Γουχάν: Τι συμβαίνει τώρα στο «σημείο 0» της πανδημίας
Εικόνες από την πόλη που άλλοτε υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας και τώρα μοιάζει να τα έχει αφήσει όλα πίσω της.
- 28 ΙΑΝ 2021
Στην Ευρώπη αρχίσαμε να υποπτευόμαστε πέρσι, περίπου τέτοιον καιρό, ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερα από ό,τι έδειχναν στις αρχές του έτους. Στις 23 Ιανουαρίου του 2020 η πόλη Γουχάν των περισσότερων από 11 εκατομμύρια κατοίκους έμπαινε σε lockdown ζώντας πρώτη κάτι που έμοιαζε για όλους εμάς τους υπόλοιπους σαν σκηνικό από δυστοπικό μυθιστόρημα. Έκτοτε οι μήνες πέρασαν, η πόλη θρήνησε εξαιτίας του κορονοϊού τουλάχιστον 3.869 θανάτους κι έζησε κλεισμένη στα σπίτια της για 76 μέρες. Έναν χρόνο μετά, η κατάσταση μοιάζει να έχει αντιστράφει με τη Γουχάν να ζει κάτι που προσομοιάζει σε κανονικότητα, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης βυθίζεται σε νέα lockdown.
Μπορεί, λοιπόν, να αναμετρήθηκε πρώτη με τον κορονοϊό, έχει όμως πλέον να επιδείξει ένα δικό της success story. Στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ο πλανήτης άφηνε πίσω του το 2020 κλεισμένος στα σπίτια του σε συνθήκες μερικών ή ολικών lockdown, οι κάτοικοι της Γουχάν μαζεύτηκαν στους δρόμους προκειμένου να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία. Έχουν περάσει μήνες από τότε που εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού στην κοινότητα και το μόνο που θυμίζει τον εφιάλτη που πέρασε η πόλη είναι οι μάσκες που συνεχίζουν να φορούν -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- οι κάτοικοι. Κατά τα άλλα, οι εμπορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι, οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, η εστίαση λειτουργεί κανονικά. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι αφορούν μόνο τα αεροδρόμια και τα σημεία μετακίνησης από και προς την πόλη.
Οι εικόνες που στέλνονται από εκεί δεν είναι σημαντικές μόνο για να αναθαρρήσει ο υπόλοιπος κουρασμένος πλανήτης. Το Πεκίνο δέχεται πλέον έντονες επικρίσεις από την παγκόσμια κοινότητα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της. Για τον λόγο αυτό, η Γουχάν αποκτάει πλέον ως πόλη μια τεράστια σημασία για προπαγανδιστικούς λόγους. Γίνεται το κατεξοχήν παράδειγμα του επιτυχημένου τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε η κινεζική κυβέρνηση τον κορονοϊό, αφού αυτός εξαπλώθηκε.
Για τη Γουχάν η 23η Ιανουαρίου (μέρα επιβολής του lockdown στην πόλη) είναι μια ημερομηνία με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος που παίρνει διαστάσεις εθνικής εορτής. Ο κορονοϊός μοιάζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να εγγράφεται στη μνήμη της πόλης ως παρελθόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως έχει στείλει στην περιοχή ένα ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες και τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού στα πρώιμα στάδια της πανδημίας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν έρευνες επιστημόνων που τονίζουν την πιθανότητα ο κορονοϊός να μεταδιδόταν σε Κίνα και Ευρώπη πολύ πριν αυτός εντοπιστεί στη Γουχάν.
Αναμένουμε ποια θα είναι τα πορίσματα των ερευνών αυτών. Προς το παρόν μπορούμε να χαζέψουμε μερικές εικόνες κανονικής ζωής που τόσο μας έχει λείψει.