ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi
EXPLAINED

Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης παντρεύτηκε στην Αμερική

Ο γάμος του με τον Tyler McBeth απασχόλησε έντονα τα social media. Η απάντηση στο «γιατί Νέα Υόρκη;» και «γιατί τώρα;» όμως, είναι απλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε μια ανάρτηση στα social media για τον πολεμο στο Ισραήλ και, από το πουθενά, πόσταρε ένα κομμάτι των Στίχοιμα. Λίγο πριν είχε παντρευτεί με τον Tyler McBeth στη Νέα Υόρκη, κάτι που τον έφερε ξανά στον αφρό της ελληνικής επικαιρότητας. Ας μείνουμε για λίγο ακόμα όμως στην τοποθέτησή του πριν περάσουμε και επίσημα πια στα «βίον ανθόσπαρτον» που εξακολουθεί να απασχολεί την ελληνική κοινωνία ή, καλύτερα, τα ελληνικά (social) media.

Στην ανάρτησή του, λοιπόν, διαβάζουμε: «Η πολιτική κρατάει ισορροπίες. Η τέχνη ποτέ. Ανεπιφύλακτα με τον άμαχο που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται, πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται. Αυτό που μοιράζομαι μαζί σας είναι η πολιτική μου θέση για την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Και αυτά που σκέφτομαι και νιώθω αυτές τις μέρες».

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις έγινε γνωστό ότι βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις σχετικά με το ποιος ευθύνεται, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα του γάμου, τώρα, αρκετοί ήταν αυτοί που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της χώρας μας με ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι τους. Το «γιατί παντρεύτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης τώρα» και «γιατί στην Αμερική», είχαν την τιμητική τους. Η απάντηση, ωστόσο, είναι απλή.

Γιατί ο γάμος δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα

Πολύ απλά, γιατί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, όποιο ζευγάρι ομοφύλων επιθυμεί την επισημοποίηση της σχέσης τους ενώπιον του νόμου, έχει τη δυνατότητα να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό κατέστη δυνατό μετά την ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου 2015, όταν η Βουλή υπερψήφισε με 193 ψήφους (56 κατά και 51 απουσίες), το νόμο περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης που ως τότε, αφορούσε μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, στους ομοφύλους. Η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει διάταξη για την τεκνοθεσία. Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ωστόσο, αναγνωρίζονται σε πολλές άλλες χώρες και, ανάμεσα σε αυτές, βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το γνωστό «γιατί τώρα;»

Στην Ε.Ε. με την Οδηγία του 2004 αναγνωρίζεται το δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Με λίγα λόγια, ένας Έλληνας που έχει παντρευτεί με μία Αμερικανίδα, η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού. Τι συμβαίνει, όμως, με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων και την άδεια παραμονής;

Εφόσον στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων, προκύπτουν αυτόματα και νομικά ζητήματα μόλις επιστρέψουν σε αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και με την τεκνοθεσία. Επίσημα, σύμφωνα με τον Όθων Παπαδόπουλο ο οποίος μίλησε στο MEGA, η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει την άδεια παραμονής σε τρίτη χώρα για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει. «Εκ πλαγίου όμως, με δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Έρχονται δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις να αντικαταστήσουν τον νόμο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, άσχετα με το αν δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα επίσημα ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το να λάβει άδεια παραμονής ο σύντροφός του.

Σύμφωνα με το κείμενο του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλο στο Τ-ΖΙΝΕ, η «απάντηση δόθηκε το 2018 από το Δικαστήριο της Ε.Ε.: ακόμα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφύλων κατά το εσωτερικό τους δίκαιο, είναι υποχρεωμένα να θεωρούν συζύγους τους ομόφυλους συζύγους πολιτών της Ε.Ε. που οι ίδιοι ΔΕΝ είναι πολίτες της Ε.Ε. προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια διαμονής στο κράτος μέλος.

Όμως, η Ελλάδα επιμένει να επιβάλλει στα έγγαμα ζευγάρια του εξωτερικού να συνάπτουν ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Όταν δηλαδή πάει ο Tyler να υποβάλει αίτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, η υπηρεσία θα του απαντήσει ότι πρέπει να συνάψει ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Και τότε θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τον γάμο.

Με λίγα λόγια, ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Tyler McBeth δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στον δεύτερο να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.