Γιατί δεν έχει πέσει ακόμα το Κίεβο στα χέρια των Ρώσων
- 16 ΜΑΡ 2022
Εβδομάδες μετά, όμως, το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, παραμένει απόρθητη. Παρά τους βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει αρκετά κτίρια και υποδομές της πόλης, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως κρατούν ακόμη στην πίεση των Ρώσων που είναι πια ολομέτωπη. Πώς, όμως, ένας στρατός πολύ πιο ανίσχυρος από τον ρωσικό, καταφέρνει να στέκεται όρθιος ακόμη μέχρι σήμερα και τι σημαίνει για την εξέλιξη του πολέμου η μάχη που δίνεται στα προάστια της πόλης;
Πώς τα ποτάμια του Κιέβου έχουν βάλει δύσκολα στους Ρώσους
Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο είναι καθημερινοί. Οι εικόνες από τις κατεστραμμένες πολυκατοικίες, τα εργοστάσια ακόμη και τα νοσοκομεία προκαλούν αποτροπιασμό σε όλο των πλανήτη. Από τον τρόμο του πολέμου, υπολογίζεται πως ήδη ο μισός πληθυσμός της πόλης που, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, έφτανε τους 2.8 εκατ. ανθρώπους, έχει μετακινηθεί προς τα δυτικά της χώρας ή έχει καταφύγει στο εξωτερικό για να σωθεί.
Πέρα από τον εναέριο πόλεμο, συμβαίνει και ένας επίγειος στις εκτάσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Εκεί, όπως εξηγεί Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο στρατός της χώρας φαίνεται να τα πηγαίνει καλά, παρά την περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο BBC, τόσο το κέντρο όσο και τα προάστια γύρω από αυτό δεν έχουν πατηθεί ακόμη από τον ρωσικό στρατό.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι χάρη στη γεωγραφία και το έδαφος του Κιέβου. Όπως εξηγεί ο στρατηγός Kryschenko, το Κίεβο πέρα από τον Δνείπερο που χωρίζει την πόλη στα δυο, βρέχεται από διάφορους παραποτάμους που είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη. «Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια που πέφτουν στον Δνείπερο και υπάρχουν αρκετοί βάλτοι. Επομένως, η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων. Είναι δύσκολο να αμυνθείς, αλλά από την άλλη είναι μεγάλο συν για μας. Τα στρατεύματά μας χτίζουν άμυνες και οχυρώσεις συνεχώς» συμπληρώνει.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πόλη υπάρχουν πάρα πολλά εργοστάσια τα οποία έχουν επιστρατευτεί από το κράτος για να παραγάγουν απαραίτητα υλικά για τις οχυρώσεις, όπως τσιμεντόλιθους, σάκους με άμμο και αρκετά ακόμη αντιαρματικά εμπόδια που βοηθούν τα μέγιστα στην άμυνα της πόλης.
Οι εκρήξεις γεφυρών που έχουν αποσυντονίσει τις ρωσικές δυνάμεις
Το επίκεντρο των Ρώσων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου και συγκεκριμένα κοντά στον ποταμό Irpin, που απέχει είκοσι χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου. Στο σημείο, σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, έχει αναπτυχθεί μια καλά οργανωμένη και οπλισμένη ουκρανική στρατιωτική δύναμη, η οποία έχει ανατινάξει πολύ σημαντικές στρατηγικά γέφυρες. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σ’ έναν εξωτερικό παρατηρητή, ωστόσο, έτσι η Ουκρανία έβαλε δύσκολα στη Ρωσία. «Πρόκειται για μερικές πολύ ελώδεις πεδιάδες που δεν μπορούν να τις διασχίσουν με τίποτα. Αν δεν υπήρχαν Ουκρανοί στρατιώτες εκεί, απλά θα περνούσαν πάνω από το ποτάμι. Αλλά εμείς είμαστε εκεί και θέλουμε να τους καταστρέψουμε» κατέληξε ο στρατηγός Kryschenko.
Ο μόνος τρόπος για να πλήξουν την πόλη και το ηθικό τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των πολιτών που βρίσκονται ακόμη εκεί, είναι μέσω μαζικών βομβαρδισμών. Πολλούς από αυτούς, η αεροπορία της Ουκρανίας έχει καταφέρει να τους εξουδετερώσει. Υπάρχουν, όμως, και μερικοί που έχουν σκάσει στην πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους και να τραυματιστούν σοβαρά εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου. Όπως εκτιμά, ο Ουκρανός στρατηγός, ο πόλεμος έχει ακόμα πολύ δρόμο. Μέχρι να έρθει το τέλος του, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός πρόκειται να αυξήσει αισθητά τη δύναμή του στην περιοχή για να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ουκρανικό στρατό. Μέχρι στιγμής το Κίεβο, πάντως, παραμένει απόρθητο.