Γιατί η τεχνολογία 8K στις τηλεοράσεις αλλάζει την εμπειρία θέασης
Το τι έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη τηλεόραση αλλάζει ριζικά, χάρη στην Samsung, την τεχνολογία QLED και την πραγματική εικόνα 8K.
- 26 ΝΟΕ 2019
Δεν ξέρω αν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μας να είναι συγκεντρωμένα 33 εκατομμύρια αντικείμενα σε ένα χώρο, ένα δωμάτιο, μία διάσταση, κάτι. Θα το βάλω και ολογράφως για να αντιληφθούμε το ποσό. Τριάντα τρία εκατομμύρια. Τόσα είναι τα pixel που ενσωματώνονται σε μία οθόνη εξαιρετικής καθαρότητας όταν έχεις μπροστά σου μία από τις νέες QLED 8K τηλεοράσεις της Samsung.
Μία τέτοια τηλεόραση είχαμε την απεριόριστη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Σπίτι της 24MEDIA για ένα βράδυ. Στο σαλόνι μας βρέθηκε η Samsung 75” Q950R 8K Smart QLED TV και όσο μεγάλο είναι το όνομά της τόσο μεγάλη και επιβλητική ήταν και η ίδια στο χώρο. Χωρίς όμως να ξενίζει, χωρίς να αλλοιώνει την αισθητική του χώρου. Έδενε υπέροχα με το σαλόνι μας, έμοιαζε σαν να είχε φτιαχτεί από πριν για εκείνη και τις 75 ίντσες της.
Κι εμείς όμως ήμασταν έτοιμοι από καιρό για αυτή την συνάντηση.
Θέμης Καίσαρης, Ιωσηφίνα Γριβέα και ο υπογράφων το κείμενο, βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ στο Σπίτι της 24MEDIA με έναν και μόνο έναν σκοπό. Να ζήσουμε την εμπειρία 8K από την Samsung και να αξιολογήσουμε τι φέρνει η τεχνολογία 8K στη ζωή ενός ανθρώπου που ζει για τα αθλητικά, ενός ανθρώπου που ζει για τις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες και ενός ανθρώπου που ζει για να χειροκροτά με την ψυχή του για τα άλματα της τεχνολογίας στα θέματα Home Entertainment.
Αν θέλετε ένα μικρό spoiler για την γνώμη μας για την 8K, αρκεί να πω ότι στην πρώτη αλληλουχία σκηνών που εμφανίστηκε στην οθόνη, κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και βάλαμε τα γέλια. Γιατί αυτό που ζούσαμε ήταν κάτι παραπάνω από εξωπραγματικό. Ήταν μακράν της δεύτερης η καλύτερη εμπειρία θέασης που είχαμε στη ζωή μας. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Όπως είπαμε ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Είχαμε τα απαραίτητα σνακ, είχαμε παραγγείλει πίτσα και είχαμε προμηθευτεί τα απαραίτητα για τον μίνι μαραθώνιο που είχαμε ετοιμάσει ως ελάχιστο φόρο τιμής στην τηλεόραση αυτή. Ο Θέμης λογκάρισε στη συνδρομή του στο Prime για να δούμε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Lionel Messi. Η Ιωσηφίνα μπήκε στο Netflix για να παρακολουθήσουμε ένα επεισόδιο του Pose. Και εγώ είχα στα χέρια μου από την Samsung ένα USB stick με περιεχόμενο γυρισμένο σε 8K.
Κι η τηλεόραση όμως ήταν ακόμα πιο έτοιμη από εμάς. Με πραγματική ανάλυση 8K και 33 εκατομμύρια pixel να πλημμυρίζουν την οθόνη. Με τη δυνατότητα 8K AI Upscaling για να αναβαθμίζεις το περιεχόμενό σου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Με έναν πανίσχυρο επεξεργαστή, τον Quantum Processor 8K που επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να βελτιστοποιεί την εικόνα σε πραγματικό χρόνο, σκηνή-σκηνή. Με το Quantum HDR 32X που σου επιτρέπει να βλέπεις ακόμα και τις κρυφές λεπτομέρειες και την απίστευτη εικόνα 8Κ.
Θα αφήσω βασικά τον κάθε δευτεραγωνιστή της βραδιάς να μιλήσει για το δικό του κομμάτι του μίνι μαραθωνίου. Πρωταγωνιστής ξέρουμε όλοι ποιος ήταν.
Απόλυτη ευκρίνεια για τους απόλυτους σταρ λέει ο Θέμης Καίσαρης
Η γενιά μας είναι πολλαπλώς τυχερή. Από τη μία έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε όποιο πρωτάθλημα, όποια ομάδα και όποιον αθλητή θέλουμε σαν να έπαιζε στη χώρα μας. Δεν τους βλέπουμε αραιά και που, δεν τους ζούμε από απόσταση, αλλά μπορούμε να ακολουθούμε την καριέρα τους λες και παίζουν στη χώρα μας, στην πόλη μας, στο γήπεδο δίπλα στο σπίτι μας. Από την άλλη, αυτή η παρακολούθηση είναι καλύτερη από ποτέ. Όχι χιόνια, όχι θολές εικόνες. Απόλυτη ευκρίνεια, καθαρότητα, αγνή οπτική απόλαυση. Να με συγχωρεί η Ιωσηφίνα, αλλά οι σειρές και οι ταινίες είναι ο Νο2 λόγος για να έχεις μια 8K τηλεόραση. Ο πρώτος, ο Νο1, η απόλυτη εφαρμογή των 33 εκατομμυρίων pixel είναι φυσικά ο αθλητισμός. Η καλύτερη δυνατή έκφραση της ανθρώπινης προσπάθειας στην καλύτερη δυνατή αποτύπωση. Δεν είναι λοιπόν μόνο το γεγονός πως μπορούμε κάθε ΣΚ να βλέπουμε τον Μέσι να βρίσκει έναν καινούργιο τρόπο να μας καταπλήξει. Είναι επιπροσθέτως η απόλαυση του να τον βλέπεις να μαγεύει σε μια ευκρίνεια που σε αφήνει εξίσου άφωνο με τις δικές του εμπνεύσεις. Εικόνα κρυστάλλινη, που δεν “χάνει όταν η φάση εξελίσσεται γρήγορα, που σε βάζει μέσα στο γήπεδο, δίπλα στη μαγεία, να βλέπεις το νερό να ξεκολλάει από την μπάλα την ώρα που εκείνη περιστρέφεται για να καταλήξεις στα δίχτυα.
