iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Γιατί αφαιρούμε το laptop από τις αποσκευές μας στο αεροδρόμιο

Υπάρχει λόγος που στον έλεγχο των αεροδρομίων μάς ζητούν να αφαιρέσουμε laptop και ηλεκτρονικές συσκευές από τις αποσκευές μας.

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα κατά την παραμονή μας στα αεροδρόμια δεν είναι άλλο από τον εξονυχιστικό έλεγχο που μας γίνεται πριν ή/και μετά την απογείωσή μας. Ναι, είναι για το καλό μας, αλλά στα αλήθεια, σε κανέναν δεν αρέσει να βγάζει τα παπούτσια και τη ζώνη του ή να αναγκαστεί να πετάξει κάποια κολόνια επειδή ξεπέρασε το όριο για μερικά ml. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά μοιάζει ακατανόητο, την ώρα εκείνη, που όλοι είναι ταλαιπωρημένοι, είναι το γιατί πρέπει να αφαιρούμε το laptop μας από τις αποσκευές στα σημεία ελέγχου.

Γιατί τα περισσότερα αντικείμενα μπορούν απλώς να σαρώνονται από το μηχάνημα ακτίνων Χ, ενώ για τους φορητούς υπολογιστές και άλλες μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές απαιτείται ένα πρόσθετο βήμα που επιβραδύνει την όλη διαδικασία; Φυσικά, πίσω από την κεντρική αυτή απόφαση των αεροδρομίων υπάρχει λογική.

Το laptop εμποδίζει τον έλεγχο στις αποσκευές μας

© Josh Sorenson / Unsplash

H επιτακτική ανάγκη να αφαιρούμε το φορητό μας υπολογιστή στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου γίνεται στην ουσία για έναν απλό λόγο: Η μπαταρία και άλλα μηχανικά εξαρτήματα είναι πολύ πυκνά για να τα διαπεράσουν πολλά μηχανήματα ακτίνων Χ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παλαιότερα μοντέλα σαρωτών στα οποία εξακολουθούν να βασίζονται πολλά αεροδρόμια.

Τα εξαρτήματα ενός φορητού υπολογιστή ουσιαστικά δημιουργούν ένα στερεό φράγμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρύψει άλλα αντικείμενα που είναι συσκευασμένα στην ίδια τσάντα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μαχαίρια, μικρότερα πυροβόλα όπλα ή οποιοδήποτε άλλο δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο συσκευάζεται από άτομα που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά ή βλάβη.

Απαιτώντας από τους επιβάτες να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους, οι άνθρωποι της ασφάλειας μπορούν να κοιτάξουν πίσω από αυτόν τον «τοίχο» για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν απαγορευμένα αντικείμενα κρυμμένα στην τσάντα του φορητού υπολογιστή. Μάλιστα, σχολαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στον έλεγχο των αεροδρομίων, έχουν τη δυνατότητα να μας καλέσουν ακόμη και να ανοίξουμε μπροστά τους το laptop για να δείξουμε ότι λειτουργεί. Αν μια μεγάλη ηλεκτρονική συσκευή δεν λειτουργεί, τότε μπορούν να κινηθούν επιπλέον υποψίες.

Το μέλλον των σαρωτών αεροδρομίου

© Chuttersnap / Unsplash

Παρόλο που οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν από πολλά εμπόδια στα σημεία ελέγχου, ίσως να υπάρχουν κάποια καλά νέα στον ορίζοντα. Πολλά αεροδρόμια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σαρωτές ακτίνων Χ προηγούμενης γενιάς, οι οποίοι είναι λιγότερο εξελιγμένοι από άλλους που είναι διαθέσιμοι σήμερα στην αγορά. Αλλά το 2022, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέθεσε σύμβαση ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση σχεδόν 1.000 σαρωτών νέας γενιάς στα σημεία ελέγχου της TSA.

Το 2023, διατέθηκαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για πρόσθετους σαρωτές ακτίνων Χ. Και δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό φαινόμενο. Αυτές οι εξαιρετικά προηγμένες συσκευές ακτίνων Χ έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα αεροδρόμια σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, ενώ πολλές ακόμη βρίσκονται καθ’ οδόν. Ενώ οι παλιοί σαρωτές παράγουν μια απλή εικόνα από πάνω, αυτά τα μηχανήματα νέας γενιάς δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού της τσάντας.

Αυτό παρέχει στους ανθρώπους της ασφάλειας λεπτομερή εικόνα κάθε γωνίας και σχισμής της τσάντας, επιτρέποντάς τους έτσι να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πιθανώς επικίνδυνα αντικείμενα κρυμμένα κάτω από πυκνά εμπόδια όπως ένας φορητός υπολογιστής.

Με τα μηχανήματα νέας γενιάς δεν θα μπορούμε απλά να κρατήσουμε το φορητό μας υπολογιστή μέσα στην τσάντα, αλλά θα μπορούμε επίσης να αφήσουμε εντός της και τα υγρά αντί να υποβληθούν σε ξεχωριστό έλεγχο. Με λίγα λόγια, ο χρόνος παραμονής μας στο αεροδρόμιο θα μειωθεί σημαντικά. Επιτέλους.