Γιατί ο πρόεδρος της Νιγηρίας απαγόρευσε το Twitter στη χώρα
Και αυτό γιατί το Twitter τόλμησε να κατεβάσει ένα tweet του και να τον μπλοκάρει για 12 μόλις ώρες.
- 7 ΙΟΥΝ 2021
Ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα διλήμματα στην καθημερινότητά του. Οι κάτοικοι της Νιγηρίας βρήκαν στη ζωή τους και ένα παραπάνω. «Να κάνω τώρα tweet που παίζει να με συλλάβουν κιόλας ή να πατήσω log out και να μην εμφανιστώ ποτέ ξανά;».
Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν το Twitter ακολουθώντας κατά μία έννοια όσα έκανε και επί Trump, διέγραψε ένα tweet του Νιγηριανού Προέδρου Muhammadu Buhari ρίχνοντας και ένα μεγαλοπρεπέστατο ban στον Πρόεδρο για τις επόμενες 12 ώρες. Είχαν προηγηθεί χιλιάδες report από Νιγηριανούς πολίτες.
Ο Πρόεδρος δε σηκώνει όμως και πολλά-πολλά και απάντησε με έναν ασύμμετρο θα έλεγε κανείς τρόπο. Aποφάσισε να απαγορεύσει το Twitter σε όλη τη χώρα των 200 εκατομμυρίων πολιτών καθιστώντας το παράνομο.
«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του microblogging και social media, Twitter στη Νιγηρία», διαβάζει κανείς στην αρχή της ανακοίνωσης. Το ίδιο το Twitter αντέδρασε μέσω του λογαριασμού του εκφράζοντας ανησυχία για την απαγόρευση. «Η ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ είναι ένα ουσιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη σύγχρονη κοινωνία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι οι Νιγηριανοί χρήστες απάντησαν με τη σειρά τους κάνοντας το “Thank God For VPN” να τρεντάρει. Η αλήθεια είναι ότι με τη χρήση συγκεκριμένων VPN είναι αδύνατον για οποιαδήποτε κυβέρνηση να καταστήσει αποτελεσματικό το μέτρο της απαγόρευσης ενός κοινωνικού δικτύου.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης βγήκε και απείλησε, πιστός στο δόγμα νόμου και τάξης, ότι οποιοσδήποτε από τους 39 εκατομμύρια Νιγηριανούς χρήστες της πλατφόρμας θα συλληφθεί σε περίπτωση που πιαστεί από την αστυνομία να χρησιμοποιεί το Twitter.
Το μέλλον είναι ακόμα άγνωστο για τις σχέσεις Twitter και Νιγηρίας. Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι το πρώτο έριξε με σφεντόνα και η δεύτερη απάντησε με πύραυλο.