iStock
ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να αλλάζεις ρούχα με το που μπαίνεις στο σπίτι

Τα επικίνδυνα μικρόβια που μπορούν να μολύνουν το σπίτι σου και πώς μπορείς να προφυλαχθείς.
Με το που μπαίνεις στο σπίτι, ακολουθείς συνήθως μια συγκεκριμένη ιεροτελεστία: βγάζεις τα παπούτσια και το πανωφόρι σου, πλένεις τα χέρια και αράζεις στο καναπέ, βλέποντας τηλεόραση ή σκρολάροντας στα social media. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, υπάρχει μία κίνηση που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε πριν από όλα τ’ άλλα: να αλλάξεις τα ρούχα με τα οποία ήσουν ντυμένος έξω.

Ποιος είναι, όμως, ο επιστημονικός λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση και τι κινδύνους μπορεί να επιφυλάσσει για την υγεία σου η παραμονή στο σπίτι με τα ρούχα που φορούσες όσο ήσουν στη δουλειά ή σε μια νυχτερινή έξοδο;

Τα ρούχα συγκεντρώνουν μικρόβια ακόμη κι αν μοιάζουν καθαρά


Unsplash

Φορώντας τα ίδια ρούχα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να μεταφέρεις μικρόβια στο σπίτι σου, τα οποία μάλιστα παραμένουν στα υφάσματα για αρκετές ώρες.

«Καθώς περνούν οι ώρες που βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, τα ρούχα γεμίζουν μικρόβια. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν φαίνονται καθαρά και δε βρίσκεσαι σε χώρους όπου παραδοσιακά ευδοκιμούν τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία» εξηγεί ο Dr. Nikhil Kiran Bhayani, λοιμωξιολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Texas Health Resources, στο Μπέντφορντ του Τέξας.

Όπως προσθέτει, ανάμεσα στα μικρόβια συμπεριλαμβάνονται και μερικά πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως το κολοβακτηρίδιο e.coli, ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα.

Πώς μεταδίδονται στο σπίτι


Unsplash

Τα έπιπλα στα οποία περνούν τα περισσότερα μικρόβια είναι οι καναπέδες και τα κρεβάτια. Εκεί μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στην ιατρική επιθεώρηση ‌GMS Hygiene and Infection Control‌, μπορούν να επιζήσουν στα υφάσματα ακόμη και έως 206 ημέρες.

Αυτό εξαρτάται, όμως, και από το είδος του υφάσματος. Συγκεκριμένα, τα μικρόβια παραμένουν περισσότερο στα συνθετικά υφάσματα και λιγότερο στα βαμβακερά ή τα ανάμεικτα. Όσον αφορά το είδος των βακτηρίων, τη μικρότερη επιβίωση παρουσιάζει η σαλμονέλα (μπορεί να επιζήσει στα βαμβακερά υφάσματα έως 5 ώρες). Το e.coli, όμως, μπορεί να επιβιώσει ως 45 ημέρες στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα και ως 206 ημέρες στα συνθετικά.

Ο μεγάλος κίνδυνος, βέβαια, είναι να συμβεί επιμόλυνση σε αρκετά ακόμη σημεία του σπιτιού και έτσι οι πιθανότητες να αρρωστήσεις μεγαλώνουν επικίνδυνα. Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθείς, λοιπόν, είναι απλός: με το που μπεις σπίτι απλά άλλαξε τα ρούχα σου.

Exit mobile version