Γιατί Jeff Bezos και Bill Gates κάνουν επενδύσεις στη vegan αγορά
Πώς μία μικρή εταιρεία από το Σικάγο που ασχολείται με τις πρωτεΐνες από μανιτάρια κίνησε το ενδιαφέρον των πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη.
- 13 ΙΟΥΛ 2021
Fusarium flavolapis, μία παντελώς άγνωστη ονομασία που όμως σε μερικά χρόνια θα αξίζει δισεκατομμύρια. Πώς όμως έγινε αυτό; Oι Thomas Jonas και Mark Kozubal είχαν το 2012 μία πολύ παράξενη ιδέα την οποία μετέτρεψαν σε εταιρεία. Λίγο πριν, ο δεύτερος είχε ανακαλύψει έναν μύκητα με την προαναφερθείσα ονομασία ο οποίος φυόταν στις ηφαιστειογενείς θερμές πηγές του Εθνικού Πάρκου Γελοουστόουν. Τι τόσο σπουδαίο είχε αυτό το μανιτάρι; Με την κατάλληλη επεξεργασία ήταν ιδανικό για να αποτελέσει την πρώτη ύλη στο εμπόριο παρασκευής υποκατάστατων κρέατος και γαλακτομικών.
Κάπως έτσι, μια μικρή startup με vegan προσανατολισμό και έδρα το Σικάγο έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα στην αγορά. Σήμερα, όμως, η Nature’s Fynd αποτελεί ένα τόσο δυνατό χαρτί στον κόσμο του επιχειρείν ώστε οι Jeff Bezos και Bill Gates να επενδύουν στα vegan προϊόντα της.
Μάλιστα, δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο βαθιά πλούσιοι επιχειρηματίες που ποντάρουν στα υποκατάστατα κρέατος. Το ίδιο έκανε και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Al Gore. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί στη Nature’s Fynd μέχρι στιγμής; 158 εκ. δολάρια.
Οι Jeff Bezos και Bill Gates ψηφίζουν vegan
Μήπως, λοιπόν, τα υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών αποτελούν μία μελλοντική φλέβα χρυσού; Η εταιρεία από το Σικάγο δεν είναι ακόμα εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αργά ή γρήγορα όμως αυτό θα γίνει, αφού οι επενδύσεις σε αυτήν το επιτρέπουν και με το παραπάνω. Κρέας φτιαγμένο από μανιτάρια; Ναι, γιατί όχι;
Σύμφωνα τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς, η αμερικάνικη αγορά των υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκε κατά 27% το 2020 ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια. Μάλιστα, τα εναλλακτικά προϊόντα είδαν και άλλη μία σημαντική αύξηση: τα εστιατόρια τα επέλεξαν κατά 60% περισσότερο.
Για να καταλάβεις τώρα τις υπέρογκες ανάγκες που προκύπτουν από την αγορά κρέατος, αρκεί μία σχετικά παλιά έρευνα για να ζωγραφίσει την εικόνα. Το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ υπολόγισε το 1997 ότι χρειάζονται 320 εκ. εκτάρια για να καλυφθεί η αμερικανική παραγωγή κρέατος ενώ αντίστοιχα η παραγωγή λαχανικών καλύπτεται σε μόλις 13 εκ. εκτάρια. Η διαφορά ήταν και παραμένει χαώδης. Το ρύζι, οι πατάτες, το σιτάρι, οι ντομάτες, η σόγια χρειάζονται πολύ λιγότερο χώρο από την κτηνοτροφία.
Μάλιστα, εκείνο που άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα είναι η κατανάλωση. Το 2020 καταναλώσαμε ως ανθρωπότητα 262 εκ. τόνους κρέατος – δύο φορές περισσότερα από ότι 30 χρόνια πριν.
Και πού είναι λοιπόν το κακό; Η βιομηχανία κρέατος είναι υπεύθυνη από μόνη της για το 20% του διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και καταλήγει στην ατμόσφαιρα.
Βρισκόμαστε ήδη μετά το παραπέντε σχετικά με την κλιματική αλλαγή και είναι γεγονός ότι η υπερκατανάλωση κρέατος δεν βοηθά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα μπει ένα φρένο σε αυτή τη βλαβερή μας συνήθεια θέλοντας ή μη. Δυστυχώς, ο πλανήτης δεν αντέχει τόσους ανθρώπους να τρώνε τόσο κρέας.
Ποιες είναι οι καταλληλότερες εναλλακτικές; Φαίνεται πως η Nature’s Fynd έχει βρει μία από αυτές. Για αυτό και ζάπλουτοι μεγιστάνες όπως ο Jeff Bezos και ο Bill Gates βάζουν τα λεφτά τους σε αυτό το στοίχημα. Ή μάλλον πιο σωστά: επενδύουν στην πλέον αναδυόμενη βιομηχανία τροφίμων, η οποία πυροδοτείται από τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Άλλωστε, καθώς τα χρόνια περνούν οι τιμές του εναλλακτικού κρέατος πλησιάζουν αυτήν του κανονικού. Σε λίγο καιρό τα υποκατάστατα κρέατος δε θα είναι πια πολυτέλεια για κανέναν.