Γιατί χρειάζεσαι smartphone με διπλή προσωπικότητα
Μια νέα εφαρμογή για Android διαχωρίζει την επαγγελματική από την προσωπική χρήση στην ίδια συσκευή. Μάθε που θα σου χρειαστεί.
- 27 ΝΟΕ 2011
Εδώ και μερικά χρόνια, τα smartphone υποσχέθηκαν να σου λύσουν τα χέρια και σε ένα βαθμό το πέτυχαν. Σου έδωσαν μεγαλύτερη φορητότητα, μεγαλύτερη αυτονομία, Wi-Fi, σου έδωσαν δυνατότητες που δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς σε μια μικρή οθόνη -email, social media, google maps, ατελείωτες ώρες μουσικής, ενημέρωση από όλο τον κόσμο στην τσέπη σου, και τελικά μια ψηφιακή ζωή που σήμερα δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτή.
Αλλά μαζί τους ήρθαν τα καλώδια, η ταλαιπωρία και οι ηλεκτρονικοί “πονοκέφαλοι.” Στη μετά iPhone εποχή μετράς ένα smartphone για την προσωπική σου ζωή, ένα smartphone για να απαντάς στα mail της δουλειάς και αν δε βολεύεσαι με τις μικρές οθόνες για μια επείγουσα προσφορά, μια ταμπλέτα ή ένα netbook επιπλέον του υπολογιστή σου.
Και όχι μόνο! Άλλη συσκευή χρησιμοποιείς για να tweetάρεις στο κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, άλλη συσκευή με διαφορετική διάταξη μενού για να tweetάρεις στο προσωπικό σου twitter. Εσύ μπορεί να είσαι φαν του iPhone και η εταιρεία σου να θέλει με το ντε και καλά να μάθεις το Blackberry. Στην προηγούμενη σου δουλειά είχες android και τώρα να πρέπει να συνηθίσεις σε Windows mobile. Αν το προσωπικό σου Facebook το χρησιμοποιείς για να προωθήσεις τη δουλειά σου ή να δημιουργήσεις επαγγελματικές επαφές (πολύ συνηθισμένο φαινόμενόμενο) από που το κάνεις;
Φυσικά ούτε να διανοηθείς να συχρονίσεις το τηλέφωνο της δουλειάς στον προσωπικό σου υπολογιστή για μια ογκώδη εφαρμογή που δεν κατεβαίνει με 3G/WiFI αλλά μόνο με LAN. Δε φαντάζεσαι τι πανηγύρι έχει να γίνει με τις επαφές σου. Και τελικά πόσες συσκευές και πόσους φορτιστές μπορείς να κουβαλήσεις σε ένα επαγγελματικό ταξίδι χωρίς να σε σταματήσουν στο αεροδρόμιο για λαθρεμπόριο;
Μέσα σε όλα αυτά, μια νέα κουλτούρα δημιουργεί περισσότερη σύγχυση: Bring Your Own Device ή αλλιώς φέρε τη προσωπική σου συσκευή στο γραφείο και δώστη στους τεχνικούς της εταιρείας για να εγκαταστήσουν ότι χρειάζεσαι για τη δουλειά. Εσύ γλιτώνεις από το να κουβαλάς συσκευές και φορτιστές, η εταιρεία χρήματα από την αγορά νέων συσκευών.
Φαινομενικά ένα win-win σενάριο, αρκεί να μη χρησιμοποιείς περίεργο λογισμικό που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα δεδομένα της εταιρείας, να μην επισκέπτεσαι ροζ site και γίνεις ρόμπα στους κομπιουτεράδες της εταιρείας, να σβήνεις αμέσως ευαίσθητα αρχεία γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτική ασφαλείας της εταιρείας, να μην έχεις ερωμένη, να έχεις πληρώσει τη ΔΕΗ κ.ο.κ!
Οπως το άκουσες δηλαδή! Φαινομενικά. Γιατί εκεί που όλοι είναι θεωρητικά ευχαριστημένοι, τα προγράμματα antivirus και malware για φορητές συσκευές δεν είναι ούτε ιδιαίτερα διαδεδομένα ούτε ιδιαίτερα εξελιγμένα μεταφέροντας τον πονοκέφαλο στα στελέχη της εταιρείας που το σκέφτονται δύο φορές όταν στέλνουν ένα email ή χρησιμοποιούν μια πιστωτική κάρτα.
Επίσης τηλέφωνο αλλάζεις κάθε ένα ή δύο χρόνια το πολύ και όχι κάθε τρία με πέντε όπως έχει συνηθίσει η εταιρεία σου. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος υποστήριξης, μεγαλύτερος φόρτος εργασίας για τους ΙΤ και μεγαλύτερος αριθμός λογισμικών που θα πρέπει να υποστηρίζουν συγχρόνως (Android, iOS, Blackberry OS και Windows Moblile τουλάχιστον).
Και παρότι πριν μερικές εβδομάδες μια μεγάλη εταρεία πληροφορικής, η IBM, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πακέτου ‘Bring Your Own Device’ Security, το βάρος έχει πέσει στους ώμους των κατασκευαστών για να βρουν τη λύση. Πως δηλαδή το ίδιο το λογισμικό θα μπορεί να διαχωρίζει την προσωπική από την επαγγελματική λειτουργία στην ίδια συσκευή.
Τον περασμένο Ιανουάριο, και πρώτη ως συνήθως, η RIM ανακοίνωσε το Balance σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά των εταιρικών smartphone καθώς και οι εταιρείες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα πως μια εταιρική συσκευή θα έχει και προσωπική χρήση.
Τα πράγματα μάλλον δεν πήγαν καλά γιατί δεν ξανακούσαμε κάτι συγκλονιστικό από το τότε αλλά ήταν η αρχή ενός τσουνάμι από παρόμοιες εφαρμογές με τελευταία και πιο υποσχόμενη το Toggle που ανακοινώθηκε από την εταιρεία Enterproid σε συνεργασία με την AT&T ανακοίνωσε το Toggle: Η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή αυτού του είδους με αυξημένες δυνατότητες BYOD management.
Με το Toggle θα μπορείς να παίζεις παιχνίδια, να σχολιάζεις ένα post στο @Onemangr, να βλέπεις βίντεο στο Dailymotion και με ένα φλιπ της οθόνης να μεταφέρεται στο προστατευμένο εταιρικό mode, να μην χρειάζεται να διαγράφει αρχεία ή να μην περιορίζεται στην εγκατάσταση εφαρμογών. Και ενώ προς το παρόν είναι μόνο για Android συσκευές, η Enterproid επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζει και αντίστοιχο application για iPhone.
Γι’ αυτό σου λέω. Και συ χρειάζεσαι ένα smarthphone με διπλή προσωπικότητα!