SEX

Φίλε, κουράγιο: Και αν σου αρέσει η πρώην ενός κολλητού σου;

Το πιο onemanίσιο δίλημμα που θα συναντήσεις ποτέ στη ζωή σου, είναι εδώ. Μαζί με ένα #disqus, για το καλό - κακό που σε βρήκε.

‘Should i stay or should i go, ιδού η απορία’.

Ποιος Σαίξπηρ και ποιος Άμλετ, ρε παιδιά. Να με συγχωρεί η χάρη τους, αλλά τα πρωτεία του πιο μεγάλου φιλοσοφικού, ερωτικού, φιλοσοφικού, υπαρξιακού και εν τέλει, φιλικού ερωτήματος του άδικου τούτου κόσμου, ανήκουν δικαιωματικά στους The Clash. Μη σου πω βιωματικά.

Δεν θέλω να γίνομαι απόλυτη αλλά ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει σπαζοκεφαλιάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του για το αν θα πρέπει να φύγει από μία κατάσταση ή να μείνει σε αυτήν. Για το αν αξίζει να την στηρίξει ή αν πρέπει να πάρει τα μπογαλάκια του και να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.

Γενικολογώ όμως και έχεις δίκιο, είμαι πιο βαρετή και από πολιτικό σε παράθυρο καναλιού. Γι αυτό θα ήθελα να δούμε μαζί το φαινόμενο ‘Should i stay or should i go’, λίγο εκτενέστερα. Ας επικεντρωθούμε για παράδειγμα, στον ερωτικό τομέα και τις περιπτώσεις που αυτός, με το έτσι θέλω, πάει και μπλέκεται (τα κάνει κουλουβάχατα για την ακρίβεια) στα πόδια του φιλικού.

Χωρίς σπόιλερ, όλες οι περιπτώσεις που ακολουθούν, περιστρέφονται γύρω από το τρίγωνο που έχει πρωταγωνιστές εσένα, ένα φίλο σου και ένα κορίτσι. Προσοχή, προσοχή. Δεν θέλω να σου χαλάσω τη φαντασίωση αλλά βγες από την βραδινή ζώνη του Filmnet (πού, το θυμήθηκα!). Αν θες σώνει και ντε να μπεις σε μία εικόνα τριγώνου, τότε σκέψου καλύτερα αυτό των Βερμούδων.

*Αν έχεις εύκαιρο, φάε και ένα τρίγωνο Πανοράματος για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: ‘ΤΗΝ ΕΙΔΕ ΠΡΩΤΟΣ’

Είστε έξω για ποτά, με την παρέα σου. Ωραία βραδιά. Έστω ότι βρίσκεστε και σε νησί, για να είναι πιο ωραία η εικόνα και πιο εύκολη η γνωριμία. Απέναντί σας, ω, του θαύματος, είναι μία παρέα κοριτσιών με την οποία εντός δεκαπενταλέπτου θα αρχίσετε να μιλάτε και να σκέφτεστε πού θα πάτε την επομένη όλοι μαζί για μπάνιο.

Να ανοίξω μία παρένθεση κάπου εδώ, για να πω ότι αυτή τη φάση που οι άντρες της παρέας θα ξαμολιέστε για να μιλήσετε στα ‘κορίτσια απέναντι’, θα μπορούσε άνετα να την παρουσιάζει η Φωτεινή Γεωργαντά. Αφού προφανώς, πρόκειται περί τζόκερ. Γιατί κακά τα ψέμματα, ποτέ δεν υπάρχει μόνο μία ωραία στην παρέα και ακόμα χειρότερα, ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις εξ αρχής αν και με ποια θα μπορούσες να αποκτήσεις εκείνη τη ‘ριμάδα’ τη χημεία. Κλείνω παρένθεση.

 

Φαντάζομαι από τα συμφραζόμενα, έχεις καταλάβει ότι εσύ δεν είσαι ο τυχερός της παρέας. Ο φίλος σου όμως, είναι. Το κορίτσι με το οποίο έχει αρχίσει να μιλάει του αρέσει πολύ. Πάρα πολύ. Τόσο πολύ που στο δρόμο της επιστροφής σε ‘ζαλίζει’ με τα προσόντα της.

Τι γίνεται με σένα: Εσύ, δεν είναι ότι δεν την έχεις δει, αλλά έχεις αποφασίσει να κάνεις πίσω εφόσον όλο το βράδυ μιλούσε με το φίλο σου. Και, η ιστορία μας θα μπορούσε να τελειώσει εδώ και όλοι να είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Έλα όμως, που έρχεται το μπολνταρισμένο ‘τι γίνεται με αυτήν’ από κάτω, να μας χαλάσει την ηρεμία μας.

