©2021 / NASA JPL
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H NASA μόλις έκανε ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Τι είναι το Perseverance και γιατί η χθεσινή προσεδάφιση στον Άρη είναι τόσο σημαντική;

«Επιβεβαίωση προσεδάφισης». Κάπως έτσι, μέσα από δύο σύντομες λέξεις, ανακοίνωσε στην ομάδα της NASA την επιτυχία του Perseverance η Swati Mohan, μέλος του team που βρίσκεται πίσω από την τιτάνια προσπάθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Οι σκηνές που ακολούθησαν έμοιαζαν βγαλμένες από πανηγυρισμούς σε Μουντιάλ. Το βίντεο με τους επιστήμονες που σηκώνονται όρθιοι, χειροκροτούν και συγχαίρουν ο ένας τον άλλον έκανε τον γύρο του πλανήτη με αστρονομικές ταχύτητες.

 

Τι ακριβώς, όμως, είναι το Perseverance και γιατί η χθεσινή του προσεδάφισή στον Άρη είναι τόσο σημαντική; Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα κινητό εργαστήριο που ζυγίζει λίγο περισσότερο από έναν τόνο και κοστίζει 2,7 δισ. δολάρια. Το rover του διαστήματος κατάφερε να αγγίξει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, αφού πρώτα επιβίωσε από μία επτάλεπτη κολασμένη κάθοδο μέσα από την ατμόσφαιρά του.

Ο προορισμός αλλά και ο στόχος του ήταν προκαθορισμένος, πολύ πριν εκτοξευτεί από τη Γη στις 30 Ιουλίου του 2020: Ο κρατήρας Γιέζερο και τα πιθανά ίχνη εξωγήινης ζωής που βρίσκονται εκεί.

Το Persevrance όμως δε βρίσκεται μόνο του στο επικό αυτό ταξίδι. Έχει φέρει και παρέα με τη μορφή ενός ελικοπτέρου που ονομάζεται Ingenuity. Μαζί, και με τη βοήθεια ενός συστήματος από λέιζερ κάμερες, θα προσπαθήσουν να αναλύσουν την επιφάνεια των βράχων, με σκοπό να ανακαλύψουν αρχαία αρειανά μικρόβια που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα με τη μορφή απολιθωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή που θα εξερευνήσει για έναν και πλέον χρόνο η ρομποτική αποστολή της NASA είναι το δέλτα ενός ποταμού που, όπως όλα δείχνουν, χυνόταν στη λίμνη, η οποία κάλυπτε κάποτε τον κρατήρα.

Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε το διαστημικό rover από τις 19 κάμερες που κουβαλά προκάλεσαν ρίγη συγκίνησηες σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Κόκκινος Πλανήτης, άλλωστε, γαργαλούσε πάντοτε την ανθρώπινη περιέργεια· από την αστρολογία και τις αρχαίες δοξασίες μέχρι την επιστημονική φαντασία και το Χόλιγουντ.

Οι λόγοι για τους οποίους η NASA είναι τόσο αισιόδοξη για τα πιθανά ευρήματα εξηγούνται αναλυτικά μέσα από ένα άρθρο που έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της.

Σε μία πολύ απλή και εκλαϊκευμένη εξήγηση των όσων καταγράφει η διαστημική υπηρεσία, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ομοιότητες που παρουσιάζει ο κρατήρας Γιέζερο (σ.σ: η ονομασία είναι εμπνευσμένη από πόλη της Βοσνίας) με την επιφάνεια της Γης, δίνουν πολύ μεγάλες ελπίδες ώστε να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση του αχανούς σύμπαντος που μας περιβάλλει.

Η νέα διαστημική εποχή

Η κούρσα του διαστήματος έζησε μεγάλες στιγμές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τότε, άλλωστε, το πιο σημαντικό δεν είναι η προσελήνωση αλλά το ποιος θα κερδίσει. Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έδιναν γη και ύδωρ στην προσπάθειά τους να κόψουν πρώτες το νήμα. Όταν ο ανταγωνισμός αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων έπαψε να υφίσταται, η εξερεύνηση του διαστήματος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπήρχε πια το γεωπολιτικό bonus για τον νικητή.

Σήμερα, όμως, οι συνθήκες φαίνεται να έχουν αλλάξει ξανά. Από τον περιβόητο διαστημικό τουρισμό του Elon Musk μέχρι τις επιστημονικές κραυγές που προειδοποιούν για τους κινδύνους του υπερπληθυσμού, οι λόγοι που κάνουν σημαντική την κατάκτηση του διαστήματος έχουν επιστρέψει δριμύτεροι. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι η αποστολή του Perseverance δεν είναι η μόνη που βρίσκεται κοντά στον Άρη. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλες δύο αποστολές, το Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Tianwen-1 της Κίνας, μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

«Γίνονται πολλά σταθερά βήματα προς τον επόμενο σημαντικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξερεύνηση του Άρη από αστροναύτες» δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, κορυφαίος επιστήμονας της NASA, με αφορμή την επιτυχημένη προσεδάφιση του Perseverance. To πλάνο της διαστημικής υπηρεσίας θέλει του πρώτους ανθρώπους να ακουμπούν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030.

Μία νέα διαστημική κούρσα, λοιπόν, έχει ξεκινήσει και χθες το βράδυ, στις 11 μμ, η NASA έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα -μέχρι το επόμενο. Τώρα, ο βασικός μας στόχος μας δεν είναι απλά η προσεδάφιση σε έναν άλλο πλανήτη. Αντίθετα, οι ελπίδες έχουν να κάνουν με την πιθανή ύπαρξη ζωής στην επιφάνεια του Άρη. Αν υπάρχει, ή έστω υπήρξε, σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο, κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τον εποικίσουμε. Ίσως, τελικά, υπάρχει εκεί έξω ένα ουράνιο σώμα που μπορεί να λύσει τα χέρια μας. Ένας πλανήτης για μία ανθρωπότητα που με δυσκολία χωρά πια πάνω στη Γη.