Marquise de Photographie / Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί έχει ακριβύνει τόσο πολύ το σουβλάκι

Για ποιο λόγο η τιμή στο σουβλάκι αυξάνεται διαρκώς και πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα ντόμινο ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά.
Μπροστά σε ένα ραγδαίο κύμα ακριβείας των τιμών βρίσκεται -και- η Ελλάδα. Και ενώ πολλοί πίστευαν πως οι αυξήσεις θα έμεναν μόνο στα καύσιμα, αυτές φαίνεται πως έχουν επηρεάσει ήδη τις τιμές σε βασικά αγαθά, όπως το σιτάρι και τo κρέας. Ένα από τα φαγητά τα οποία βιώνουν άμεσα τις ανατιμήσεις είναι το αγαπημένο μας σουβλάκι το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις ιδιοκτητών ψησταριών, πρόκειται να φτάσει να κοστίζει μέσα στις επόμενες ημέρες ως και 4,5 ευρώ.

Ποιοι είναι, όμως, οι ακριβείς λόγοι που έχουν οδηγήσει τους καταστηματάρχες να αυξήσουν τόσο την τιμή στο σουβλάκι και πότε πρόκειται να σταματήσει αυτό το ακραίο κύμα ακρίβειας στα βασικά αγαθά;

Γιατί έχει ακριβύνει τόσο πολύ το σουβλάκι

Η αύξηση της τιμής στο σουβλάκι δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο το πιο διαδεδομένο ελληνικό street food, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν το πιο φθηνό γρήγορο φαγητό που μπορούσε να αγοράσει κανείς στη χώρα, είχε φτάσει να κοστίσει σε αρκετές συνοικίες της Αθήνας μέχρι και τρία ευρώ. Ο λόγος, όπως εξηγούσαν τότε οι καταστηματάρχες, της ανόδου της τιμής του σχετιζόταν με τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, του αερίου, των πρώτων υλών και διαφόρων περιφερειακών, όπως το χαρτί τυλίγματος.

Πράγματι, το περασμένο φθινόπωρο το σουβλάκι ακρίβυνε αισθητά, ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί ιδιοκτήτες ψητοπωλείων και ψησταριών που αποφάσισαν να κρατήσουν την τιμή του κάτω από το όριο των 3 ευρώ, απορροφώντας τις αυξήσεις. Σήμερα, όμως, η άνοδος της τιμής του μοιάζει μονόδρομος. Ο λόγος; Η έλλειψη βασικών αγαθών και η αύξηση της τιμής των αγαθών αυτών. «Πια οι αυξήσεις είναι υψηλές, δε μιλάμε καν γι’ αυτό. Ρωτάμε τον προμηθευτή εάν έχει αλεύρι και χοιρινό κρέας. Αν απαντήσει πως έχει, η τιμή συζητείται στο τέλος. Έχουμε σταματήσει να διαπραγματευόμαστε επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα» σημείωσε τις προάλλες στον ΑΝΤ1 ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα υλικά τα οποία χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα σουβλάκι έχουν ακριβύνει: το ρεύμα, το σιτάρι, τα λαχανικά και φυσικά το κρέας. Μία από τις πιο σημαντικές αυξήσεις που δεν επηρεάζουν μόνο την τιμή στο σουβλάκι αλλά και σε πολλά ακόμη βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, είναι αυτή που συντελείται στο σιτάρι. Ο λόγος είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί το 1/4 των παγκοσμίων εξαγωγών σιταριού, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο επίσης στην παγκόσμια διακίνηση κριθαριού και καλαμποκιού.

Όπως είναι λογικό, το εμπάργκο στη ρωσική οικονομία από τη μία και η αδυναμία της Ουκρανίας να εξάγει τρόφιμα, μιας και τα εργοστάσια και τα λιμάνια της έχουν κλείσει, έχουν προκαλέσει απότομα τεράστιες ελλείψεις σε σιτηρά και παράλληλα αύξηση τιμών των διαθέσιμων ποσοτήτων στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις αυτές έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους αρνητικό ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι σπόροι των δημητριακών χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λοιπόν, και αύξηση στην τιμή του κρέατος.

Πού θα σταματήσει αυτή η ραγδαία άνοδος

Μέχρι στιγμής, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στα σουβλατζίδικα της πόλης, θα παρατηρήσει πως η τιμή στο σουβλάκι παραμένει σχετικά σταθερή κοντά στα 3 ευρώ. Όπως προβλέπουν οι ιδιοκτήτες ψησταριών και ψητοπωλείων, οι αυξήσεις πρόκειται να έρθουν την επόμενη εβδομάδα, με την τιμή του να αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 4,5 ευρώ. Αυτή η άνοδος, σύμφωνα με τους ίδιους, ωστόσο, δεν πρόκειται να φέρει αύξηση των εσόδων τους, μιας και οι πωλήσεις αναμένεται να πέσουν από 30% έως 40%.

Οι αυξήσεις, όμως, δε μένουν εκεί, καθώς ήδη τα βασικά προϊόντα που βάζει κάθε νοικοκυριό στο καλάθι του σούπερ μάρκετ έχουν ακριβύνει παγκοσμίως έως και 20%. Ένας από τους τρόπους για να σταματήσει αυτή η ραγδαία άνοδος των τιμών στα τρόφιμα είναι η επιβολή πλαφόν από το κράτος. Σύμφωνα μάλιστα με τα ρεπορτάζ, το υπουργείο ανάπτυξης αναμένεται να φέρει στη Βουλή μέχρι τον ερχόμενο Μάιο τροπολογία, η οποία θα βάζει στοπ σε όσους προσπαθήσουν αθέμιτα να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους στη γενικότερη αναμπουμπούλα. Κανείς, όμως, δεν υπόσχεται πως οι τιμές θα σταματήσουν να αυξάνονται.

Ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθούν και πάλι οι τιμές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να σταματήσουν οι συρράξεις στην ανατολική Ευρώπη και να επανέλθουν οι εξαγωγές Ουκρανίας και Ρωσίας. Μέχρι τότε, όμως, όλα είναι εύθραυστα. «Μπορεί να έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και εμείς εδώ έχουμε πόλεμο  στα τρόφιμα» σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων. «Η γραμμή από τους προμηθευτές μας, άλλωστε, είναι ότι “κάθε εβδομάδα θα σας ενημερώνουμε αν υπάρχουν υλικά και ποια θα είναι η νέα τους τιμή”».

Exit mobile version