NASA/University of Arizona
SCIENCE

Γιατί η NASA φέρνει ένα μικρό κομμάτι αστεροειδούς στη Γη

Ο Bennu είναι ένας αστεροειδής που κινείται πρωτόγνωρα κοντά στη Γη και αυτό προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία στους επιστήμονες να τον μελετήσουν.
Την Τρίτη, το διαστημόπλοιο της NASA OSIRIS-REx πήρε ένα ελάχιστο κομμάτι του αστεροειδούς Bennu με σκοπό να το επιστρέψει στη Γη. Η διαδικασία κράτησε ελάχιστα, μόλις 16 δευτερόλεπτα. Είχε όμως προετοιμαστεί περισσότερο από μια δεκαετία πριν, με το διαστημόπλοιο να ξεκινάει την αποστολή του πριν από 4 χρόνια. Το δείγμα είναι απολύτως ασφαλές και το OSIRIS-REx έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Ένας δρόμος που, ωστόσο, λογικά θα τελειώσει το 2023.  

Γιατί όμως να μπούμε σε όλον αυτόν τον κόπο και να πάρουμε δείγμα, υπολογίζοντας ακριβώς την πορεία, μια πέτρας που είναι 200 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη. Μάλλον γιατί οι επιστήμονες περιμένουν να ανακαλύψουν πολλά πράγματα από την ανάλυση της υφής του.

“Είναι σαν χρονοκάψουλες που έρχονται από την αρχή του ηλιακού μας συστήματος”, λέει ο Richard Binzel που είναι αστρονόμος στο Massachysetts Institute of Technology και ένας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με την αποστολή. Μέσα στα 4,5 δισεκατομμύρια που υπάρχει το ηλιακό μας σύστημα, οι αστεροειδείς όπως ο Bennu έχουν μείνει λίγο-πολύ οι ίδιοι. Αυτό προσφέρει μια τρομερή ευκαιρία για έρευνα. Και αυτοί την εκμεταλλεύονται.

Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η αποστολή; Χρειάζεται να πάμε πίσω στο 2004 και στην πρόταση ενός επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Arizona. Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε τα μυστικά των απαρχών του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό αστεροειδείς όπως ο Bennu να έχουν συγκρουστεί με αποτέλεσμα να φτιάξουν τελικά πλανήτες όπως είναι και ο δικός μας.

Εκτός όμως από αυτό, ο Bennu μπορεί να κρύβει στην επιφάνειά του και μια ακόμα απάντηση. Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι ένα μέρος του άνθρακα που υπάρχει στη Γη μπορεί να έχει φτάσει στη Γη από μια εξωγήινη πηγή. Πιθανόν από έναν αστεροειδή. Ούτως ή άλλως το ανθρακί χρώμα του πλανήτη κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο αστεροειδής αυτός είναι πλούσιος σε άνθρακα. Το στοιχείο εκείνο που είναι ίσως το πιο κρίσιμο από όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη ζωής.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ο Bennu εκτός από πλούσιος σε άνθρακα είναι και πολύ κοντά στη Γη. Αυτό δίνει και μια μικρή, ελάχιστη πιθανότητα, κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον να συγκρουστεί με τη Γη. Η αποστολή αυτή δεν αφορά μόνο την έρευνα αλλά και την ασφάλεια. Οι επιστήμονες γνωρίζοντας περισσότερα για το τι είναι αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας αστεροειδής, πολύ πιθανόν να βρουν και περισσότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους να εμποδίσουν μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση με τη Γη. Όσο μικρές πιθανότητες και αν έχει να συμβεί.

Δεν της φαίνεται αλλά ίσως αυτή η βδομάδα να ήταν η αρχή που κάποτε θα σώσει τη Γη. Ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Exit mobile version