© Jae C. Hong / AP
ΚΑΡΙΕΡΑ

Γιατί κινδυνεύουν με κατάθλιψη όσοι δεν έχουν σταθερή βάρδια

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγα 24ωρα προτείνει να θεωρούνται οι εναλλαγές βάρδιας ως επαγγελματικός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων.

To «9 to 5» έχει υμνηθεί ποικιλοτρόπως από εργαζομένους που ζουν την εμπειρία σταθερού -οκτάωρου- ωραρίου εργασίας. Έχει υμνηθεί και από επιστήμονες που μελετούν τις συνέπειες του να αλλάζουμε διαρκώς βάρδιες, στην υγεία μας. (Πρωτίστως βέβαια, υμνήθηκε από την Dolly Parton στο πασίγνωστο τραγούδι της). Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 14/8 ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με περιστρεφόμενες βάρδιες -έξω από το τυπικό παράθυρο που ανοίγει στις 09.00 και κλείνει στις 17.00- είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη.

Ερευνητές από το Huazhong University της Γουχάν (ναι, της γνωστής πόλης από την οποία άρχισε το δράμα του Covid), οι οποίοι παρακολούθησαν στοιχεία περισσότερων από 175.000 Βρετανών ενηλίκων (από τη Biobank, βάση δεδομένων που περιέχει σε βάθος γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες για περισσότερους από 500.000 Βρετανούς) διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονταν σε εναλλασσόμενες βάρδιες είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, συγκριτικά με τους «9 to 5».

Επίσης, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος. Εν αντιθέσει με προηγούμενες σχετικές μελέτες, δε βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη όσοι εργάζονται συνήθως σε νυχτερινές βάρδιες.

Όπως σημειώθηκε, αυτό συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες είχαν προσαρμοστεί στον αλλαγμένο τρόπο ζωής.

Δεν πλήττονταν πλέον από τη σοβαρή κούραση που προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας σε εργαζομένους άλλων ωραρίων. Συνθήκη που συνδέεται με βλάβες στη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.

Τι στοιχεία χρησιμοποίησε η έρευνα

βάρδιες © JC Gellidon / Unsplash

Στη συγκεκριμένη έρευνα για όσους ζουν εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, με προεξέχοντες αυτούς της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και της παραγωγής (όπου απαιτείται από τους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός των παραδοσιακών ωρών της ημέρας), χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα για 175.000 μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 28.000 εργαζομένων σε βάρδιες (16% του συνόλου).

Αυτά τα άτομα ήταν κατά μέσο όρο προς τα τέλη της δεκαετίας των 40 και στις αρχές των 50. Μπήκαν, δηλαδή, στην Biobank μεταξύ 2006 και 2010. Εργάζονταν για περίπου 12 χρόνια κατά μέσο όρο, περί τις 34 με 38 ώρες την εβδομάδα. Ως νυχτερινή βάρδια ορίστηκε το διάστημα μεταξύ των 00.00 και στις 06.00. Για την ιστορία, άλλες έρευνες θεωρούν ως νυχτερινή βάρδια, αυτή που αρχίζει στις 22.00.

Παρακολουθήθηκαν, λοιπόν, για περίπου 9 χρόνια και τους ζητήθηκε να αναφέρουν εάν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, υπήρξαν 3.956 νέες περιπτώσεις κατάθλιψης (2.3% του συνόλου) και 2.838 νέες περιπτώσεις άγχους (1.7% του συνόλου). Οι συγγραφείς σημείωσαν και ότι η κακή ψυχική υγεία μεταξύ των εργαζομένων σε βάρδιες (πέραν του τυπικού 9 με 5) εξηγείται εν μέρει από την κόπωση και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τόνισαν την υψηλότερη πιθανότητα να είναι κάποιος καπνιστής, να έχει κακό ύπνο, να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ως αιτίες προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές εξήγησαν επιπροσθέτως, πως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και να ζουν σε ένα φτωχό περιβάλλον. Γεγονότα που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης, ότι ενώ η μελέτη βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και της κατάθλιψης και του άγχους, οι παράγοντες του τρόπου ζωής έπαιξαν επίσης ρόλο σε αυτήν τη σχέση.

Αυτό υποδηλώνει ότι η υιοθέτηση συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων εκ των αρνητικών συνεπειών της εργασίας με βάρδιες στην ψυχική υγεία.