Γιατί είναι πλέον ΟΚ να λες ότι δεν θέλεις να κάνεις παιδιά
Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως πια μπορούμε να λέμε ακριβώς ό,τι σκεφτόμαστε όταν κάποιος -αδιάκριτος- ρωτάει γιατί δεν έχουμε παιδιά.
- 2 ΑΥΓ 2024
Έχω απαντήσει με όλους τους πιθανούς τρόπους στην ερώτηση «γιατί δεν έχεις κάνει παιδί». Συνήθως προσαρμόζομαι στο κοινό μου. Στον άνθρωπο που μου κάνει την ερώτηση. Αν είναι περιορισμένης ευθύνης, απαντώ «δεν θέλω να χαλάσω τους κοιλιακούς μου». Αν είναι κάποιο άτομο που με ρωτά περισσότερο τακτικά από όσο αντέχει το σύστημα μου, πετάω ένα ότι «είδα πόσο φανταστικά τα καταφέρατε εσείς και είπα να προσπεράσω, για να μη δοκιμάσω άλλη μια ψυχολογία».
Κάποια στιγμή έλεγα αυτό που πραγματικά ισχύει: πως δεν θέλω. Αν θες με πιστεύεις, έβλεπα εγκεφαλικές συνάψεις να καίγονται, από την υπερπροσπάθεια να καταλάβουν τι είχαν ακούσει.
Δεκαετίες μετά δημοσιεύτηκε μελέτη που δείχνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα, προς όφελος όλων. Ενδεχομένως όχι της ανθρωπότητας, από τη στιγμή που παγκοσμίως υπάρχει τεράστια υπογεννητικότητα.
Οι μισοί Αμερικανοί δεν θέλουν παιδιά
Το Pew Research Center είναι think tank με έδρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ (Washington DC). Ασχολείται με κοινωνικά θέματα και κάνει δημοσκοπήσεις και πάσης φύσεως έρευνες κοινωνικών επιστημών.
Η τελευταία του δουλειά είχε στο επίκεντρο τη γονιμότητα, με τις ΗΠΑ να ζουν ιστορικό ναδίρ το 2023. Έκτοτε εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών ηλικίας από 25 έως 44 ετών που δεν γεννούν και των ανδρών που δεν έχουν πρόβλημα με αυτό. Γιατί δεν κάνουν παιδιά; Επειδή δεν θέλουν!
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η γυναίκα έπαψε επιτέλους, να θεωρείται «μηχανή αναπαραγωγής», με προορισμό ζωής να γεννάει αφότου παντρευτεί -καθώς το γυναικείο σώμα είναι ευλογημένο μόνο μέσα στο γάμο. Αν σκεφτείς ότι αυτό άρχισε να καθιερώνεται με την ανάδυση του Χριστιανισμού και σε κάποια μυαλά εξακολουθεί να ‘λειτουργεί’ ως κυρίαρχη σκέψη, μιλάμε για τεράστια πρόοδο.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις εμπειρίες δυο ομάδων ενηλίκων της χώρας.
α) ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών που δεν έχουν παιδιά και
β) ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 49 ετών που δεν έχουν παιδιά και λένε δύσκολα θα αποκτήσουν στο μέλλον.
Οι 4 στους 10 στο μεγαλύτερο ηλικιακό γκρουπ (38%) είπαν πως υπήρχε μια περίοδος που ήθελαν να γίνουν γονείς, με το 32% να λέει ότι δεν ήθελαν ποτέ και το 25% ότι δεν ήταν σίγουροι για το αν θέλουν ή δεν θέλουν. Κάποιοι ενημέρωσαν πως δέχθηκαν πιέσεις από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία γενικότερα. Το ποσοστό των γυναικών που είχαν την εμπειρία ήταν το 42% και των ανδρών το 27%.
Στις ηλικίες από 18 έως 49 ετών, το 64% των γυναικών και το 50% των ανδρών είπαν πως απλά δεν θέλουν παιδιά. Ένα 22% των γυναικών και το 13% των ανδρών είπαν πως είχαν αρνητική εμπειρία στις οικογένειες που μεγάλωσαν.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που δεν έχουν παιδιά και δύσκολα θα αποκτήσουν, η πιο κοινή απάντηση για το ηλικιακό γκρουπ από 50 ετών και άνω είπε πως δεν συνέβη.
Μετά το «δεν ήθελα» (57% στο μεγαλύτερο σε ηλικία γκρουπ και 31% στο νεαρότερο), οι απαντήσεις που κυριάρχησαν ήταν το
- «ήθελα να επικεντρωθώ σε άλλα πράγματα» (44% και 21%),
- «είχα ανησυχίες για το πώς είναι ο κόσμος» (38% και 13%),
- «δεν άντεχα οικονομικά να μεγαλώσω ένα παιδί» (36% και 12%)
- «ανησυχώ για το περιβάλλον» (26% και 6%)
- «δεν βρήκα τον/την κατάλληλο/κατάλληλη σύντροφο» (24% και 33%
- «δεν μου άρεσαν ποτέ τα παιδιά» (20% και 8%)
- «είχα αρνητικές εμπειρίες από την οικογένεια μου ως παιδί» (18% και 11%)
- «αδυναμία απόκτησης για ιατρικούς λόγους» (13% και 15%)
- «σύντροφος που δεν ήθελε να παιδιά» (11% και 10%) και
- «απλά δεν συνέβη» (39%).
Η γεμάτη ζωή δεν εξαρτάται από το αν έχεις παιδιά
Μεγάλα ποσοστά και στις δυο ομάδες εξήγησαν ότι το να έχεις μια γεμάτη ζωή δεν έχει να κάνει ιδιαίτερα με το αν έχεις ή δεν έχεις παιδιά.
Οι πλειοψηφίες και στα δυο γκρουπ είπαν πως το γεγονός ότι δεν έκαναν παιδιά, τους διευκόλυνε να αντέξουν οικονομικά πράγματα που ήθελαν (80% στο μεγαλύτερο ηλικιακό γκρουπ και 57% στο νεαρότερο),
- να έχουν χρόνο για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα τους (79% και 61%)
- να αποταμιεύσουν (75% και 57%)
- να γίνουν επιτυχημένοι στη δουλειά και την καριέρα τους, χάριν του χρόνο που είχαν να διαθέσουν και στο networking (61% και 44%)
- να έχουν ενεργή κοινωνική ζωή (58% και 36%) και
- να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με ανθρώπους που έχουν παιδιά (14% και 11%)
Και στα δυο γκρουπ οι περισσότεροι είπαν πως οι γονείς θα περάσουν πιο εύκολα όταν μεγαλώσουν, αφού θα έχουν τα παιδιά τους να τους φροντίζουν. Το άγχος 1 στους 4 στο μεγαλύτερο σε ηλικία γκρουπ είναι ποιος θα τους κοιτάξει όταν μεγαλώσουν (26%), να έχουν χρήματα για τα στερνά τους (35%), να είναι μόνοι (19%) και η υστεροφημία τους (11%).