Η (σχεδόν) επίσημη ιστορία της Google, που γιορτάζει 25 χρόνια ζωής
Η εντυπωσιακή διαδρομή από ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια μέχρι τα βάθη ενεργών ηφαιστείων.
- 27 ΣΕΠ 2023
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, η Google γιορτάζει σήμερα τα 25 χρόνια ζωής. Στο μυαλό όλων όμως, μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα. Ελάχιστα πράγματα μπορούμε να θυμηθούμε πώς ήταν χωρίς τη διακριτική -ή και όχι τόσο διακριτική- βοήθειά των μαγικών εργαλείων της εταιρείας που μας προσφέρει εκτός από τη μηχανή αναζήτησης, εφαρμογές όπως το Gmail, τα Maps, το Chrome, το YouTube, το Andoid και το Play.
Για να καταλάβεις κάπως το πόσο πολύ έχει επηρεάσει τον τρόπο και τους ρυθμούς της ζωής μας η Google, αρκούν μερικά απλά νούμερα. Κάθε χρόνο ας πούμε, πραγματοποιούνται τρισεκατομμύρια αναζητήσεις, με το 15% εξ αυτών που βλέπουμε κάθε μέρα, να είναι καινούριες. Χάρη στην υπηρεσία autocomplete στο search πάλι, εξοικονομούνται συνολικά πάνω από 200 χρόνια σε χρόνο δακτυλογράφησης, αφού η πληκτρολόγηση μειώνεται στο 25%.
Με αφορμή τα σημερινά επίσημα γενέθλια της εταιρείας, ζητήσαμε από τους ανθρώπους της να μας αφηγηθούν συνοπτικά τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της, από το ξεκίνημα μέχρι και τη σημερινή γιγάντωση. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσαμε απλά το έχουμε γκουγκλάρει.
1995-1997: Το ξεκίνημα
Οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, γνωρίζονται στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το καλοκαίρι του 1995. Μέχρι την επόμενη χρονιά είχαν αρχίσει να συνεργάζονται με αντικείμενο μια μηχανή αναζήτησης που ονομάστηκε BackRub. Ο Larry και ο Sergey μετονομάζουν τη BackRub σε Google και, στις 15 Σεπτεμβρίου 1997, καταχωρούν το domain Google.com. Το όνομα είναι ένα παιχνίδι με τον μαθηματικό όρο googol.
Σεπτέμβριος 1998: Η γέννηση της Google
Την 1η Αυγούστου, δημιουργείται το Doodle όταν ο Larry και ο Sergey τροποποιούν το εταιρικό λογότυπο στην αρχική σελίδα, ως ένδειξη ότι παρακολουθούν ζωντανά το φεστιβάλ Burning Man. Από τότε η Google έχει μοιραστεί 2.000 Doodles με τους χρήστες της. Τον Σεπτέμβριο στήνει ένα χώρο εργασίας στο γκαράζ της Susan Wojcicki, στη Santa Margarita 232, στο Menlo Park και στις 4 Σεπτεμβρίου υπογράφεται η ιδρυτική πράξη της εταιρείας Google στην Καλιφόρνια. Λίγο αργότερα, ο Larry και ο Sergey ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό και καταθέτουν την πρώτη επιταγή επενδυτή (υπογεγραμμένη από τον Andy Bechtolsheim, πριν καν συσταθεί η εταιρεία). Στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι τα επίσημα γενέθλια της Google.
1999: Η Google δεν χωράει στο γκαράζ
Το γκαράζ από το οποίο ξεκίνησαν όλα (AP Photo/Paul Sakuma)
Η Google μετακομίζει στα πρώτα της γραφεία στο Mountain View, στο E. Bayshore 2400. Το 2004, ανοίγει την επίσημη έδρα της στο Amphitheater Parkway1600, επίσης στο Mountain View. Σήμερα διατηρεί γραφεία σε περισσότερες από 160 πόλεις, που καλύπτουν σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 80.000 εργαζομένους. Στις 9 Μαΐου του 2000 κυκλοφορεί το Google.com σε δέκα, διαφορετικές ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Σουηδικά, Φινλανδικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ολλανδικά, Νορβηγικά και Δανέζικα.
