Alamy/Visualhellas.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ

Για πόσα χρόνια άντεξε ο εντυπωσιακός Κολοσσός της Ρόδου

Ένας σεισμός έπληξε τη Ρόδο και γκρέμισε το ομολογουμένως εντυπωσιακό άγαλμα. Τα απομεινάρια του ήταν διάσπαρτα μέχρι και το 654 μ.Χ..

Από τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου στάθηκε (στο ύψος του) για το μικρότερο χρονικό διάστημα: περίπου 55 χρόνια. Οι πηγές ποικίλλουν ως προς τον ακριβή αριθμό, αλλά το βέβαιο είναι ότι το άγαλμα υπήρξε μια μικρή κουκίδα στα χρονικά της ιστορίας.

Και γράφουμε μια μικρή κουκίδα, γιατί η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, για παράδειγμα, στέκεται (στο ύψος της) για περισσότερα από 4.500 χρόνια. Η δημιουργία του Κολοσσού χρονολογείται από την πολιορκία του ελληνικού νησιού της Ρόδου το 305 π.Χ., όταν ο Μακεδόνας ηγεμόνας Δημήτριος Α’ ηγήθηκε μιας τελικά μάταιης προσπάθειας να καταλάβει την πόλη και το λιμάνι.

Καθώς ο στρατός του εγκατέλειψε τις προσπάθειές του τον επόμενο χρόνο, άφησε πίσω του τις προμήθειες και τον εξοπλισμό του, τον οποίο η πόλη αργότερα πούλησε για να βγάλει κέρδος. Με αυτό το απροσδόκητο κέρδος, οι Ροδίτες αξιωματούχοι «σήκωσαν» ένα άγαλμα προς τιμήν του Έλληνα θεού Ήλιου, προστάτη θεού της Ρόδου.

Ο Έλληνας γλύπτης Χάρης από τη Λίνδο ανέλαβε την κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος ύψους 108 ποδιών- ξεκίνησε γύρω στο 292 π.Χ. και οι εργασίες διήρκεσαν 12 χρόνια.

Αν και η ακριβής θέση του γλυπτού είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και ήταν πιθανότατα κατασκευασμένο από σίδερο και πέτρα επικαλυμμένη με χαλκό.

Ο Κολοσσός στάθηκε θριαμβευτικά για πέντε δεκαετίες, αλλά έπεσε γύρω στο 226 π.Χ., όταν ένας σεισμός έπληξε την περιοχή και γκρέμισε το ομολογουμένως εντυπωσιακό άγαλμα. Τα απομεινάρια του ήταν διάσπαρτα μέχρι το 654 μ.Χ., όταν εισβολείς αραβικές δυνάμεις συγκέντρωσαν και πούλησαν ό,τι απέμεινε από αυτό.

Τα συντρίμμια ήταν τόσα πολλά που λέγεται ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 900 φορτία για να μεταφερθούν.