Προσκυνά το realness η Ιωσηφίνα Γριβέα
Την πρώτη φορά που είδα το ‘Paris Is Burning’ είχα μόλις ενηλικιωθεί και ήξερα πως έβλεπα κάτι μοναδικό. Ένιωθα πως είχα ανακαλύψει την πυρίτιδα βασικά, και δεν θα με έπειθες εύκολα για το αντίθετο. Ως τότε η βασική μου επαφή με την underground ball σκηνή της Νέας Υόρκης στα ‘80s ήταν μονάχα το ‘Vogue’ της Madonna που είχε τιμήσει τις χορευτικές κινήσεις της LGBTQ κοινότητας της εποχής (κι αυτό, βέβαια, δεν θα το γνώριζα μέχρι αρκετά χρόνια αφού είδα το μουσικό βίντεο). Από τότε το ‘RuPaul’s Drag Race’ έβαλε το drag στο mainstream και έφτιαξε μια τηλεοπτική αυτοκρατορία, οι αναμνήσεις μου όμως από εκείνη την πρώτη φορά του ‘Paris’ μού είχε δημιουργήσει νοσταλγία για κάτι που δεν είχα – κι ούτε θα μπορούσα να είχα – ζήσει ποτέ. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, αρχικά ήρθε το ‘Pose’ για να την απαλύνει και τώρα η 8K TV να την ικανοποιήσει. Η ιστορικής σημασίας, βραβευμένη σειρά του Ryan Murphy αναβιώνει με ευαισθησία το ball culture, τον φαντασμαγορικό τρόπο έκφρασης της αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής κυρίως LGBTQ κοινότητας, και το 8K με βάζει μέσα του. Τα χρώματα είναι ζωντανά, τα πρόσωπα πεντακάθαρα, οι φιγούρες σε απόσταση αναπνοής. Νιώθεις ότι μπορείς να τις πιάσεις. Όσο καλύτερη η ανάλυση της σειράς ή της ταινίας που βλέπεις, τόσο πιο εμβυθιστική η εμπειρία σου. Το απόλυτο ‘realness’ που θα έλεγε και ο Pray Tell. Ταινίες έχουν ήδη αρχίσει να γυρίζονται σε 8K (Guardians of the Galaxy Vol.2!), οπότε σύντομα θα πηγαίνεις στο διάστημα από το σαλόνι σου.
Λυγίζει μπροστά στην τεχνολογία ο Χρήστος Χατζηιωάννου
Κράτησα τη δική μου άποψη για το τέλος για να κλείσουμε το κείμενο όπως το ξεκινήσαμε. Με επίκληση στο συναίσθημα. Γιατί είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου να προχωρά πολύ πιο γρήγορα από τον εαυτό σου. Είναι μαγικό αν σκεφτείς ποια οθόνη αντίκρισες για πρώτη φορά σε ηλικία δημοτικού, να αναλογιστείς σε ποια οθόνη στέκεσαι τώρα απέναντι. Μπορεί να αγαπάω την τεχνολογία και την εξέλιξή της αλλά ακόμα περισσότερο αγαπάω τις ανθρώπινες στιγμές, είτε στις χαρίζει η τεχνολογία είτε κάποιος άλλος. Και το να βλέπω πέντε ανθρώπους, όσοι ήμασταν εκείνο το βράδυ στο Σπίτι, με το στόμα ανοιχτό και τη χαρά ενός μικρού παιδιού μου αρκεί. Για το μυρμήγκι που έδειχνε η οθόνη και κάποιος νόμιζε ότι περπατάει πάνω στην οθόνη. Για την αίσθηση ρεαλισμού στις σκηνές. Για το wow effect των χρωμάτων, της καθαρότητας, της αποτύπωσης της πιο όμορφης εκδοχής του κόσμου γύρω μας. Ναι, το περιεχόμενο που είχε γυριστεί σε 8K ήταν το ιδανικότερο που θα μπορούσες να δει για να αγαπήσεις ένα-ένα και τα 33 εκατομμύρια pixel. Αλλά είναι και ένας προάγγελος όσων θα δούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.
Δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια pixel θα χαζεύουμε σε δύο χρόνια από τώρα και πάλι μπροστά σε μία τηλεόραση Samsung. Αυτό που ξέρω είναι ότι τον Νοέμβριο του 2019 σκέφτηκα ότι αν οι τηλεοράσεις είχαν το δικό τους timeline στο χωροχρόνο, θα έπρεπε να μετράμε τα έτη σε προ 8K και μετά 8Κ εποχή.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης