Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images/Ideal Image
ΥΓΕΙΑ

Η αντρική γρίπη υπάρχει και αυτά είναι τα συμπτώματά της

Έρευνες απέδειξαν ότι οι άντρες αντιμετωπίζουν πραγματικά ιογενείς ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος διαφορετικά από τις γυναίκες.

Καταλαβαίνεις πόσο δυνατό μπορεί να είναι ένα αφήγημα, όταν γίνεται φαινόμενο που αποκτάει όνομα. Και φυσικά, όταν γίνεται περιεχόμενο διαφήμισης. Ό,τι έχει συμβεί δηλαδή, με τον τρόπο που διαχειρίζονται συνήθως οι άντρες μια ίωση.

Σαν να «τσιμπάνε» λίγο όσα βιώνουν. Σαν να ζουν την εμπειρία λίγο πιο σοβαρά και έντονα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Εξ ου και ο όρος «αντρική γρίπη». Έχεις ενστάσεις; Δεν θα έπρεπε.

Ο όρος υπάρχει σε λεξικά

Ο Robert H. Shmerling, επικεφαλής του τμήματος ρευματολογίας της ιατρικής σχολής του Harvard είχε ερευνήσει το θέμα της «αντρικής γρίπης» το 2020. Έτσι έμαθε πως ο όρος υπάρχει και σε δυο έγκριτα λεξικά: της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Για την ιστορία, ο ορισμός που δίνει το πρώτο είναι «κρυολόγημα ή παρόμοια μικρή πάθηση, όπως βιώνεται από έναν άντρα που θεωρείται ότι υπερβάλλει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του». Μετά ο Shmerling μελέτησε δημοσίευση ανάλυσης σειράς ερευνών, που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2017 στο British Medical Journal. Ακολούθως, μοιράστηκε τη γνώση σε άρθρο του.

Σε αυτό έγραψε μεταξύ άλλων πως «όπως χρησιμοποιείται συνήθως, ο όρος αντρική γρίπη θα μπορούσε να περιγράφει ως ένα ελάττωμα του θεμελιώδους χαρακτήρα των αντρών οι οποίοι όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη, διανθίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, υιοθετούν γρήγορα έναν ρόλο αβοήθητου ασθενή και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους για να τους βοηθήσουν, μέχρι την ανάρρωση». Ακολούθησε μια άλλη πιθανότητα.

Η δεύτερη ανάγνωση της αντρικής γρίπης

Δεν υπάρχει μόνο μια εξήγηση για το φαινόμενο. Η δεύτερη που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, αναφέρει πως οι άντρες αντιμετωπίζουν πραγματικά ιογενείς ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος διαφορετικά από τις γυναίκες.

Έχουν ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση σε ιογενή αναπνευστική λοίμωξη, με αποτέλεσμα μακροχρόνιες ασθένειες και συμπτώματα. Την ίδια ώρα βέβαια, η ανοσολογική σας απόκριση είναι αυτό που μας κάνει να αισθάνεστε άσχημα στην αρχή (όταν κλείνει ο λαιμός και τρέχει η μύτη). Ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα βραχυπρόθεσμα.

Όπως έγραψε ο Shmerling «υπάρχει αυτό το προηγούμενο και σε άλλες ιατρικές συνθήκες. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο πόνος που οφείλεται στη στεφανιαία νόσο (καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη). Οι άντρες τείνουν να έχουν «κλασικό» συντριπτικό πόνο στο στήθος. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν «άτυπα» συμπτώματα όπως ναυτία ή δύσπνοια».

«Ίσως η συμπεριφορά των αντρών με γρίπη να είναι στην πραγματικότητα κατάλληλη (και όχι υπερβολική) και με βάση το πώς τους επηρεάζει η ασθένεια».

Σε αυτά που θεώρησε ως πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης, ανήκουν:

  • Έρευνα από ένα δημοφιλές περιοδικό που διαπίστωσε ότι οι άντρες ανέφεραν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη από ό,τι οι γυναίκες (3 ημέρες vs 1.5 ημέρας).
  • Μια μελέτη που έγινε σε διάστημα έξι χρόνων έδειξε πως οι άντρες νοσηλεύονταν με γρίπη πιο συχνά από τις γυναίκες.
  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός τείνει να προκαλεί περισσότερες τοπικές (δερματικές) και συστηματικές (σε όλο το σώμα) αντιδράσεις και καλύτερη απόκριση αντισωμάτων στις γυναίκες. Μια καλύτερη απόκριση αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της γρίπης, επομένως είναι πιθανό οι εμβολιασμένοι άντρες να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τις γυναίκες επειδή δεν ανταποκρίνονται επίσης στον εμβολιασμό.

Η έρευνα συνεχίζεται

Η συγγραφέας του βιβλίου How to Stay Healthy, Jenna Hope έγινε η τελευταία των ειδικών που υποστηρίζουν ότι οι άντρες υποφέρουν πραγματικά περισσότερο από τις γυναίκες όταν είναι άρρωστοι.

Είπε στους Times πως «όταν κοιτάμε τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερο από το ανοσοποιητικό σύστημα των αντρών. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία τείνουν να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άντρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία καταστέλλει την ανοσία». Προκύπτουν βέβαια, και στοιχεία που υποδεικνύουν πως όλα είναι ένα ψέμα. Ότι η αντρική γρίπη είναι κατάσταση του μυαλού. Αν θες να κρατήσεις κάτι από όλα αυτά, είναι πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα. Εν τούτοις, οι ερευνητές της πιο πρόσφατης εργασίας εξηγούν ότι δεν είναι σημαντικά. Έτσι σύστησαν να αγνοηθεί ο όρος. Οι πιο ψύχραιμοι προτείνουν να συνεχιστούν οι έρευνες, έως ότου καταλήξουν κάπου οι ειδικοί. Όπου και αν είναι αυτό.