H πιο εντυπωσιακή απόδραση του Βαγγέλη Ρωχάμη από τις φυλακές ήταν και η πιο εύκολη
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, γνωστός ως «Πεταλούδας», πέθανε σε ηλικία 73 ετών. Είχε πραγματοποιήσει πάνω από 10 αποδράσεις από τις φυλακές.
- 6 ΦΕΒ 2024
Βλέπεις τη φωτογραφία με τη φόρμα και το πρώτο που σκέφτεσαι, είναι πως ο Βαγγέλης Ρωχάμης θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τη γνωστή παρέα από το The Sopranos. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Πεταλούδας, όπως έγινε γνωστός λόγω των πολλών αποδράσεών του από τις φυλακές (πάνω από δέκα), ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Το 1971, στη Σύρο τότε ως στρατιώτης, έκανε την πρώτη του μεγάλη έξοδο. Ζήτησε άδεια προκειμένου να επισκεφτεί τη νεογέννητη κόρη του, δεν του την έδωσαν και απέδρασε από το στρατόπεδο. Μια λογική εξέλιξη των πραγμάτων -ή και όχι, δεν έχει σημασία. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου. Ήταν η αρχή μιας καριέρας κάπως διαφορετικής από τις συνηθισμένες.
Το κλεμμένο μοτοποδήλατο τον έκλεισε στις φυλακές του Κορυδαλλού για 3,5 μήνες ενώ το 1976 φυλακίστηκε για μια κλοπή στο ταχυδρομείο του χωριού του. Το 1980, συνελήφθη στην Κύπρο για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων ενώ ένα χρόνο αργότερα, πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές, κάτι για το οποίο καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκισης.
Στο «βιογραφικό» του, θα βρει κανείς ληστείες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές, οπλοφορία, οπλοχρησία και ένα μεγάλο «δεν πείραξε ποτέ άνθρωπο», κάτι που σέβονταν και οι φύλακες στον Κορυδαλλό, στη Χαλκίδα, στην Κέρκυρα και στην Αλικαρνασσό, άσχετα με το αν τους έκανε τη ζωή δύσκολη με τις αλλεπάλληλες αποδράσεις του.
Αυτό που θα θυμούνται οι περισσότεροι και αξίζει να αναφερθούμε πριν περάσουμε στην πιο εντυπωσιακή του απόδραση, είναι η συνάντησή του με τον συγγραφέα Θανάση Νάσιουτζικ. Στο δικαστήριο. Όσο οι αρχές τον αναζητούσαν.
Ο Πεταλούδας είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με τον Νάσιουτζικ στις φυλακές, όταν ο δεύτερος είχε κατηγορηθεί (το γνωστό Έγκλημα στο Κολωνάκι) για τη δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου. Η κόρη του Θανάση Νάσιουτζικ, Παυλίνα, το 2009, αποκάλυψε στη Μηχανή του Χρόνου μια απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης του πατέρα της.
Όπως είπε, ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε εισέλθει στο δικαστήριο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, πλησίασε τον πατέρα της και του είπε: «Αν θες σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις πέντε απ’ έξω». O συγγραφέας αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του αν και, αργότερα, έφυγε για το εξωτερικό.
Η πιο εύκολη και συγχρόνως η πιο δύσκολη απόδραση του Βαγγέλη Ρωχάμη
Οι πολλές ταινίες και σειρές που έχουν περάσει κατά καιρούς από την οθόνη μας, έχουν μάλλον δημιουργήσει μια λάθος εντύπωση για το πώς είναι πραγματικά να ζει κάποιος στη φυλακή αλλά και το πώς μοιάζει το τέλειο σχέδιο απόδρασης. Η ιστορία του Βασίλη Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο εξαιρείται, μοιάζει όντως να ξεπήδησε από το Netflix.
Οι ελληνικές φυλακές στην εποχή της αφάνας, πίσω στα 80s δηλαδή, δεν ήταν όπως αυτές του Prison Break, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το να δραπετεύσει κάποιος ήταν μια εύκολη υπόθεση. Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, όμως, είχε τον τρόπο, έναν τρόπο που επιβεβαιώνει και τον κανόνα: το απλό είναι το πιο δύσκολο, δεν παύει ωστόσο να είναι απλό.
Το 1986, ο Πεταλούδας βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, με τις δίκες του όμως να «τρέχουν». Έτσι, τον Φεβρουάριο, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού ώστε να παραστεί σε μία από αυτές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, η δίκη αναβλήθηκε και με εντολή των αρχών, ο Ρωχάμης παρέμεινε στον Κορυδαλλό.
Η απόφαση των αρχών, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ήταν λανθασμένη. Βέβαια, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι ο Ρωχάμης είχε ήδη ένα σχέδιο απόδρασης έτοιμο. Στις 7 Απριλίου, δέχτηκε τον κουνιάδο του για το προγραμματισμένο επισκεπτήριο. Μόλις ο χρόνος τους τελείωσε, ο κρατούμενος, αντί να κάνει το γνωστό δρομολόγιο για το κελί του, έγινε ένα με τους συγγενείς και τους φίλους των συγκρατούμενών του.
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, χαλαρός και χωρίς να κινήσει υποψίες, βγήκε από την κεντρική είσοδο των φυλακών. Πώς το κατάφερε αυτό; «Οι φύλακες δεν τον αναγνώρισαν γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα όπως συνήθιζε», έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.
Ο λόγος που αποφάσισε να αποδράσει από τον Κορυδαλλό, ήταν συγκεκριμένος, τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν κάποιοι από τους συγγενείς του στους δημοσιογράφους. Τα πρωτοσέλιδα, έγραψαν: «Απόδραση για λόγους εκδικήσεως». Τι ακριβώς είχε συμβεί; Έφτασε στα αυτιά του ότι κάποιος κακοποίησε την κόρη του και έτσι, θεώρησε χρέος του να «ξεκαθαρίσει του λογαριασμούς μαζί του».
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης αποφυλακίστηκε το 2000 και έζησε στην Εύβοια. Διατηρούσε μάλιστα και ένα εστιατόριο ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με προβλήματα υγείας.