Γιατί διαδηλώνουν οι Αλβανοί μετανάστες στο Λονδίνο
- 15 ΝΟΕ 2022
Μέσα σε μία φουσκωτή λέμβο που διασχίζει κρυφά το Στενό της Μάγχης, βρίσκονται 44 στοιβαγμένοι μετανάστες αλβανικής καταγωγής να κρατούν στην αγκαλιά τους σωσίβια. Κατευθύνονται στη Βρετανία, ρισκάροντας τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή.
Οι εικόνες θυμίζουν φευγαλέα τα περιστατικά των ναυαγίων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά το πρωτογενές υλικό σε αυτή την περίπτωση υπηρετεί λόγους διαφημιστικούς: οι διακινητές των αλβανικών ροών χρησιμοποιούν το TikTok για να βρουν επόμενους πελάτες – οι τιμές ξεκινούν από 3.000 στερλίνες και όλοι εγγυώνται «100% ασφαλή διέλευση» με άκαμπτες φουσκωτές βάρκες και σωσίβια, προμοτάροντας ταξίδια «παντός καιρού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των Αλβανών που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία από το κανάλι παρουσίασε ραγδαία αύξηση μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, της τάξης του 45%. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν μόλις 50 μεμονωμένες εισροές, το 2021 περί τις 800, ενώ φέτος ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών έχε καταγράψει ποσό-ρεκόρ στους 40.000 μετανάστες (όπως ανακοινώθηκε μόλις), ξεπερνώντας μέχρι και τα δεδομένα του 2015.
Η πύκνωση των μεταναστευτικών ροών έδωσε την ιδανική επικοινωνιακή ασίστ στην παράταξη των Συντηρητικών για το χαρτί της εθνικής ασφάλειας, τη στιγμή που το βασικό πρόβλημα είναι να ανακτήσουν οι Τόρις την υποστήριξη των Βρετανών, όσο πιέζει ο πληθωρισμός και το κόστος του αβάσιμου μίνι προϋπολογισμού της Liz Truss. Ένα σχόλιο από την υπουργό Εσωτερικών προκάλεσε αντιδράσεις, που εξελίχθηκαν σε διαδηλώσεις με επίφοβη εξέλιξη λόγω του timing που αυτές συμβαίνουν.
Το σχόλιο για «εισβολείς» και η απάντηση
Το επίμαχο σχόλιο ακούστηκε δημόσια την 1η Νοεμβρίου από την υπουργό Εσωτερικών, Suella Braverman, η οποία δήλωσε ότι η νότια ακτή της Αγγλίας έχει υποστεί εισβολή από μετανάστες που ζητούν άσυλο, για να ακολουθήσει σε χρόνο dt η απάντηση από τη διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στην Οξφόρδη ότι «δεν πρόκειται για εισβολή – δεν είναι στρατός· αντί να αναφέρεται η υπουργός στον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία της Βρετανίας σε σχέση με άλλες χώρες, οπότε και θα φανεί ότι οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο, υπάρχουν 17 ολόκληρες χώρες στην Ευρώπη με υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για άσυλο ανά έτος σε σχέση με την Αγγλία. Η Αλβανία αποτελούσε ανέκαθεν κράτος με πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ποσοστό μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι (με εξαίρεση τα Τίρανα που εντάσσονται σταδιακά στους τουριστικούς οδηγούς) αποτελεί μια χώρα που υποφέρει από ανέχεια, φτώχεια, ανεργία, διαφθορά και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα βόρεια της χώρας, απ’ όπου προέρχεται και το συντριπτικό ποσοστό των μεταναστών που φτάνουν στην Αγγλία μέσω του Στενού της Μάγχης. Όπως δήλωσαν κάτοικοι στο BBC, «η Αγγλία έχει εξελιχθεί σε ονειρικό προορισμό τα τελευταία χρόνια». Αφότου η κρίση συνέθλιψε την Ελλάδα και την Ιταλία, οι μεταναστευτικές ροές προσανατολίστηκαν προς τη Βρετανία και τους συγγενείς που έχουν εκεί από την εποχή του Πολέμου στο Κόσοβο.
Ένα περίεργο timing
Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπολογίζονται ότι ζουν περισσότεροι από 140.000 μετανάστες αλβανικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αφομοιωθεί πλήρως. Οι αριθμοί ξεκίνησαν να αυξάνονται ιλιγγιωδώς μετά το Brexit: διαδόθηκε (και μέσω των social media από τους διακινητές) η λογική εντύπωση ότι με την οικονομική εσωστρέφεια της Βρετανίας, θα χρειαστούν εργατικά χέρια. Αλλά οι χιλιάδες που κατέφθασαν με στόχο την εργασία και μια ζωή καλύτερη, έρχονται τώρα αντιμέτωπη με τις νέες δεξιές κυβερνήσεις που εκλέχθηκαν.
Συγκεκριμένα, το σχόλιο της Suella Braverman αποτελεί μάλλον το σινιάλο από την πολιτική που μπαίνει στις ράγες: η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις υπέγραψαν συμφωνία για να εργαστούν από κοινού ώστε να εμποδίσουν τους μετανάστες στη Μάγχη – 72,2 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στην οικοδόμηση ενός «τείχους» από δυνάμεις ασφαλείας.
Το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο.