2021, Evan Agostini/Invision/AP
ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι άντρες γερνούν πιο αργά από τις γυναίκες

Αυτό που μέχρι πρότινος νόμιζες ότι ήταν ιδέα σου, είναι τελικά ένα από τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης.

Θα έχει τύχει να δεις φωτογραφίες από το ένδοξο παρελθόν των παππούδων σου. Ή των προπάππων σου. Ξέρεις. Εκείνα τα ασπρόμαυρα, στημένα, ντοκουμέντα, συνήθως από επισκέψεις σε στούντιο, όπου υπήρχαν οι μεγάλες και βαριές φωτογραφικές μηχανές.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ρώτησες την ηλικία των δικών σου ανθρώπων στο στιγμιότυπο και να μην εξεπλάγης με την απάντηση. Στοιχηματίζω ότι ήταν μικρότεροι από ό,τι υπέθεσες.

Βίντεο που ανέβηκε στο YouTube πριν ένα χρόνο και έχει συγκεντρώσει 13.000.000 views εξηγεί ότι δεν φταίνε τα μάτια σου. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια, να φταίει το μυαλό σου.

Η βιολογική ηλικία μειώθηκε την τελευταία 20ετία

 

Όντως υπήρξαν αλλαγές στα ποσοστά γήρανσης με την πάροδο του χρόνου, λόγω παραγόντων όπως το βιοτικό επίπεδο, τη βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη και τις επιλογές τρόπου ζωής, προφανώς στα μέρη του κόσμου που είχαν εξασφαλισμένα τα βασικά της ζωής.

Ομολογουμένως, δεν θα πάθεις σοκ αν διαβάσεις ότι το καλύτερο βιοτικό επίπεδο επηρεάζει το πώς γερνάμε. Αλλιώς αποτυπώνονται τα χρόνια στην υγεία και το δέρμα κάποιου που εργάζεται σε γραφείο και αλλιώς σε έναν καπνοδοκαθαριστή της βικτωριανής εποχής που κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η αλλαγή έγινε πολύ αισθητή σε μόλις λίγες δεκαετίες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 εξέτασε τις αλλαγές στη βιολογική γήρανση (από δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και η πνευμονική λειτουργία), σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία, μεταξύ 1988 και 2010.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη γήρανση. Οι πιο πρόσφατες γενιές φάνηκαν βιολογικά «νεότερες» από αυτές που προηγήθηκαν.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως την τελευταία 20ετία, η βιολογική ηλικία του πληθυσμού των ΗΠΑ -όπου έγινε η μελέτη- μειώθηκε και για τα δυο φύλα, σε όλο το ηλικιακό εύρος.

«Ωστόσο, ο βαθμός αλλαγής δεν ήταν ο ίδιος για τους άντρες και τις γυναίκες ή ανά ηλικία. Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι οι νεαροί άντρες παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις από τις νεαρές γυναίκες.

Αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγήσει γιατί η πρώιμη ενήλικη θνησιμότητα έχει μειωθεί περισσότερο για τους άντρες από ό,τι για τις γυναίκες, συμβάλλοντας στη μείωση του χάσματος θνησιμότητας, μεταξύ των φύλων.

Οι βελτιώσεις ήταν επίσης μεγαλύτερες για τους ηλικιωμένους ενήλικες από ό,τι για τους νεότερους».

Η μελέτη έδωσε έμφαση σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα (που άρχισαν να ‘κόβουν’ όλο και περισσότερο οι άνδρες) και τη χρήση φαρμάκων που οδήγησε σε βελτιώσεις στην υγεία.

Άλλες εξηγήσεις είναι οι καλύτερες συνθήκες πρώιμης και προγεννητικής ζωής και οι μειώσεις των μολυσματικών ασθενειών.

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας (μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές, όπως οι βελτιώσεις στην οδοντιατρική φροντίδα και το αντηλιακό που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση) είναι οι προκαταλήψεις μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις παλιότερες μόδες.

Φαίνεται ότι συνδέουμε τα παλιακά ρούχα με μεγαλύτερες ηλικίες και συσχετίζουμε αναδρομικά αυτές τις μόδες με το να είναι κάποιος μεγάλος. Ακόμα και όταν βλέπουμε φωτογραφίες ανθρώπων που ήταν νέοι το 1972 και φορούν πουκάμισο που ενδεχομένως είναι και σήμερα της μόδας.