Τι γίνεται με εκείνη: Εκείνη λοιπόν, όντως μιλούσε με το φίλο σου όλο το βράδυ γιατί, μεταξύ μας, αυτός ήταν και ο μόνος που της μίλησε όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, το μόνο που μπορούσε να δει σε αυτόν ήταν έναν καλό, μελλοντικό φίλο.

*Άσε τώρα τη συζήτηση περί φιλίας μεταξύ άντρα και γυναίκας, άλλωστε για αυτήν έχουμε την απάντηση των ειδικών μπορείς να μπεις και να τη διαβάσεις.  

Τι γίνεται με εσάς τους δύο: Την επόμενη φορά που ο διάολος θα σπάσει το πόδι του και θα βρεθείτε πάλι όλοι μαζί, εντελώς αναπάντεχα θα αρχίσετε να μιλάτε. Για κάτι άσχετο. Και θα μιλάτε, και θα μιλάτε, και θα μιλάτε. Ώσπου στο τέλος της βραδιάς, θα θέλεις να την ξαναδείς. Και, θα θέλει και εκείνη. Και θα το καταλάβεις από τον τρόπο που σε κοιτάζει.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε στην περίπτωση που το κορίτσι αυτό δεν έχει ούτε διατίθεται ούτε έχει δώσει κάποιο δικαίωμα στο φίλο σου ότι πρόκειται να κάνει κάτι μαζί του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι εκείνου δεν του αρέσει.

Εσύ, κάθεσαι σαν το βλάκα (σόρι) και κοιτάς το ταβάνι. Τι να κάνεις;

Θέλεις τη γνώμη μου; Αν αυτό το κορίτσι πραγματικά σου αρέσει, και δεν το θέλεις για να  περάσεις την ώρα σου, τότε πρέπει να μιλήσεις στο φίλο σου. Αν είναι πραγματικός φίλος σου, θα πρέπει να καταλάβει. Ειδικά αν έχει αντιληφθεί ότι εκείνος δεν έχει ελπίδες μαζί της. Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Αν βάλει τον εγωισμό του μπροστά στο ‘εγώ την είδα πρώτος’, τότε εντάξει τι να πω, ξανασκέψου αν θέλεις εσύ να τον έχεις φίλο σου. Σε κάθε περίπτωση, αν όντως τη θες, είσαι βλάκας να την αφήσεις να φύγει για ένα ‘εγώ την είδα πρώτος’.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ‘ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ’

Για να μην αλλάζουμε κόνσεπτ και μιας και όλοι είμαστε ήδη σε summer mode, θα έλεγα να μην αλλάξουμε την εικόνα του μπαρ σε νησί, δύο παρέες που γίνονται μία. Ας ‘πειράξουμε’ όμως λίγο τις συνθήκες.

Τι γίνεται με το φίλο σου: Εκείνος φανερά ενθουσιασμένος με αυτό το κορίτσι που μόλις της κέρασε το δεύτερο ποτό της βραδιάς, αποφασίζει να κάνει την yolo κίνησή του και τη φιλάει. Και την ξαναφιλάει και συνεχίζουν το βράδυ μαζί. Και τον επόμενο μήνα. Άντε, δίμηνο.

Τι γίνεται με εκείνη: Δεν θέλω να την υποστηρίξω, αλήθεια. Αλλά, και πάλι πρέπει να πω ότι έχει γνωρίσει μόνο το φίλο σου και όχι εσένα. Τέλος πάντων, μετά από λίγο καιρό εκείνη, αρχίζει να απομακρύνεται από αυτόν. Γιατί δεν της βγαίνει μαζί του.

Τι γίνεται με εσένα: Εσύ, εφόσον έχεις δει ότι έχει κάνει κάτι με το φίλο σου, απομακρύνεσαι. Και μπράβο σου. Μέσα σου ίσως, λέμε τώρα, και να ήθελες να έχεις μία ευκαιρία να την γνωρίσεις, αλλά σκασίλα σου κιόλας. Έκανε κάτι με το φίλο σου. Εσύ μένεις σε αυτό το δεδομένο.