Στις 26 Ιουνίου, ο δείκτης αναζήτησης της Google φτάνει τις 1 δισεκατομμύριο σελίδες, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της εποχής. Στις 28 Ιουλίου του 2001, η Αναζήτηση Εικόνας ξεκινά με 250 εκατομμύρια εικόνες. Η έμπνευση πίσω από το προϊόν προήλθε από τα βραβεία Grammy 2000, στα οποία η Jennifer Lopez εμφανίστηκε με το διάσημο πράσινο φόρεμα που, όμως, δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να φανεί στο Search. Το 2002, με το λανσάρισμα του Google News, διευρύνεται το φάσμα του περιεχομένου που μπορεί να αναζητηθεί στο διαδίκτυο.
Στις 13 Ιανουαρίου 2003, τα μέλη της Αμερικανικής Εταιρείας Διαλεκτικής ψηφίζουν το ‘google’ ως την ‘πιο χρήσιμη’ Λέξη της Χρονιάς για το 2002. Το 2006, το λήμμα ‘Google’ προστίθεται στο λεξικό της Merriam-Webster. Στις 18 Ιουνίου του 2003 λανσάρεται το AdSense, προσφέροντας επιπλέον χρήσιμη και σχετική με την αναζήτηση διαφήμιση, ενώ, παράλληλα, βοηθάει τους εκδότες να δημιουργήσουν βιώσιμες και ευημερούσες επιχειρήσεις.
2004: Gmail και Google Maps
AP Photo/Patrick Sison
Την 1η Απριλίου του 2004 πραγματοποιείται η εκκίνηση του Gmail. Λόγω Πρωταπριλιάς, μερικοί άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Σήμερα, μετράει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες. Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η αρχική δημόσια προσφορά της Google, προσφέροντας 19,605,052 μετοχές στην τιμή των 85 δολαρίων η κάθε μία.
Το 2005, τα Maps και το Earth ξεκινούν την οργάνωση πληροφοριών του πραγματικού κόσμου. Στις 8 Φεβρουαρίου μπαίνουν σε λειτουργία τα Google Maps. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ενεργοί χρήστες των Maps το μήνα, καθώς η υπηρεσία παρέχει πρόσβαση σε καταχωρήσεις για περισσότερες από 150 εκατομμύρια επιχειρήσεις και τοποθεσίες, σε περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές, σε όλο τον κόσμο.
Στις 11 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η δημιουργία του Google.org, ως μέρους της δέσμευσης που ανέλαβε η εταιρεία κατά τη δημόσια προσφορά των μετοχών της. Έκτοτε, κάθε χρόνο εκπληρώνει την υπόσχεσή της να συνεισφέρει το 1% των κερδών της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Στις 13 Απριλίου του 2006 παρουσιάζει το Google Calendar και στις 28 Απριλίου η υπηρεσία μετάφρασης Statistical Machine Translation (μετέπειτα Google Translate) βγαίνει live. Σήμερα, το Translate μεταφράζει 143 δισεκατομμύρια λέξεις κάθε μέρα, για περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες, σε περισσότερες από100 γλώσσες. Στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η εξαγορά του YouTube έναντι 1,65 δισ. δολαρίων. Στις 11 Οκτωβρίου ξεκινάνε τα Google Docs και Google Spreadsheets (τα σημερινά Google Sheets) που επιτρέπουν τη δημιουργία και την επεξεργασία εγγράφων και υπολογιστικών φύλλών σε πραγματικό χρόνο.
Στις 27 Μαΐου 2007 λανσάρεται το Street View σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Μαϊάμι, Λας Βέγκας και Ντένβερ. Σήμερα, η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη σε 85 διαφορετικές χώρες και έχει ‘ταξιδέψει’ τους χρήστες σε περιοχές που περιλαμβάνουν από το Taj Mahal έως τα βάθη ενός ενεργού ηφαιστείου.
2008: Λανσάρισμα Chrome και Android
Στις 4 Σεπτεμβρίου το Google Chrome είναι πλέον διαθέσιμο για λήψη, μαζί με ένα βιβλίο κόμικς, με εικονογράφηση της ομάδας, που παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα πλοήγησης ανοιχτού κώδικα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενεργά προγράμματα πλοήγησης Chrome παγκοσμίως.
