Γιατί η Σάμος ήταν η «Μύκονος» της αρχαιότητας
- 18 ΑΥΓ 2022
Δεν συνέβαινε το ίδιο, όμως, και στην αρχαιότητα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ιστορικό του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Adrienne Mayor, η Σάμος ήταν το νησί που συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ποιοι ήταν, όμως, οι διάσημοι της αρχαιότητας που έφταναν ως εκεί για να κάνουν τις διακοπές τους και ποια ιστορικά στοιχεία έχουμε για την παραμονή τους στο νησί;
Ο «μήνας του μέλιτος» του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Σάμο
Όπως εξηγεί η ιστορικός Adrienne Mayor, η οποία ασχοληθεί ενδελεχώς με την ελληνική αρχαιότητα, η Σάμος αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους αυτοκράτορες και την αριστοκρατία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκείνη, μάλιστα, με μια έρευνά της ρίχνει φως στις πρωτοφανείς σπατάλες τους και τα καταλύματα στα οποία διέμεναν.
Δύο εξ αυτών ήταν ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε στη Αίγυπτο και επισημοποιήθηκε με ένα εντυπωσιακό τελετουργικό στη χώρα, ωστόσο, άνθησε στη γη της Σάμου. Εκεί πέρασαν τον μήνα του μέλιτος, στήνοντας καθημερινά τεράστια γλέντια για τους αξιωματικούς τους, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χορευτές, μουσικοί και γελωτοποιοί.
Η Κλεοπάτρα αγαπούσε πολύ το λουτρό, ενώ ο Αντώνιος, σύμφωνα με την έρευνα της Mayor, βρισκόταν σε μόνιμη μέθη, εξαιτίας του πεντανόστιμου κρασιού του νησιού.
Η βαθιά αγάπη του Οκταβιανού Αυγούστου για το νησί
Η τραγική ειρωνεία είναι πως μετά το τέλος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην Αλεξάνδρεια, στο νησί έφτασε ο αντίπαλός τους, Οκταβιανός. Η επίσκεψή του δεν ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει πολύ, ωστόσο, εκείνος έμεινε τελικά δυο χρόνια στη Σάμο.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας γοητεύτηκε από το νησί και κυρίως από το «μαλακό του κλίμα», όπως το χαρακτήριζε. Ο ίδιος, μάλιστα, ανακατασκεύασε το κάστρο, αποκτώντας λαμπρά αίθρια, πίδακες και κήπους με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Εκεί δεχόταν πρεσβευτές και διαχειρίζονταν όλα τα ζητήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η αγάπη του για το νησί την πέρασε και στον γιο του, Τιβέριο. Ο Τραϊανός, ο Κλαύδιος και ο Αδριανός άφησαν, επίσης, ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο νησί, με τους ανδριάντες τους να βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.