Φωτογραφίες από τις βίαιες ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία
Το Brexit δε χωρίζει μoνάχα οικονομικά τη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα, ξυπνά και τον εφιάλτη της βίας στην πιο ταραγμένη ιστορικά επαρχία της.
- 9 ΑΠΡ 2021
Οι κρατούμενοι βάζουν φωτιά στα στρώματά και τα πετούν από τα κελιά. Λίγο πριν, ένας συγκρατούμενος τους έχει πέσει νεκρός. Η συγκλονιστική σκηνή από το Εις το όνομα του πατρός (1993) με πρωταγωνιστή τον Daniel Day Lewis μας εισάγει στον κόσμο της Βόρειας Ιρλανδίας, μιας περιοχής που δυστυχώς η βία δεν μπήκε ποτέ πραγματικά στο συρτάρι. Η περίοδος που έμεινε γνωστή ως “Τhe Troubles” κράτησε από το 1968 έως και το 1998 αποτελώντας ένα πραγματικό αγκάθι για τη Μεγάλη Βρετανία. Δυστυχώς, εικόνες από εκείνα τα χρόνια (συμπλοκές, εμπρησμοί, βόμβες μολότοφ) κάνουν ξανά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες.
Πρόσφατα μάλιστα, με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα η απεργία πείνας του 1981: όταν συνολικά τέσσερις κρατούμενοι από την πλευρά των καθολικών έχασαν τη ζωή τους. Εδώ και έξι μέρες, το φάντασμα της βίας πλανιέται και πάλι πάνω από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Brexit δε χωρίζει μονάχα οικονομικά το «Νησί» από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα, δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, και μία εκρηκτική κατάσταση στα βορειοδυτικά σύνορα. Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας, μετά όμως από το Brexit οι ισορροπίες αλλάζουν ξανά: η ελεύθερη διακίνηση -μία συνθήκη που είχε βοηθήσει στον κατευνασμό των πνευμάτων- ανάμεσα στις δύο πλευρές δε θα είναι πια δυνατή.
Στη μία γωνία της διαμάχης βρίσκονται οι προτεστάντες, οι οποίοι παραδοσιακά θέλουν την ένωση με τη Μεγάλη Βρετανία. Στην άλλη οι καθολικοί που πάντοτε ζητούσαν να γίνουν ένα με την Ιρλανδία.
Οι πρόσφατες ταραχές ξέσπασαν όταν το προτεσταντικό κομμάτι διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μη δίωξη ηγετικών στελεχών του ιρλανδικού κόμματος Sinn Fein. O λόγος; Οι τελευταίοι είχαν παραβιάσει του περιορισμούς σχετικά με την Covid-19 για να παρευρεθούν στην κηδεία ενός μέλους του IRA.
Λεωφορεία που έχουν πιάσει φωτιά, διαδηλωτές με κουκούλες που πετούν πέτρες, συμπλοκές με τις δυνάμεις της τάξης με 41 μέχρι στιγμής αστυνομικούς να τραυματίζονται. Ο Boris Johnson δήλωσε την έντονη ανησυχία για τις σκηνές που είχαν πολλά χρόνια να κάνουν την εμφάνισή τους. Την ίδια, όμως, στιγμή ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί του Brexti. Τώρα, η Μεγάλη Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό της με κομμένη την ανάσα.