© Deon Black / Unsplash
ΥΓΕΙΑ

H χαμηλή περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων απειλεί το ανθρώπινο είδος

Δυστυχώς, η θεωρία της διάσημης επιδημιολόγου Shanna Swan δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Είναι φανερό ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος μας κάνει μεγάλο κακό.
«Καθώς ο ήχος από τις παιδικές χαρές έσβηνε, η απόγνωση άρχισε να παίρνει τη θέση του. Είναι πολύ παράξενο το τι γίνεται στον κόσμο χωρίς τις φωνές των παιδιών» ακούγεται στο Children of Men (2006) του Alfonso Cuaron. To μικρό sci-fi αριστούργημα καταπιάνεται με μία ιδέα που ακουγόταν, μέχρι πριν λίγα χρόνια, τελείως τρελή. Τι, δηλαδή, θα γινόταν στον πλανήτη αν σταματούσαν οι γεννήσεις. Δυστυχώς, και όσον αφορά τον Δυτικό Κόσμο, το συγκεκριμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας δε δείχνει πια τόσο μακρινό. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρει στο νέο της βιβλίο με τίτλο Countdown η Shanna Swan.  

Η διάσημη επιδημιολόγος με ειδίκευση στην αναπαραγωγή και το περιβάλλον, προειδοποιεί πως η χαμηλή περιεκτικότητα σε σπερματοζωάρια απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Σε έρευνα του 2017, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, τα ευρήματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: Ανάμεσα στο 1973 και το 2011, υπήρξε πτώση της τάξης του 57% στον Δυτικό Κόσμο.

Επί της ουσίας, και σύμφωνα με όσα σημειώνει στο βιβλίο της, η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό. Ή μάλλον αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, τότε είναι πολύ πιθανόν σε μερικές δεκαετίες ο πληθυσμός της Γης να αποτελείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Σε πρώτο πλάνο, διότι σε δεύτερη ανάγνωση, αργά ή γρήγορα, ο Δυτικός Κόσμος τουλάχιστον θα αποτελέσει παρελθόν.

Η Shanna Swan αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο μέσος όρος περιεκτικότητας σε σπερματοζωάρια να αγγίξει το 0% (!) μέχρι το 2045. Για την ίδια, όλο αυτό δεν αποτελεί απλά ένα ανησυχητικό στατιστικό αλλά μία πραγματική απειλή.

Τι φταίει για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε σπερματοζωάρια

Όπως μπορείς να δεις στο πιο πάνω γράφημα, η μοναδική μάλλον ήπειρος που συνεχίζει να είναι γόνιμη για το ανθρώπινο είδος, δεν είναι άλλη από την Αφρική. Στις οικονομικά ευνοημένες χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Για ποιον λόγο όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι πίσω από αυτήν την κρίση υπογεννητικότητας;

Η διάσημη επιδημιολόγος δείχνει προς την πλευρά της μόλυνσης από τα χημικά κυρίως, χωρίς όμως να θεωρεί άμοιρο ευθυνών το lifestyle που αγκαλιάζει σύσσωμη η Δύση. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επισημαίνει ότι από τις πέντε παραμέτρους που μπορούν να απειλούν ένα είδος, το ανθρώπινο αυτήν τη στιγμή πληρεί τις προϋποθέσεις για τρεις από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, και αυτό έχει να κάνει με όλον τον πλανήτη, ανάμεσα στο 1964 και το 2018, ο δείκτης της γονιμότητας έπεσε στα 2,4 παιδιά ανά γυναίκα, σε αντίθεση με τις 5,06 γέννες που ήταν παλιότερα. Για τη Shanna Swan, αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο. Τα χημικά, το οποία υπάρχουν παντού γύρω μας, από τα καλλυντικά μέχρι τα ζιζανιοκτόνα, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα σε τέτοιον βαθμό ώστε να δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Έτσι, αν κανείς προσθέσει στον επιβαρυμένο από τα χημικά οργανισμό μας και τις κακές συνήθειες του lifestyle (κάπνισμα, καθημερινό αλκοόλ, υπερβολικό στρες, τοξικό εργασιακό περιβάλλον) που αφορούν ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού, ο οποίος βρίσκεται σε προσπάθεια τεκνοποίησης, τα ευρήματα και η θεωρία της γνωστής επιδημιολόγου βγάζουν, δυστυχώς, νόημα. Μάλλον, όταν δεν προσέχουμε το περιβάλλον, εκείνο με τη σειρά του βρίσκει έναν τρόπο να μας το υπενθυμίσει.

Exit mobile version