Γιατί αρρωσταίνεις πριν προλάβεις να συνέλθεις από ασθένεια
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι από ατσάλι και όταν είναι ήδη νικημένο, γίνεται πολύ πιο εύκολο να καμφθεί ξανά.
- 19 ΙΑΝ 2024
Θα ήθελα να σκεφτείς τον αγώνα σου εναντίον των πολλών διαφορετικών ιών που κυκλοφορούν εκεί έξω, ως παιχνίδι μπάσκετ. Είσαι που λες, στη ρακέτα σου και βλέπεις τον επιτιθέμενο να ξεχύνεται προς το καλάθι σου. Προσπαθείς να κόψεις, αλλά τελικά τρως το καλάθι. Βγαίνεις στην επίθεση, αλλά πριν περάσεις το κέντρο, άλλος αντίπαλος (που ενδεχομένως δεν ήταν στο οπτικό σου πεδίο), κλέβει και καρφώνει.
Και κάπως έτσι, είσαι πάλι άρρωστος. Ένας συνάδελφος και φίλος έζησε πρόσφατα μια τέτοια εμπειρία, όταν μετά ένα απλό, ταπεινό κρυολόγημα επλήγη από γρίπη Α που αν την έχεις περάσει, ξέρεις τι μπορεί να κάνει στο σώμα σου. Δεν πρόλαβε ο άνθρωπος, να πάρει ανάσα.
Πριν συνέλθει πλήρως, υπέφερε ξανά για ένα δεκαήμερο. Έπειτα του έμεινε ο βήχας για λίγο ακόμα κοντά του (ευτυχώς όχι για 100 ημέρες, όπως είναι η παγκόσμια τάση), μην τυχόν και ξεχάσει γρήγορα τι είχε περάσει.
Τι μας συμβαίνει και έχουμε γίνει έρμαια των ιώσεων
Οι έρευνες δείχνουν πως το back to back μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε αναρρώσει πλήρως την πρώτη φορά. Μπορεί και να νιώθουμε καλύτερα έπειτα από μια ασθένεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει συνέλθει και ο οργανισμός μας.
Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται το χρόνο του για να παράγει αντισώματα και τις όποιες άλλες άμυνες διαθέτει, για να καταπολεμά τους ιούς ή τα βακτήρια που μας αρρωσταίνουν. Έτσι, εάν εκτεθούμε σε άλλον ιό πριν το σώμα μας κάνει την ολική επαναφορά από τη διαχείριση του πρώτου, το πιθανότερο είναι πως θα αρρωστήσουμε ξανά.
Πάμε τώρα, να δούμε πόσο εύκολο είναι να απειλούμαστε από κάτι που μπορεί να μας αρρωστήσει ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.
Είναι εκατοντάδες οι διαφορετικοί ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν ένα ταπεινό κρυολόγημα
Πριν πάμε στα σύνθετα, ας αρχίσουμε από τα απλά: εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες ιοί και βακτήρια που αν βρουν την ευκαιρία θα μας ρίξουν στο κρεβάτι με κρυολόγημα. Άπαξ και μας προσβάλλει ένας δεν σημαίνει πως καθαρίσαμε μαζί του. Μπορεί να μας ξαναρρωστήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό;
Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει συνήθως αντισώματα μόνο για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ιών ή βακτηρίων. Άρα, ένα νέο στέλεχος ιού που μας έχει νικήσει στο παρελθόν, μας επανασυστήνει με την ασθένεια.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι από ατσάλι
Πέραν των ασθενειών, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αρχής γενομένης από το πολυαγαπημένο μας άγχος. Η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή (αυτή που δεν έχει βιταμίνες και μέταλλα, που τονώνουν το ανοσοποιητικό) επίσης, δεν το βοηθούν. Και διάβασες ήδη τι γίνεται όταν είναι αποδυναμωμένο.
Ένας άλλος φίλος στη μάχη με ό,τι μας αρρωσταίνει είναι και η περισσότερη άσκηση. Η δραστηριότητα αυτή έχει συνδεθεί με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη ακόμη και σε μικρές ημερήσιες δόσεις των πέντε λεπτά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση για 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Εγώ σου είπα όσα είχα να σου πω. Από εκεί και πέρα, εσύ θα αποφασίσεις τι θα κάνεις.