Γιατί ένα νέο app θα γίνει ο προσωπικός σου καρδιολόγος
- 6 ΝΟΕ 2011
iRunXtreme, Fitview, FitnessBuilder, HRM, iHear, iPulse, iHeartRate, Gym Bio… Μερικές μόνο μερικές από τις εφαρμογές για smartphone που σου υπόσχονται καλύτερη υγεία καταγράφοντας τη συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας (παλμοί της καρδιάς). Άλλα τόσα υπάρχουν στο Android Market και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μαγαζιά εφαρμογών. Τα πιο πολλά είναι δωρεάν, τα ακριβότερα κάνουν κάτι λιγότερο από τρία ευρώ.
Ωστόσο, ένα καινούριο application που βρίσκεται ακόμα στα σκαριά ετοιμάζει μια μικρή επανάσταση στον τομέα, να φροντίζει δηλαδή την καρδιά σου με υψηλή ακρίβεια και σχεδόν μηδενικό κόστος. Γιατί; Καταρχήν το συγκεκριμένο app (δεν έχει ακόμα όνομα) που αναπτύσσουν ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή του Worcester λειτουργεί ανιχνεύοντας μικρές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος με την ψηφιακή κάμερα της συσκευής.
Αντίθετα, τα περισσότερα application που κάνουν την ίδια δουλειά χρησιμοποιούν είτε το μικρόφωνο της συσκευής που δεν είναι και πολύ ακριβές -τουλάχιστον όχι τόσο όσο χρειάζεται για να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα ο γιατρός σου. Τα υπόλοιπα λειτουργούν χρησιμοποιώντας ακριβά εξαρτήματα που συνδέονται με το smartphone. Στη θεωρία το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις τον αντίχειρα πίσω από το τηλέφωνο για μερικά λεπτά και το smartphone καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς και το ρυθμός της αναπνοής.
Πολύ περισσότερο, το application βασίζεται στις έρευνες που έγιναν στην αρχή του χρόνου στο Media Lab του ΜΙΤ και έδειξαν ότι συστήματα φωτογράφισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς για τη καταγραφή της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Με απλά λόγια τα δεδομένα και τα γραφήματα που δίνει η μέθοδος αυτή είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που λαμβάνονται με τον συμβατικό ιατρικό εξοπλισμό (ηλεκτροκαρδιογράφημα).
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές εντοπίζονται μόνο στη δημιουργία της εφαρμογής για διαφορετικές συσκευές με τρόπο που να προκύπτουν αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα ασχέτως αν έχεις iPhone ή Motorola (ή αν είσαι γιατρός αν ο ασθενής σου έχει ) και θα απαιτήσουν αρκετούς μήνες ερευνών μέχρι να επιλυθούν.
Όταν, όμως, γίνει αυτό τότε θα μιλάμε για τις πρώτες φορητές συσκευές με ιατρικές εφαρμογές. Θα παίρνεις τα δεδομένα και θα πηγαίνεις στο γιατρό σου αν δεν τα στέλνεις ασύρματα (ναι, ακόμα και αν είσαι νέος στην ηλικία θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να προλάβεις δυσάρεστα).
Το πιο περίεργο από όλα; Θα χρειάζεσαι καθρέφτη. Αν και δεν χρειάζεται έξτρα εξοπλισμός για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή, προς το παρόν όλες οι μελέτες έχουν γίνει με εικόνες από καθρέπτη και όχι από απευθείας κινηματογράφηση των αλλαγών στο χρώμα του δέρματος.
Όχι κι άσχημα!