Τι γίνεται με εσάς τους δύο: Σπάει και πάλι ο διάολος το πόδι του και ξαναβρισκόσαστε όταν πια με το φίλο σου όλα έχουν τελειώσει. Εσύ, ως οφείλεις, είσαι τυπικός μαζί της. Συνειδητοποιείς όμως ότι έχει αρχίσει να σου αρέσει η παρέα της. Και όχι μόνο.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Θέλω να τονίσω κάπου εδώ, ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ποιος το σταμάτησε. Αν το σταμάτησε εκείνη, γιατί δεν της έβγαινε και αν (όπως και στην πρώτη περίπτωση) τη γουστάρεις τόσο ώστε να μην θέλεις απλώς να κάνεις κάτι μαζί της για να μην σου μείνει ας το πούμε απωθημένο, τότε πρέπει και πάλι να μιλήσεις στο φίλο σου.

Σε αυτό το σημείο βέβαια, πρέπει να πούμε ότι μπορεί τον άνθρωπο να μην τον νοιάζει και τσάμπα να το σκέφτεσαι τόσο πολύ. Οι ‘ούτε καν’ σχέσεις του ενός μήνα και αν, για πολύ κόσμο, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Και αυτό εσύ ως φίλος του, πρέπει να το ξέρεις οπότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εύκολη.

Εδώ έρχομαι όμως να σου κρούσω και τον κώδωνα του κινδύνου και να επανέλθω στο ‘ποιος το σταμάτησε’. Γιατί, χωρίς αν θέλω να σε πληγώσω, αν το τελείωσε ο φίλος σου τότε τα αισθήματα της κοπέλας, ενδεχομένως να μην είναι τόσο αγνά όσο δείχνουν. Γι αυτό, πριν μιλήσεις στο φίλο σου, προσπάθησε να εξακριβώσεις τι συμβαίνει μαζί της. Όχι τίποτα άλλο, κρίμα η άβολη θέση στην οποία θα βρεθείς.

Πάντως, αν θέλεις τη γνώμη μου, αν όντως σου αρέσει και της αρέσεις και εκείνης, μην το πνίξετε για ένα συμβάν του ενός μηνός και αν. Μπορεί να είμαι παραπάνω ρομαντική από το κανονικό τώρα, αλλά το πιστεύω. Μερικές φορές, η γνωριμία μας με έναν άνθρωπο που πραγματικά έχουμε χημεία γίνεται με τον πιο αμήχανο τρόπο. Πρέπει να ευγνωμονούμε την τύχη μας όμως γι αυτό.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ: ‘ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ’

Σε αυτήν την τελευταία και πιο δύσκολη περίπτωση θα φύγω από τα νησιά, θα κατέβω από το ροζ μου συννεφάκι και θα σου πω να μην κάνεις τίποτα με μία κοπέλα που τα είχε με το φίλο σου.

Όχι μόνο για τον λόγο που πιστεύεις. Ότι δηλαδή είναι φίλος σου και μπορεί να τον πλήγωσε ο χωρισμός τους ή ακόμα χειρότερα να τον πληγώνει που θα σας βλέπει μαζί. Αλλά, γιατί έχεις τρομακτικά πολλά μειονεκτήματα να αντιμετωπίσεις. Όπως:

Μειονέκτημα Πρώτο: Την έχεις δει μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις την ερωτική της συμπεριφορά. Μία συμπεριφορά που πιθανότατα θα έχει και μαζί σου, γιατί ‘δεν αλλάζουν οι άνθρωποι’. Ε συγνώμη αλλά αυτό δεν σε ξενερώνει κάπως;

Μειονέκτημα Δεύτερο: Θα δώσεις το δικαίωμα στο φίλο σου να πιστεύει ότι όσο καιρό ήταν μαζί της, εσύ την ήθελες. Άρα οι όποιες συμβουλές σου προς τη σχέση τους, ήταν μούφα. Άρα ποια φιλία.

Μειονέκτημα Τρίτο: Στον όλο εγωισμό του πράγματος, έρχεσαι δεύτερος. Στην καρδιά της, στο κρεβάτι της. Ναι, όλες έχουμε πρώην αλλά όχι τον κολλητό σου.

Μειονέκτημα Τέταρτο: Πιθανότατα στην ίδια παρέα, η ίδια κοπέλα θα παίρνει αγκαλιά άλλο φίλο. Πόσο awkward είναι αυτό.

Μειονέκτημα Πέμπτο: Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να εμπιστευθείς τους φίλους σου ποτέ ξανά με αυτήν την κοπέλα. Το ίδιο και εκείνοι εσένα.

 

Και, κλείνουμε το πρόγραμμά μας, με ένα μοιρολατρικό κλισέ: “Αν είναι να είστε μαζί, να ξέρεις ότι όσα μειονεκτήματα σου παρουσιάσω εγώ, απλά θα είστε”. Και αυτό, ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.