©2021, Susan Montoya Bryan/ Associated Press
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον

Ο Jeff Bezos, ο Richard Branson και ο Elon Musk χτίζουν τη νέα βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού αλλά μάλλον τον λογαριασμό θα τον πληρώσει το περιβάλλον.
Για αρκετές δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, είχε ποικίλες εκδηλώσεις, μία εκ των οποίων αφορούσε και την εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο. Το 2021 η ιστορία επαναλαμβάνεται εν μέρει και ως φάρσα. Η σύγκρουση πλέον όμως αφορά κυρίως δύο ιδιώτες. Είναι μεταξύ της Virgin Group και του ιδρυτή της Richard Branson, τον οποίον πετσόκοψε προσφάτως ο Stephen King, και φυσικά του Jeff Bezos και της Amazon.    

Στις 11 Ιουλίου, ο πρώτος έφτασε σε υψόμετρο 80 χιλιομέτρων με το Virgin Galactic VSS Unity. O Jeff Bezos εκτοξεύτηκε και αυτός στο διάστημα με το Blue Origin. Ο πρώτος τον κέρδισε ως προς τον χρόνο, καθώς τον πρόλαβε για δύο εβδομάδες. Ο δεύτερος θα τον κερδίσει όμως στη χάρη.

Αν τα πράγματα πάνε όπως υπολογίζονται, ο Bezos θα φτάσει πολύ ψηλότερα, στα 120 χιλιόμετρα. Αυτή η σύγκρουση, εκτός από μάχη εγωισμών μεταξύ γραφικών δισεκατομμυριούχων, θα είναι και ένα πεδίο ανταγωνισμού για το ποιος θα προσφέρει το καλύτερο τουριστικό πακέτο ταξιδιού στο διάστημα. Και τα δύο πάντως ξέρουμε ότι θα προσφέρουν στους επιβάτες ένα σύντομο 10λεπτο πέρασμα σε μηδενική βαρύτητα, καθώς και μερικές εντυπωσιακές εικόνες της Γης από το διάστημα. Μην ξεχνάμε δε ότι στο παιχνίδι θα μπει και ο Elon Musk, λίγο αργότερα αλλά μέσα στο 2021.

Το αποτύπωμα στο περιβάλλον

Είναι δεδομένο ότι πρόκειται να παρακολουθήσουμε μερικές πολύ επίπονες στιγμές στον ανταγωνισμό των τριών. Αλλά η αισθητική μας εν προκειμένω είναι το μικρότερο πρόβλημα. Βλέπετε, εκτός πολλών ακόμα προβλημάτων, η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού που στήνεται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας, θα αποτελέσει πολύ σημαντικό επιβαρυντικό για το περιβάλλον παράγοντα.


©2021, Sean Murphy/ Associated Press

Η καύση των συγκεκριμένων χημικών στοιχείων που χρειάζονται για την εκτόξευση στο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει αέρια που θα συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά φυσικά και στην περαιτέρω μόλυνση της ατμόσφαιρας. Υπολογίζεται ότι περίπου τα 2/3 από τα αέρια των εξατμίσεων παραμείνουν στη στρατόσφαιρα και τη μεσόσφαιρα για 2 ή και 3 χρόνια.

Αυτά τα αέρια αλλά και τα χημικά στοιχεία θα έχουν, λοιπόν, αρνητική επίδραση στο περιβάλλον με παραπάνω από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, στη στρατόσφαιρα τα πρωτοξείδια του αζώτου και χημικά στοιχεία που θα διασπαρούν θα οδηγήσουν σε μία διαδικασία μετατροπής του όζοντος σε οξυγόνο με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του στρώματος του όζοντος η οποία προφυλάσσει τη ζωή στη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Η νέα βιομηχανία και η επίπτωση στο περιβάλλον

Αν ένα τέτοιου τύπου ταξίδι έχει αρνητική επίπτωση στην ατμόσφαιρα, σκεφτείτε το μέγεθος, όταν γίνουν αυτά κανονικότητα. Η Virgin του Branson υπολογίζει ότι θα προσφέρει 400 ταξίδια τον χρόνο στο διάστημα για τους πλούσιους πελάτες της. Αναμένουμε ακόμη τις ανακοινώσεις για Blue Origin και SpaceX. Πάντως, οικουμενικά βλέποντάς το, δεν χρειάζονται πολλές ακόμα τέτοιες εκτοξεύσεις, προκειμένου οι αρνητικές επιπτώσεις για τον πλανήτη μας να γίνουν πολύ σοβαρές και άμεσα συνδεδεμένες με τη ζωή μας.


©2017, NASA via Associated Press

Σκεφτείτε απλώς το εξής. Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης οι πύραυλοι εκπέμπουν 10 φορές περισσότερα πρωτοξείδια του αζώτου από όσα το μεγαλύτερο το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφορετικά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τους 4-5 επιβάτες πλούσιους επιβάτες αυτών των πτήσεων θα είναι περίπου 100 φορές πιο μεγάλες από τις αντίστοιχες ανά επιβάτη μίας αεροπορικής πτήσης σε μεγάλη απόσταση.

Επειδή προφανώς κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στην έγνοια του Branson και του Bezos για το περιβάλλον, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να τεθούν πολύ αυστηρές ρυθμίσεις στο πότε και με ποιον τρόπο θα γίνονται αυτού του τύπου τα ταξίδια στο διάστημα. Δυστυχώς, χρόνος και χώρος για περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν υπάρχουν και φαίνεται ότι το να μη χρησιμοποιούμε καλαμάκια δεν αρκεί.

Exit mobile version