Unsplash
LIFE

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13

Δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας κάνουν να φοβόμαστε την Τρίτη και 13.

Η ημέρα στο γραφείο ξεκίνησε με έναν καφέ χυμένο στο πάτωμα και μόλις είδαμε το ημερολόγιο, όλοι νιώσαμε αμήχανα, αφού φοβόμαστε μην είναι η αρχή για τίποτα χειρότερο. Η Τρίτη και 13 είναι για τους προληπτικούς ένας καλός λόγος να μην βγουν από το σπίτι, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλον τον κόσμο.

Στη Δύση η Παρασκευή και 13 έχει επικρατήσει ως η πλέον γρουσούζικη ημέρα, αλλά για τους Έλληνες και τους ισπανόφωνους λαούς, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Γιατί θεωρούμε γρουσούζικη την Τρίτη

Η παράδοση πηγαίνει αιώνες πίσω καθώς κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες πίστευαν ότι ο Τυφών, ένα τρομακτικό τέρας και θεός των ανέμων και των τυφώνων, γεννήθηκε Τρίτη. Επιπλέον, Τρίτη ήταν και η «μαύρη» για τον ελληνισμό ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Ημέρα Τρίτη έγινε επίσης σύμφωνα με την παράδοση η μεγάλη σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ, ενώ στα ισπανικά η Τρίτη λέγεται Martes και ετυμολογικά προέρχεται από τον Άρη (Mars), τον Θεό το πολέμου. Και ναι, ο πόλεμος φέρνει θανάτους. Έτσι οι Ισπανόφωνοι λαοί αποφεύγουν να παντρεύονται ή να αρραβωνιάζονται ημέρα Τρίτη, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα φέρει μεγάλο κακό.

Ο κακότυχος αριθμός 13

Ο αριθμός 13 θεωρείται ότι φέρνει γκαντεμιά σε όλον τον κόσμο και αυτό συμβαίνει γιατί είναι μια μονάδα πάνω από το «τέλειο» για πολλούς πολιτισμούς 12. Δώδεκα μήνες του έτους, δώδεκα ώρες στο ρολόι, δώδεκα τα ζώδια, δώδεκα οι Θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι μαθητές του Ιησού Χριστού. Ο αριθμός 13 έρχεται για να σπάσει αυτήν την αρμονία.

Στην Ελλάδα η ημερομηνία της Άλωσης παίζει και εδώ τον ρόλο της. Συνέβη στις 29 Μαΐου του 1453. Ναι, το ημερολόγιο έδειχνε 29 και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Σύμφωνα με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην αρνητική επίδραση της ημέρας.

Στον δυτικό κόσμο το 13 θεωρείται τόσο γρουσούζικο που πολλές αεροπορικές εταιρίες παραλείπουν αυτό το νούμερο στην αρίθμηση των θέσεων τους, ενώ και ξενοδοχεία κάνουν το ίδιο με τα δωμάτια τους. Ωστόσο, και στην Ανατολή τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά.

Ο κώδικας του Χαμουραμπί, που γράφτηκε στη Μεσοποταμία περίπου το 1686 π.Χ., παραλείπει τον αριθμό 13. Κάτι τέτοιο υπονοεί ότι η συγκεκριμένη πρόληψη υπήρχε πολύ πριν τη Χριστιανική εποχή και ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς.

Και ελληνικός κινηματογράφος πάντως, έχει τιμήσει την κατεξοχήν γρουσούζικη ημέρα στη χώρα μας, καθώς το 1963 είχε κυκλοφορήσει η κωμική ταινία «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης.

Εσείς καλού κακού σήμερα να κοιτάτε δεξιά κι αριστερά πριν περάσετε κάποια διάβαση.