iStock
SOCIAL MEDIA

Για τις tradwives ο φεμινισμός είναι το απόλυτο κακό

Επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες ή ένα τεράστιο πισωγύρισμα για το γυναικείο κίνημα; Οι tradwives κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμείς δεν μπορούμε παρά να ανησυχήσουμε.

Είναι ψηλή, ξανθιά, αδύνατη, φοράει μια ποδιά που θα μπορούσε να είναι βίντατζ, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά πανάκριβη και στέκεται πάνω από ένα ζυμάρι, το οποίο πλάθει με χάρη για να γίνει τελικά ζυμωτό ψωμί, κουλουράκι, κέικ ή μάφιν. Η Hannah Neeleman από την Γιούτα των ΗΠΑ, είναι ίσως η ιδανική εκπρόσωπος του κινήματος των tradwives, που θέλει τις γυναίκες να επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τους ρόλους. Παραδοσιακούς τους αποκαλούν εκείνες, κάποιος άλλος θα τους έλεγε στερεοτυπικούς ή και καταπιεστικούς.

Η 33χρονη μητέρα 8 παιδιών και επαγγελματίας μπαλαρίνα, μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο νοικοκυριό της, δεν έχει δηλώσει ποτέ ανοικτά ότι αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της tradwife, αλλά ούτε και τον έχει αποκηρύξει βέβαια και συνεχίζει να κηρύσσει το πόσο ωραίο είναι να μπορείς να είσαι απολύτως αφιερωμένη στα παιδιά και στο σπίτι σου, χωρίς να αγχώνεσαι για τη δουλειά και τα οικονομικά σου. Αυτά άλλωστε, σύμφωνα με τις tradwives, είναι αντρικές δουλειές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς είναι οι tradwives και τι πρεσβεύουν;

 

Ο όρος που άρχισε να γίνεται viral το 2018 και με την άνοδο του TikTok έχει γνωρίσει και πάλι μεγάλη άνθιση μιλά στην ουσία για τις γυναίκες που έχουν ως σκοπό της ζωή τους την ανατροφή των παιδιών και την περιποίηση του συζύγου τους. Για τις tradwives, επιτυχημένος και ευτυχισμένος γάμος είναι εκείνος στον οποίο προτεραιότητα είναι η ευτυχία του συζύγου. Για τις tradwives η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, όπως γινόταν τις «παλιές καλές εποχές».

Ποιες παλιές καλές εποχές θα αναρωτιέστε και καλά κάνετε. Ίσως, εννοούν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που οι γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν είχαν δικαίωμα ψήφου ή τη δεκαετία του 1950 που ναι μεν μπορούσαν να ψηφίσουν, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Για την ιστορία, στις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1960, ήταν στην απόλυτη ευχέρεια μίας τράπεζας να αρνηθεί την έκδοση λογαριασμού σε μία γυναίκα η οποία ήταν άγαμη, αφού χωρίς την εγγύηση και την παρουσία συζύγου δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Ωστόσο, μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 λίγες ήταν εκείνες που με την υπογραφή του συζύγου τους είχαν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους λογαριασμό.


Οι tradwives, ονειρεύονται να ζήσουν όπως οι γιαγιάδες τους και να γεράσουν στο πλάι ενός άνδρα που φροντίζουν 24 ώρες του 24ωρο, μόνο που οι γιαγιάδες δεν έμεναν πάντα από έρωτα, αλλά επειδή δεν υπήρχαν λύσεις διαφυγής.

Στα social media και ειδικά στο TikTok θα δεις χιλιάδες βίντεο με καλοχτενισμένες και καλοντυμένες γυναίκες να μαγειρεύουν σε τέλειες κουζίνες, ενώ τα πιτσιρίκια τους ανακατεύονται ανάμεσά στα πόδια τους. Εκείνες φαίνεται να μην τις ενοχλεί κάτι τέτοιο, άλλωστε στο τέλος θα πάρουν ως ανταμοιβή ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο από τον «τέλειο» σύζυγό τους. Και ναι μπορεί η εικόνα αυτή να μοιάζει τέλεια, αλλά όπως με καθετί στα social media είναι σκηνοθετημένη, ενώ κρύβει και πολλούς κινδύνους, ειδικά για το γυναικείο κίνημα.

