείνει για άλλα τρία χρόνια εκεί όπου είναι: στην T1 Entertainment and Sports. Η ομάδα αυτή ανήκει στον μεγαλύτερο πάροχο ασύρματων τηλεπικοινωνιών και μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στη Νότια Κορέα, SK Telecom (το 2021 είχε έσοδα 12.167.667.587 ευρώ) και την αμερικανική αθλητική και ψυχαγωγική εταιρία, Comcast Spectacor (των 428.500.000 ευρώ για έσοδα).
Πέραν των εκατομμυρίων δολαρίων του μισθού, από την προηγούμενη συμφωνία έχει και μετοχές στην εταιρία όπου ανήκει.
Βγάζει 4.4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο
Πρώην gamer και νυν παρουσιαστής της κορεατικής τηλεόρασης, ονόματι Hong “YellOw” Jin-ho έχει ισχυριστεί πως ο Faker γίνεται κάθε χρόνο πλουσιότερος κατά 4.400.000 ευρώ -από το μισθό, τις χορηγίες και τα κέρδη από πρωταθλήματα.
Το νούμερο αυτό δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τη χρονιά της ίδρυσης της (2013) η SK Telecom T1 K (νυν Τ1) διάλεξε τον Faker και εκείνος τους οδήγησε στο πρώτο τους παγκόσμιο πρωτάθλημα στο LοL την ίδια σεζόν. Όπως έγραφε ιστορία, εμφανίζονταν εταιρίες από το εξωτερικό που τον διεκδικούσαν. Αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έκανε δικό του (το 2015).
Το 2017 ανανέωσε για τρία χρόνια (το μεγαλύτερο διάστημα που επιτρέπουν οι κανονισμοί) και 3 εκατομμύρια σημερινά ευρώ, το χρόνο. Το 2018 υπέγραψε ένα ακόμα τριετές. Πριν ολοκληρωθεί (το 2020) έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο για άλλα τρία χρόνια, που περιλάμβανε και μετοχές στην Τ1. Το ποσό του μισθού του συν τα μπόνους απόδοσης του έδωσαν ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια σημερινά ευρώ.
Φέτος απέρριψε πρόταση από αμερικανική εταιρία για 20.000.000 ευρώ το χρόνο, ώστε να εκπροσωπήσει τη χώρα του, ως μέλος του ρόστερ του LCK Spring split 2023 που θα διεκδικήσει την κορυφή του Worlds 2023. Αυτό θα διεξαχθεί στη Σεούλ.
Εξυπακούεται πως έχει και χορηγούς.
Ό,τι πίνει, ό,τι τρώει, ό,τι φοράει το έχουν πληρώσει άλλοι (τον στηρίζουν δεκάδες εταιρίες -για τις οποίες κάνει διαφημίσεις- ενώ ζει στις εγκαταστάσεις της ομάδας του -και προπονείται ατελείωτες ώρες καθημερινά). Επίσης, έχει συνεργαστεί και με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η BMW, η Red Bull, η Nike και η Samsung.
Χρήματα παίρνει και από το Twitch, όπου έχει περισσότερους από 1.5 εκατομμύρια followers. Έχει αρνηθεί προτάσεις κινεζικών εταιριών για χορηγίες (αν δεχόταν να stremαρει για αυτούς, θα έπαιρνε 425.000 ευρώ).
Όχι κι άσχημα για το αγόρι που εγκατέλειψε το σχολείο για να αφοσιωθεί στο χόμπι του και να το κάνει επάγγελμα. Για την Κορέα είναι αυτός που απενοχοποίησε την ενασχόληση με τα video games για τα παιδιά -που έως τότε οι γονείς θεωρούσαν χάσιμο χρόνου. Τι κάνει όταν δεν δουλεύει ο Faker; Τίποτα, αφού τα eSports είναι το μόνο που γνώρισε στη ζωή του και αυτό που τον απασχολεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Όπως είχε αποκαλύψει προ διετίας, σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση, χρειάζεται μόνο 200 δολάρια το μήνα. Για την ακρίβεια, τόσα του δίνουν οι γονείς του -οι οποίοι διαχειρίζονται την περιουσία του. Και τι κάνει με αυτά τα 200 δολάρια;
– Δεν χρησιμοποιώ πολλά χρήματα.
-Και τι κάνεις τα 200 δολάρια;
-Τα καταθέτω.
– Ρωτάμε πώς τα ξοδεύεις. Δεν καταλαβαίνεις την έννοια του «ξοδεύω»;
-Όταν τελειώνει η οδοντόκρεμα, αγοράζω μία.
-Δεν έχεις κάποιο χόμπι;
-Όχι, δεν έχω.
-Πίνεις αλκοόλ;
-Όχι. Αυτό που κάνω είναι να διαβάζω βιβλία. Οι gamers δε χρησιμοποιούμε πολλά χρήματα.
-Μέχρι πότε πιστεύεις πως θα ζεις έτσι;
-Το να ζω φειδωλά έχει γίνει πια συνήθεια για εμένα. Για αυτό και δε χρησιμοποιώ πολλά λεφτά, όσο είμαι επαγγελματίας gamer. Όταν αποσυρθώ υποθέτω ότι θα ξοδέψω περισσότερα για εμένα.
-Τι θες να αγοράσεις περισσότερο από όλα;
-Θέλω να κάνω μια δωρεά.
Μεταξύ LoL και δωρεάς (πριν κλείσει τα 29 -δηλαδή σε ένα χρόνο), θα πρέπει να υπηρετήσει τους 18 υποχρεωτικούς μήνες της στρατιωτικής του θητείας, μολονότι εξαιρούνται οι «εξαιρετικοί αθλητές» που «ενισχύουν το εθνικό κύρος». Οι αθλητές των eSports δεν έχουν προστεθεί σε αυτήν τη λίστα.