©2014/ Associated Press
ΥΓΕΙΑ

H10N3: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στην Κίνα

Το πρώτο κρούσμα του H10N3 διαγνώστηκε στις 28 Μαΐου. Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί αλλά επισημαίνουν τον διαρκή κίνδυνο για μία νέα πανδημία.  

Ένας 41χρονος στην επαρχία Jiangsu στην ανατολική Κίνα αποτελεί εδώ και λίγες μέρες το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης του ανθρώπου από το στέλεχος H10N3 της γρίπης των πτηνών. Όπως είναι λογικό, αυτή η είδηση, που πριν λίγους μόνο μήνες θα έμπαινε στο περιθώριο της ειδησεογραφίας, σήμερα έχει σκορπίσει ανησυχία. Τι είναι όμως ο H10N3 και πρέπει πράγματι να προβληματιζόμαστε γι’αυτή την εξέλιξη;

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα;

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κάτοικος της πόλης Zhenjiang, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 28 Απριλίου έχοντας υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα. Έναν μήνα μετά, στις 28 Μαΐου, διαγνώστηκε ως φορέας του H10N3 ή αλλιώς της γρίπης των πτηνών. Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές ως προς το πώς συγκεκριμένα έγινε η μετάδοση στον άνθρωπο. Γνωρίζουμε πάντως ότι εκείνος δεν κινδυνεύει, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμος να πάρει εξιτήριο. Έλεγχος γίνεται σε όλες τις στενές επαφές του αλλά δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα.

Tι είναι το λεγόμενο στέλεχος H1ON3;

Το αν και πώς συνδέεται το συγκεκριμένο στέλεχος H10N3 με προηγούμενα ήδη γνωστά αναμένεται να το καταλάβουμε μετά την έρευνα στο γονιδίωμα του ιού. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πολλά και διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών βρίσκονται στην Κίνα και αλλού και κάποια σποραδικά μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Κυρίως δε σε όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που μας απασχόλησε η γρίπη των πτηνών;

Η τελευταία έξαρση κρουσμάτων από τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών, πριν τον H10N3, ξεκίνησε το 2016. Τότε ήταν το στέλεχος Η7Ν9 που είχε εμφανιστεί σποραδικά ήδη από το 2013. Συνολικά από το συγκεκριμένο στέλεχος έχουν μολυνθεί 1668 άνθρωποι εκ των οποίων έχουν πεθάνει οι 616. Tότε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μιλήσει για έναν «ασυνήθιστα επικίνδυνο ιό για τους ανθρώπους».

©2013/ Associated Press

Υπάρχει τώρα κίνδυνος για μας;

Από το συγκεκριμένο περιστατικό η σύντομη απάντηση είναι πως όχι. Δεν υπήρξε κανένα γνωστό δεύτερο κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή μετά από την έκτακτη παρακολούθηση που έγινε από τις κινεζικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι λιγότερο παθογόνο και θεωρείται από τις κινεζικές αρχές ότι η έξαρση σε  μεγαλύτερο μέρος το πληθυσμού είναι μία πολύ μικρή πιθανότητα.

Τι μας δείχνει όμως ο Η10Ν3;

Ο κίνδυνος από το συγκεκριμένο στέλεχος είναι απειροελάχιστος. Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «Από τη στιγμή που ο ιός των πτηνών κυκλοφορεί στην κτηνοτροφία, δεν είναι παράλογη η σποραδική μόλυνση με γρίπη των πτηνών» συμπληρώνοντας όμως ότι «πρόκειται για μία ζωντανή υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος για μία πανδημία λόγω ιών είναι διαρκής».