Οι tradwives στο Instagram και το TikTok κηρύσσουν πως με τον τρόπο ζωής τους απελευθερώνονται από τον ζυγό της εργασίας κι ενώ προτρέπουν τις ακολούθους τους να κάνουν το ίδιο, ξεχνούν να αναφέρουν πως εκείνες ζουν και από τα εισοδήματα που τους προσφέρει το περιεχόμενο που παράγουν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί άραγε να κάνει το ίδιο και μια απλή ιδιωτική υπάλληλος; Και τι γίνεται αν το όνειρο γκρεμιστεί και ο γάμος διαλυθεί; Πώς μπαίνεις και πάλι στην αγορά εργασίας αν λείπεις δέκα χρόνια από αυτή;

«Φαντάσου αυτό: Ήσουν μια tradwife, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενες. Τώρα έχεις ένα κενό δέκα χρόνων στο βιογραφικό σου και πρέπει να μεγαλώσεις τέσσερα παιδιά, ενώ ο πρώην σύζυγός σου είναι κάπου εκεί έξω και ζει τη ζωή του με μια άλλη γυναίκα και εσύ περιμένεις να δεις αν θα πάρεις κουπόνια από την Πρόνοια», γράφει μια χρήστρια του TikTok σε βίντεο που έχει σχεδόν 12 χιλιάδες σχόλια, με εκατοντάδες γυναίκες να μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες ζωής.

Μεγάλος εχθρός των tradwives, οι οποίες συνήθως ασπάζονται και δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις, είναι ο φεμινισμός, καθώς θεωρούν πως η φιλελεύθερη φεμινιστική ατζέντα για την ένταξη των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και η σεξουαλική απελευθέρωση, ευθύνονται για την καταστροφή της παραδοσιακής οικογένειας. Πιστεύουν ότι οι γυναίκες που «αναγκάζονται» να δουλέψουν στερούνται την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ευτυχισμένη οικογένεια και να έχουν ένα ισχυρό αρσενικό να τους παρέχει την ασφάλεια που χρειάζονται.

Για τις tradwives τα φύλα έχουν συγκεκριμένους ρόλους και ο φεμινισμός τους διαβρώνει, υπονομεύοντας όλα όσα είναι βιολογικά προορισμένοι να εκπληρώσουν οι άντρες και οι γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο κίνημα, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει βρει τους μεγαλύτερους οπαδούς του στην alt-right. Άλλωστε, ακόμα και η επιλογή, αν υποθέσουμε πως μιλάμε πραγματικά για επιλογή, του να μην εργάζεται μια γυναίκα, έχει ταξικό υπόβαθρο.

Πόσο εύκολο είναι πραγματικά για μια μετανάστρια ή μια γυναίκα που ανήκει σε μειονότητα να μη δουλεύει. Πώς μπορεί το 2024 μια τετραμελής οικογένεια να επιβιώσει βασιζόμενη σε έναν και μόνο μισθό;

Η Hannah Neeleman με τα 7 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, που γράφαμε στην αρχή, ζει σε μια τεράστια φάρμα 1.300 στρεμμάτων, ενώ ο φούρνος που χρησιμοποιεί για να ψήνει τα χειροποίητα ψωμιά της κοστίζει 46.000 ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Τουλάχιστον σε αυτό το ποσό κατέληξε η έρευνα των ντετέκτιβ του Reddit. Για την 33χρονη μητέρα όμως, αυτό μάλλον δεν είναι ένα αστρονομικό ποσό, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν της πως ο πεθερός της έχει περιουσία που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός πως οι tradwives επιλέγουν να μένουν σπίτι και να ρομαντικοποιούν μια εποχή που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να επιλέξουν τις συνθήκες της ζωής τους, ενώ καταδικάζουν τον φεμινισμό που τους επιτρέπει να κάνουν αυτές τις επιλογές σήμερα.

Exit mobile version