Γιατί διακόπηκαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης
Παγκόσμιος συναγερμός ή απλά μια αναμενόμενη εμπλοκή;
- 9 ΣΕΠ 2020
Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που ετοιμάζεται να παράξει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έπαυσαν αιφνιδιαστικά. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια καλή είδηση.
Το εμβόλιο AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, αυτή που αφορά ένα δείγμα 30.000 συμμετεχόντων από Αμερική, Βρετανία, Βραζιλία και χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία, η οποία είθισται να διαρκεί μερικά χρόνια, ώστε κατά την ολοκλήρωσή της, το παραχθέν εμβόλιο να είναι 100% ασφαλές για να διανεμηθεί παγκοσμίως.
Οι επείγουσες συνθήκες του κορονοϊού, έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες σε εξωπραγματικό βαθμό, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε προ-αγορές του εμβολίου. Χθες όμως, ανακοινώθηκε παύση της διαδικασίας κλινικών δοκιμών. Ένας εκ των συμμετεχόντων, ύστερα από τη χορήγηση του εμβολίου, είχε νοσήσει.
Τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον Fergus Walsh, αναλυτή σε θέματα υγείας του BBC, η διακοπή της έρευνας γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους. Μια ανεξάρτητη επιτροπή θα ερευνήσει εις βάθος το περιστατικό και θα καταγράψει τα συμπτώματα του ασθενή και πώς αυτά σχετίζονται με το εμβόλιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο κατά τα φαινόμενα θα πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία του εμβολίου για μερικές ημέρες, όμως αποτελεί ένδειξη πως οι κλινικές δοκιμές γίνονται με εξονυχιστική τήρηση των προβλεπόμενων ιατρικών πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Σε δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε “καλή είδηση” την παύση των κλινικών μελετών του εμβολίου της Οξφόρδης, συνομολογώντας πως αυτές δείχνουν ορθή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας πάντως, δεν παρέλειψε να δηλώσει πως ύστερα και από αυτή την εξέλιξη, ο ερχομός μιας πρώτης δόσης από το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα, εντός του 2020, δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο.