© iStock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι λάθος να φορτίζεις το κινητό σου όλο το βράδυ

Αν επιλέγεις να φορτίζεις το smartphone σου ενώ κοιμάσαι, κάνεις ένα τρομερό -ίσως και επικίνδυνο- λάθος για την μπαταρία του.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την καλή χρήση της μπαταρίας του κινητού μας τηλεφώνου. Μία από τις πιο συχνές είναι το αν είναι τελικά πρέπει να αφήνουμε το smartphone μας στην πρίζα να φορτίζει όλη τη νύχτα, ενώ κοιμόμαστε. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι experts είναι το γεγονός ότι τα κινητά μας τηλέφωνα είναι αρκετά έξυπνα, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν πότε η μπαταρία τους έφτασε στο 100%. Επομένως, όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος να φορτιστούν παραπάνω από όσο πρέπει ή χρειάζεται.

Όταν η μπαταρία τους φτάσει στο 100%, τότε η φόρτιση σταματάει αυτόματα. Οι καινούργιες συσκευές για να φτάσουν στο 100% της μπαταρίας τους χρειάζονται μία, το πολύ δύο ώρες. Τι συμβαίνει, όμως, όταν βάζεις το κινητό σου στη φόρτιση λίγο πριν κοιμηθείς, έτσι ώστε να το βρεις με γεμάτη μπαταρία το πρωί;

Όταν το smartphone σου φτάσει στο 100% της μπαταρίας του, όπως είπαμε, σταματάει να φορτίζει. Όσο περνά η ώρα, η μπαταρία του πέφτει στο 99% και ξεκινάει πάλι τη φόρτιση αυτόματα για να ξαναφτάσει στο 100%. Κι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι εσύ να το βγάλεις από την πρίζα, κάτι που επηρεάζει ασφαλώς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

Κάθε φορά που το αφήνεις όλο το βράδυ στη φόρτιση, το κινητό σου ανεβάζει θερμοκρασία. Το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να βγάλεις την προστατευτική θήκη του, έτσι ώστε να ρίξεις κάπως τη θερμοκρασία. Επίσης, θα ήταν καλό να μην το έχεις δίπλα σου, για παράδειγμα στο κομοδίνο ή (σε καμία περίπτωση) κάτω από το μαξιλάρι σου.

Τέλος, κάτι που αξίζει να προσέξεις είναι το καλώδιο με το οποίο φορτίζεις το κινητό σου. Αν δεν είναι το επίσημο καλώδιο της εταιρείας του κινητού σου ή έχει κάποιο πρόβλημα (για παράδειγμα έχει κοπεί σε κάποια άκρη), τότε μπορεί να κάνεις άθελά σου μεγάλο κακό στην μπαταρία του smartphone σου.