Η δίαιτα του σκακιστή: Πώς χάνεις βάρος εξασκώντας μόνο το μυαλό
- 30 ΣΕΠ 2019
Το Παγκόσμιο Τουρνουά Σκακιού του 1984 (στη Μόσχα) ακυρώθηκε μετά από πέντε μήνες και 48 παιχνίδια, γιατί ο επαγγελματίας σκακιστής Anatoly Karpov, κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να χάσει δέκα κιλά και έδειχνε σε πολύ καλή κατάσταση.
Είκοσι χρόνια μετά, στο τουρνουά του 2004, ο Rustam Kasimdzhanov έφυγε 8 κιλά ελαφρύτερος μετά από έξι παιχνίδια, ενώ το 2018 όταν μια εταιρία ανάλυσης δεδομένων μέτρησε τους σφυγμούς της καρδιάς του σκακιστή Mikhail Antipov κατέληξε πώς χάνει 560 θερμίδες ανά δύο ώρες. Απλά με το να κάθεται και να κουνάει τα πιόνια στη σκακιέρα. Την ίδια ώρα ένα μέσο άτομο που τρέχει στο διάδρομο του γυμναστηρίου, χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να αγγίξει τις 500 θερμίδες.
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το κάψιμο θερμίδων με την έντονη σωματική άσκηση. Ωστόσο, το σώμα μας καταναλώνει θερμίδες για κάθε του κίνηση, ακόμη και με τη σκέψη. Βασικό ‘καύσιμο’ του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη, η οποία του επιτρέπει να σκέφτεται, να θυμάται και να μαθαίνει, ενώ σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard, όσο περισσότερο καταπονούμε τον εγκέφαλο, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνουμε.
Πριν μερικές ημέρες σε μια εξαιρετική ανάλυση που έκανε το ESPN πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Stanford, Robert Sapolsky, εξήγησε πώς ο οργανισμός κάποιων σκακιστών σε τοπ επίπεδο λειτουργεί όπως ακριβώς αυτός κάποιου elite αθλητή. Επομένως, μπορεί κανείς να καταναλώσει μέχρι και 6.000 θερμίδες την ημέρα, εξαιτίας των σφυγμών της καρδιάς του, της αναπνοής, της αυξημένης πίεσης του αίματος και τις συσπάσεις των μυών. Ουσιαστικά, μιλάμε για απώλεια δύο κιλών την ημέρα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο ESPN ο επαγγελματίας σκακιστής Φαμπιάνο Καρουάνα, νούμερο 2 αυτή τη στιγμή στον κόσμο, χάνει 6 με 7 κιλά σε κάθε τουρνουά που παίρνει μέρος και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δίνει τεράστια προσοχή στη διατροφή του. Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Magnus Carlsen, νούμερο ένα στον κόσμο, ο οποίος έχει μαζί σε κάθε ταξίδι του και έναν προσωπικό σεφ, που του μαγειρεύει αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα.
(Φωτογραφίες: AP Images)