Charles Krupa / AP Photo/
LIFE

Γιατί η αλλαγή ώρας συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα

Πότε ξεκίνησε το μέτρο, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτό, τι επιπτώσεις προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό και γιατί δεν έχει καταργηθεί ακόμα;
Την ερχόμενη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει η ώρα γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο σημείωσε πως στις 31 Οκτωβρίου θα λήξει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Θα το ζήσουμε και αυτό για άλλη μια χρονιά λοιπόν.

Πριν από μερικά χρόνια, τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η είδηση πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά να καταργήσει την αλλαγή ώρας στα ευρωπαϊκά κράτη. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει ως σήμερα.

Πότε όμως ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο μέτρο, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτό, και γιατί υφίσταται μέχρι σήμερα;

Η πρώτη ιδέα για αλλαγή ώρας που έπεσε το μακρινό 1784

Ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη ο οποίος εμπνεύστηκε την αλλαγή ώρας κατά τη διάρκεια του χρόνου ήταν ο Αμερικάνος εθνοπατέρας και επιστήμονας Benjamin Franklin, ο οποίος, με άρθρο το οποίο δημοσίευσε σε εφημερίδα το 1784, πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα.

Η πρότασή του δεν εισακούστηκε, αμέσως, ωστόσο, οι Αμερικανοί άρχιζαν να κάνουν έρευνες επί του θέματος και επιβεβαίωσαν τις θεωρίες του Franklin, καθώς με την αλλαγή ώρας εξοικονομούνταν μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

Η επίσημη εφαρμογή της αλλαγής της ώρας δεν έγινε ωστόσο στις ΗΠΑ αλλά στην Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας. Στη συνέχεια ακολούθησαν Αγγλία και ΗΠΑ, ως που έφτασε και η καθιέρωση από την ΕΕ.

Η εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα


EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στη χώρα μας η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1975, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρας. Οι αγρότες, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με τις αλλαγές που προκαλούσε στην καθημερινότητά τους, η εν λόγω μεταρρύθμιση.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν επίσης και σ’ άλλα κράτη της Ευρώπης, αλλά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο ήταν σαφής. Η θερινή ώρα επρόκειτο να εφαρμοστεί από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στην 01:00 π.μ. ώρα Greenwich.

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας που δεν έχει συμβεί ακόμα


Kirsty Wigglesworth / AP Photo

Όπως προαναφέραμε, πριν από μερικά χρόνια, τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η είδηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά την πιθανότητα κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Στις 26 Μαρτίου 2019, μάλιστα, η Ευρωβουλή ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Το σκεπτικό της απόφασης είχε να κάνει με το γεγονός πως πια τα ενεργειακά δεδομένα δεν είναι τα ίδια στον πλανήτη και ότι η αλλαγή ώρας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Οι επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως επηρεάζει τον ύπνο μας, ενώ τα ζητήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη Σουηδών ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Η εμφάνιση, ωστόσο, του κορονοϊού «πάγωσε» τις συζητήσεις και έτσι και φέτος στις 4 τα ξημερώματα θα μετακινήσουμε (ξανά) τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Exit mobile version