Γιατί έπεσαν τόσο έξω οι μετεωρολόγοι με την κακοκαιρία Eva
Χαλασμός Κυρίου ημίχρονο, βροχούλα τελικό.
- 7 ΝΟΕ 2022
Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε και ακούσαμε αρκετούς μετεωρολόγους να μιλούν για την επερχόμενη κακοκαιρία Eva που επρόκειτο να περάσει από τη χώρα μας και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ολόκληρη την επικράτεια. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, μάλιστα, όλοι μας λάβαμε στα κινητά μας τηλέφωνα μια προειδοποίηση από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων υπό τον φόβο της μεγάλης καταιγίδας.
Όπως αποδείχτηκε, όμως, τελικά, η κακοκαιρία Eva δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλη κακοκαιρία, τουλάχιστον στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι πως από το μεσημέρι της Κυριακής και έπειτα δεν έπεσε ούτε μία ψιχάλα νερό στην Αττική. Πού οφείλεται, όμως, αυτή η – όχι και τόσο ακριβής – εκτίμηση των μετεωρολόγων και τι ισχυρίζονται εκείνοι επί του συγκεκριμένου θέματος;
Γιατί η κακοκαιρία Eva δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη
Όπως έχουν εξηγήσει τις τελευταίες ώρες αρκετοί μετεωρολόγοι, το γεγονός ότι η κακοκαιρία Eva δεν ήταν όσο ισχυρή περιμέναμε, ήταν κάτι πιθανό να συμβεί. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη: «η κακοκαιρία έδωσε μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς την κεντρική και νότια Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια: Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην Αττική» σημείωσε, προσθέτοντας:
«Το δεύτερο στάδιο, όμως, εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι η δεύτερη φάση έφτασε πιο ήπια και πιο αποδιοργανωμένη σε ό,τι αφορά μεγάλο τμήμα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό».
Πού έπεσε η περισσότερη βροχή
Πέραν, όμως, των – όχι και τόσο επιτυχημένων – προβλέψεων, πράγματι υπήρχαν ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες έπεσε πολύ νερό. Σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας καταγράφηκαν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες.
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στη Μήλο που έφτασε τα 26 χιλιοστά, ενώ ακολούθησαν το Έλος Χανίων (19), η Λίνδος Ρόδου (15), η Σκιάθος (15) και η Γλώσσα Σκοπέλου (14 χιλιοστά).