AP Photo/Rajanish Kakade
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί θα καθυστερήσει η έλευση του Apple Intelligence στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη καινοτομία που θα φέρει το iOS 18, περιορίζεται για αρχή στις ΗΠΑ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άναψε το πράσινο φως για το Apple Intelligence.

Στις αρχές της εβδομάδας, με την κυκλοφορία του iOS 18 και στα τέλη της προηγούμενης με την παρουσίαση της νέας σειράς iPhone 16, μας άνοιξε η όρεξη για τεχνητή νοημοσύνη, ή μάλλον για την τεχνητή νοημοσύνη της Apple, το Apple Intelligence.

Ειδικά με όσα έχουν διαρρεύσει για τις ενημερώσεις που θα γίνουν ως το τέλος του χρόνου, το Apple Intelligence και η είσοδος του ChatGPT στις νέες συσκευές της Apple ήταν για τους περισσότερους λάτρεις του iPhone ο κύριος λόγος για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της συσκευής τους.

Μάλιστα, το γεγονός πως το Apple Intelligence θα «μιλά» πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες, τους γέμισε αισιοδοξία ότι ίσως γρήγορα θα είχαμε και ένα ελληνικό μοντέλο, αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας και οι φίλοι των iPhones στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως φαίνεται, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

Συγκεκριμένα, η σουίτα των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης δεν θα κυκλοφορήσει φέτος και για το άμεσο μέλλον στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή επηρεάζει τους καταναλωτές σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα τεχνολογικό (εκτός από το οικονομικό, αφού στις ΗΠΑ στοιχίζει πιο φθνηνά) χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων χρηστών και εκείνων σε άλλες αγορές.

Γιατί το Apple Intelligence θα αργήσει να έρθει στα μέρη μας

AP Photo/Juliana Yamada

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το σύνηθες ζήτημα που απασχολεί τους κολοσσούς της τεχνολογίας στα ευρωπαϊκά σύνορα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών και στο τέλος των μονοπωλίων εντός της ΕΕ.

Οι κορυφαίες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, όπως έχουμε δει κατά κόρον τον τελευταίο χρόνο, έχουν είτε υποχρεωθεί να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, είτε να αλλάξουν τις πιο χαρακτηριστικές τους δυνατότητες για να συμμορφωθούν με τον DMA της Ένωσης.

Η Apple σήμερα ισχυρίζεται ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του DMA θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητο των προϊόντων και των υπηρεσιών της και σε αυτήν την περίπτωση εγκυμονούν άλλα, σοβαρότερα ζητήματα. Μάλιστα, η απόφαση επηρεάζει όχι μόνο το Apple Intelligence αλλά και τις λειτουργίες iPhone Mirroring και SharePlay Screen Sharing που έφερε το iOS 18 στην Αμερική.

Η Apple ήταν μια από τις εταιρείες – πυλωρούς (gatekeepers), οι οποίες για να φέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε καμία εικόνα για το πότε η Apple θα τα καταφέρει να φέρει τη δική της τεχνητή νοημοσύνη και στην Ευρώπη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αργήσει.

Οι γλώσσες που θα έρθουν στο Apple Intelligence

Igor Omilaev / Unsplash

Η Apple μπορεί να κυκλοφορεί τα νέα της μοντέλα στην Ευρώπη χωρίς το Apple Intelligence, όμως όπως είδαμε είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, έχει κάνει τις AI λειτουργίες της συμβατές με αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τις πωλήσεις κινητών σε Ευρωπαίους του υπόλοιπου πλανήτη, όπως επίσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το Apple Intelligence θα είναι διαθέσιμο.

Τα ελληνικά μένουν φυσικά για την ώρα εκτός λίστας και οι 9 γλώσσες που θα συναντήσουμε -όχι ακριβώς εμείς δηλαδή- από το 2025 θα είναι οι παρακάτω: Κινέζικα, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Κορεάτικα, Πορτογαλικά και Βιετναμέζικα.