Google Maps
ΤΑΞΙΔΙ

H πόλη-φάντασμα που υπήρχε μόνο στο Google Maps

Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πόλη, αλλά ένα άδειο χωράφι. Μέχρι να γίνει γνωστό, όμως, κυκλοφόρησαν μέχρι και μπλουζάκια.

Όχι ότι θα πήγαινες εκεί το καλοκαίρι, αλλά σκέψου ότι ίσως – για το 2009 μιλάμε άλλωστε – υπήρξε ένας άνθρωπος που, ψάχνοντας να βρει την ηρεμία του, σκέφτηκε να περάσει λίγες μέρες στο Άργκλετον της Αγγλίας. Μόνο που το Άργκλετον δεν υπάρχει, άσχετα αν εμφανίστηκε για ένα χρονικό διάστημα στο Google Maps.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το αθώο λάθος της Google; Αν και η Google δεν το επιβεβαίωσε ποτέ, εικάζεται ότι το Άργκλετον δημιουργήθηκε ώστε οι χαρτογράφοι να δουν αν κάποιος αντιγράφει τη δουλειά τους.

Αν ένας δρόμος (ή, σε αυτή την περίπτωση, μια πόλη) που έβγαλες από το μυαλό σου εμφανιστεί σε άλλο χάρτη, έχεις πιάσει τον δημιουργό του επ’ αυτοφώρω για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Άργκλετον, βέβαια, ήταν στην πραγματικότητα ένα άδειο χωράφι στο Δυτικό Λανκασάιρ και κάποτε είχε τις δικές του αγγελίες εργασίας και προγνώσεις καιρού. Πιο συγκεκριμένα, η υποτιθέμενη τοποθεσία του Άργκλετον ήταν μεταξύ του δρόμου A59 και του σιδηροδρομικού σταθμού Town Green εντός της πολιτικής ενορίας του Όγκτον στο δυτικό Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, σε μια περιοχή με άδεια χωράφια.

Όταν η ανύπαρκτη ύπαρξή του έγινε γνωστή στο διαδίκτυο, εμφανίστηκαν μάλιστα και χιουμοριστικά μπλουζάκια με σλόγκαν όπως «Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Άργκλετον» και «Επισκέφθηκα το Άργκλετον και το μόνο που πήρα ήταν αυτό το μπλουζάκι».

Στις αρχές του 2009 διερευνήθηκε περαιτέρω από έναν εργαζόμενο στο κοντινό Πανεπιστήμιο Edge Hill, ο οποίος πήγε με τα πόδια στην περιοχή που εμφανιζόταν στους χάρτες Google για να δει αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτήν. Μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η είδηση της πόλης-φάντασμα είχε λάβει παγκόσμια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και το “Argleton” έγινε hashtag στο Twitter.

Η ίδια η Google κράτησε σιγή ιχθύος για το θέμα, δημοσιεύοντας μια σύντομη δήλωση που ανέφερε ότι «τα δεδομένα του Google Maps προέρχονται από διάφορες πηγές δεδομένων. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πληροφοριών είναι σωστή, περιστασιακά υπάρχουν σφάλματα».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.