Στις 23 Σεπτεμβρίου η T-Mobile λανσάρει το G1, το πρώτο τηλέφωνο που βασίστηκε στο λειτουργικό σύστημα Android. Σήμερα, στην αγορά, υπάρχουν πάνω από 24.000 συσκευές Android, από περισσότερες από 1.300 μάρκες και πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android σε όλο τον κόσμο.
2010: Play και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
AP Photo/Eric Risberg, File
Τον Ιανουάριο δημιουργείται ο νέος τομέας, Google [x], με στόχο προγράμματα επιστημονικής φαντασίας που υπόσχονται να κάνουν τον κόσμο ριζικά καλύτερο. Ανάμεσα στα πρώτα έργα είναι αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό, το Google Glass και το Google Brain. Το X αποτελεί πλέον ανεξάρτητη εταιρεία της Alphabet.
Στις 15 Ιανουαρίου, ανταποκρινόμενοι στις συνέπειες του σεισμού της Αϊτής, οι μηχανικοί της Google δημιουργούν το Person Finder. Στις 29 Οκτωβρίου του 2012 λανσάρονται στο Search τα Public Alerts για επείγουσες καταστάσεις. Στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ανάπτυξη τεχνολογίας για αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό. Σήμερα, η Waymo αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία της Alphabet. Την 1η Φεβρουαρίου 2011 λανσάρεται το Google Art Project που επιτρέπει την εικονική περιήγηση σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα μουσεία του κόσμου. Σήμερα, το Google Arts & Culture φέρνει 1.500+ μουσεία, από 70 χώρες, στις άκρες των χεριών των χρηστών.
Στις 24 Απριλίου 2012, μετά από χρόνια σχετικών φημών, λανσάρεται το Google Drive, που επιτρέπει τη διατήρηση μιας εργασίας, με ασφάλεια, σε ένα σημείο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σ’ αυτήν από οποιαδήποτε συσκευή. Το 2018, το Drive ξεπέρασε τους ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα. Στις 6 Μαρτίου ξεκινά το Google Play, δημιουργώντας για τους χρήστες ένα μέρος όπου μπορούν να βρουν, να απολαύσουν και να μοιραστούν την αγαπημένη τους ψυχαγωγία, όπως εφαρμογές, παιχνίδια, ταινίες, μουσική, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και πολλά άλλα, στο ίντερνετ ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή.
Larry Page και Sergey Brin (AP Photo/Ben Margot, File)
Στις 24 Ιουλίου του 2013 ξεκινά το Chromecast, μια μικρή και οικονομικά προσιτή συσκευή, που διευκολύνει τη χρήση του τηλεφώνου, του tablet ή του φορητού υπολογιστή για να μεταφέρει την online ψυχαγωγία στην οθόνη της τηλεόρασης. Στις 18 Μαρτίου του 2014 η Google ανακοινώνει την πρώτη προεπισκόπηση του προγραμματιστή του Android Wear (τώρα Wear OS της Google). Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες μάρκες για να προσφέρει smartwatches που δίνουν πρόσβαση στις πιο σημαντικές πληροφορίες, σε περισσότερη προληπτική βοήθεια και σε πιο έξυπνα προγράμματα για καλή υγεία.
Στις 28 Μαΐου του 2014 γίνεται από τις πρώτες εταιρείες στη Silicon Valley που δημοσιεύει τις στατιστικές της σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας, σύμφωνα με τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι ο χώρος εργασίας την προωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Την 1η Ιουνίου, λανσάρεται το Cardboard, που παρέχει απλή και οικονομική πρόσβαση στην Εικονική Πραγματικότητα, (VR) χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά και ένα smartphone. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 παρουσιάστηκε το Google Expeditions, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο VR, που παρέχει στους δασκάλους τη δυνατότητα να οργανώσουν για τους μαθητές τους εικονικούς εκπαιδευτικούς περιπάτους, χωρίς να περιορίζονται από το μέσο μεταφοράς ή την τοποθεσία.
Η ιστορία, προφανώς, συνεχίζει να γράφεται κάθε μέρα.