Γιατί οι καλλιτέχνες γυρνούν την πλάτη τους στο Spotify
Αρκετοί τραγουδιστές ζητούν να αφαιρεθούν τα τραγούδια τους από την πλατφόρμα καθώς θεωρούν πως προάγει την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό και τα εμβόλια.
- 1 ΦΕΒ 2022
Αίτημα για την αφαίρεση τραγουδιών και podcasts από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming έχουν καταθέσει αρκετοί καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, με τους ίδιους να κατηγορούν το Spotify πως προωθεί την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό. Ανάμεσα σ’ αυτούς, ο Καναδός θρύλος της κάντρι μουσικής, Neil Young, η Joni Mitchell και ο κιθαρίστας Nils Lofgren.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Joe Rogan κάλεσε στο The Joe Rogan Experience, που αποτελεί το πιο δημοφιλές podcast του Spotify για το 2021, δύο γιατρούς-αρνητές του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τους οποίους χαρακτήρισε «επιτυχημένους ανθρώπους που η άποψή τους πάει κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση». Τα λεγόμενά τους προκάλεσαν τις αντιδράσεις αρκετών χρηστών της πλατφόρμας που πόσταραν στα social media ότι το Spotify προμοτάρει τις φωνές των αρνητών της πανδημίας.
Ποιοι καλλιτέχνες ζητούν να αφαιρεθούν τα κομμάτια τους από το Spotify
Η σουηδική πλατφόρμα streaming, όπως καταγγέλλουν, όχι απλά επιτρέπει στον αμφιλεγόμενο standup comedian να ανεβάζει κανονικά τα podcasts του, αλλά σύναψε μαζί του, πριν από μερικούς μήνες, μια συμφωνία για αποκλειστική συνεργασία ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θεωρείται μία από τις ακριβότερες στην ιστορία του Spotify. Οι αντιδράσεις, μάλιστα, έφτασαν μέχρι και τους καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων ζητούν να αφαιρεθούν τα τραγούδια τους από την πλατφόρμα εάν δεν αποχωρήσει από αυτή ο Joe Rogan.
Ο πρώτος μουσικός που βγήκε μπροστά και δήλωσε την εναντίωσή του με το Spotify ήταν ο θρύλος της κάντρι, Neil Young, ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου δήλωσε πως θέλει να αποχωρήσει από την πλατφόρμα. «Το Spotify αυτή τη στιγμή κινεί το 60% της μουσικής ροής σ’ όλο τον πλανήτη. Η δισκογραφική μου εταιρία, λοιπόν, στάθηκε δίπλα μου αναγνωρίζοντας την απειλή που συνιστά για τον κόσμο η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό στο Spotify, που το ακούν συνήθως νέοι».
Μετά την ανακοίνωση του Neil Young βρέθηκαν κι άλλοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκεται η 78χρονη τραγουδίστρια και συνθέτης, Joni Mitchell, οι Foo Fighters και ο κιθαρίστας Nils Lofgren που δήλωσε συγκεκριμένα: «Ενθαρρύνουμε όλους τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες και τους λάτρεις της μουσικής να σταθούν μαζί μας και να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Spotify. Είναι μια ισχυρή ενέργεια που μπορείτε να κάνετε τώρα για να τιμήσετε όλους τους ήρωες που ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για να σώσουν τη δική μας».
Αν μπει, ωστόσο, κανείς στο Spotify θα αντιληφθεί πως παρά την απόφαση των καλλιτεχνών να αφαιρεθεί η δισκογραφία τους από την πλατφόρμα, τα προφίλ τους είναι γεμάτα ακόμη με τραγούδια. Όπως εξηγούν τα αμερικανικά μουσικά μέσα, αυτό συμβαίνει καθώς η διαδικασία αφαίρεσης κομματιών από την πλατφόρμα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία γιατί στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και δισκογραφικές εταιρίες που έχουν τα δικαιώματα των δίσκων και δε θέλουν να χάσουν τα έσοδα από τα streams.
Η πρώτη αντίδραση της πλατφόρμας
Ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε, το Spotify ανακοίνωσε πως πρόκειται να προσθέσει προειδοποιήσεις σε κάθε podcast που αναφέρεται στον κορονοϊό και την πανδημία, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση του κοινού. Όπως σημείωσε, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής πλατφόρμας streaming, Daniel Ek, από δω και πέρα θα υπάρχει πάνω από κάθε podcast ένα link που θα οδηγεί σε άρθρα με επίσημα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα δείχνει να γιγαντώνεται καθώς, ύστερα από τη συμφωνία με την Μπαρτσελόνα, το Spotify θα είναι ο βασικός χορηγός της φανέλας των «Μπλαουγκράνα». ενώ, από την επόμενη χρονιά, το Καμπ Νου θα μπορεί να ονομάζεται «Καμπ Νου Spotify». Οι λεπτομέρειες για τη συνολική διάρκεια της συμφωνίας είναι άγνωστες, ωστόσο, σύμφωνα με τις διαρροές στον ισπανικό τύπο, η ομάδα της Καταλονίας θα λαμβάνει 70 εκατ. ευρώ ετησίως από την πλατφόρμα.