Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
EXPLAINED

Γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα

Η παγκόσμια κρίση, η έξαρση των ιώσεων και ο παράγοντας κέρδος, παίζουν τον ρόλο τους.
Φέτος τα Χριστούγεννα, όλοι είχαμε κι από έναν άρρωστο στον περίγυρό μας. Άλλος με κορονοϊό, άλλος με γρίπη και άλλος με RSV. Οι περισσότεροι, λοιπόν, το ρίξαμε στα αντιπυρετικά και στα αντιφλεγμονώδη. Πηγαίνοντας, όμως, στο φαρμακείο για να προμηθευτούμε τα φάρμακα, αντιληφθήκαμε το πόση μεγάλη έλλειψη υπάρχει στην ελληνική αγορά. Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με την αντιπολίτευση να καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει θέση.

Ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η μεγάλη έλλειψη στα φάρμακα στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα στην ελληνική αγορά


Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή σε 232 φάρμακα στην Ελλάδα. Αρκετές από τις ελλείψεις αυτές σημειώνονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχουν ενταθεί. Όπως αναφέρουν μέλη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι μεγαλύτερες σημειώνονται στα μη συνταγογραφούμενα, όπως τα αντιπυρετικά και αντιβηχικά σιρόπια και δισκία.

Οι ελλείψεις είναι παγκόσμιες, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες επισημαίνουν ανεπάρκεια στις δραστικές ουσίες, τις οποίες προμηθεύονται κυρίως από τα εργοστάσια της Ινδίας και της Κίνας όπου και έχει μειωθεί η παραγωγή. Ωστόσο, στην Ελλάδα, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικό.

Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς φαρμακοποιοί, η βασικότερη αιτία ελλείψεων είναι η χαμηλή τιμή ορισμένων φαρμάκων. Έτσι, λοιπόν, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποφασίζουν να εξάγουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στο εξωτερικό με μεγαλύτερη τιμή παρά να τα διαθέσουν στη φθηνότερη ελληνική αγορά. Τι μπορεί να γίνει, όμως, προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις;

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα


Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Η ελληνική κυβέρνηση προέβη στη θέσπιση μιας σειράς μέτρων προκειμένου να μπει ένα φρένο στις ελλείψεις. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είναι η αύξηση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες προκειμένου να αποφευχθεί η εξαγωγή και η διατήρηση αποθεματικού φαρμάκων, και η επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Στο τραπέζι, επίσης, έπεσε ο εξορθολογισμός της τιμής των φθηνών φαρμάκων, με λίγα λόγια, η αύξηση της τιμής τους, προκειμένου η ελληνική αγορά φαρμάκου να γίνει πιο ανταγωνιστική. Ωστόσο, βρισκόμαστε όλοι εν αναμονή των εξελίξεων. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο συγκεκριμένο μέτρο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει με αυτόν τον τρόπο το χατήρι στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το ζήτημα με τις ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται να λυθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου. Μένει να φανεί αν θα δικαιωθεί.

Exit mobile version