Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια
- 16 ΑΥΓ 2023
Έχουμε σίγουρα γκρινιάξει όλοι για την αλλαγή στα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία δεν είναι πλέον αποσπώμενα, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, αλλά είναι έτσι φτιαγμένα πια, ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν από την υπόλοιπη συσκευασία. Γιατί όμως έχει συμβεί αυτό; Μήπως είναι τελικά για το καλό του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση όλων μας;
Η αλλαγή στα καπάκια των πλαστικών έγινε πιο αισθητή τον Ιούλιο που μας πέρασε, έπειτα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υφίσταται ήδη από το 2019 και προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική το 2024. Η οδηγία 2019/904 της ΕΕ αναφέρει συγκεκριμένα πως:
«Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ».
Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε τυχαία, αφού σχετική μελέτη έδειξε πως το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.’
Η αλήθεια είναι πως η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει μια σύγχυση σε πολλούς από εμάς, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο, τελικά θα το συνηθίσουμε και αυτό, αφού άλλωστε φαίνεται να είναι για το καλό όλων μας και κυρίως του πλανήτη.
Γιατί αν μας δίδαξε κάτι ο Ιούλιος που μόλις πέρασε, είναι το γεγονός πως η κλιματική κρίση είναι πιο κοντά μας από ποτέ και οφείλουμε όλοι να βάλουμε το χεράκι μας προκειμένου να ανασταλεί αυτή η κατάσταση. Εκτός κι αν θέλουμε τα 40αρια να γίνουν μονιμότητα στις ζωές μας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της NASA, ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1880. Οπότε, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανεχτούμε τα νέα με αποσπώμενα πλαστικά καπάκια ή ακόμα καλύτερα να κουβαλάμε μαζί μας το δικό μας μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων.